Blogger Widgets

24 Şubat 2011 Perşembe

Nokia s60 v5 Telefonlarınıza Şarkı Albüm Kapağı Ekleyin

Belki de herkesin kolayca yapabildiği birşey. Ben de bu işi kolayca hallederim normalde. Ancak, okulda bazı arkadaşlarımın henüz bunu bilmemesi yüzünden resimli bir şekilde paylaşayım dedim :) Öncelikle, müzik koleksiyonunuzdaki şarkılarınıza albüm kapağı ekleyebilmeniz için iki yol vardır: İlk yol, bilgisayarınızdaki gelişmiş bir müzik çalardan (örneğin iTunes, Windows Media Player veya Rythmbox) albüm kpaklarını ekleyip onu telefonunuza eklersiniz. Ancak çok uzun sürebilir bu işlem. 

İkinci yol ise çok daha pratik ve basit. Önce seçmek istediğiniz şarkının albümünü öğrenin. Resmi de bulun. Sonrasını da resimli anlatayım :


1.Adım
En basit adım bu (tabii ki her adım çok basit ama :)) Öncelikle müzik koleksiyonunuzdan bir şarkı şeçin. Gözünüze hangisi iyi gelirse artık ;)


2. Adım
Bu adımda, seçtiğiniz şarkının üzerinde parmağınızı bekletin. Bildiğiniz gibi bu bekletme hareketi, bazı nesneler içindeki seçenekler menüsünü açıyor. Örneğin herhangi bir mesajda veya bir klasörü kaldırırken :) 


3. Adım
Evet, işte seçtiğimiz öğenin açılır menüsünü açtık :) Buradan "Albüm Sanatı" seçeneğine gelin ve üzerine tıklayın :) Biliyorum, Alübm Sanatı ismi biraz komik duruyor. Bu Symbian'ı kim çevirdi böyle :P


4. Adım
Açılan sayfada normalde eklemediyseniz boş bir resim görürsünüz, ya da onun yerine Nokia'nın melodi işaretini görmeniz de olası :) Ben normalde şarkıma bir kapak eklemiştim, o yüzden bu şekilde görünüyor. Herneyse, şimdi alt menüden seçenekleri seçin :) 


5. Adım
Şimdi de, hiçbir resim olmasa bile çıkacak "Değiştir" seçeneğine tıklayarak önünüze başka bir resimler klasörünün açılmasını bekleyin.


 6. Adım
Buradan istediğiniz resmi seçin. Bu aşamada şuna dikkat edin. Resmin hoş görünmesi için hep kare olan resimleri seçin. Örneğin 500x500 pixel gibi :)



7. Adım
O sayfadan "Geri" diyerek ayrılın ve görkemli finale katılın :) İşte size bu yazının sonu ;)

23 Şubat 2011 Çarşamba

HD ve nHD ekran ne anlama geliyor?

Sık sık Nokia sitesinde veya başka sitelerde ekran çözünürlüklerinden bahsediliyor. Ben de özellikle "Teknik Özellikler" sayfalarında bulunan ve merak edilen nHD ve HD ekran çözünürlüğünü araştırmaya karar verdim. Bilmediğim birçok şey öğrendim. Size kendi hazırladığım bir grafik ile bunu göstermek isterim.

 5800, C5-03, X6 gibi ekranlara sahip telefonların çözünürlükleri 360x640    iken, başka HD ekrana sahip telefonlar bu çözünürlüğün tam dokuz katına sahip olabilirler.

22 Şubat 2011 Salı

Nokia, Microsoft ile anlaştı. Ya sonrası?



Herkesin artık bildiği gibi, Nokia Microsoft ile anlaşarak diğer telefonlarının büyük bir kısmını Windows Mobile 7 ile beraber getireceklerini açıkladı. Peki, akıllarda iz yaratan "Efsane Symbian'ın sonu mu gelecek?" sorunun asıl yanıtı ne? Nokia, neden yıllarca arkasında durup savunduğu Symbian'ı bırakıp gidiyor?

Kime niyet, kime kısmet.
Nokia'nın yaptığı açıklamalara göre, Symbian'ı bırakıp Windows Mobile'a geçmelerinin asıl nedeni "Google'ın daha fazla büyümesini önlemek". Kısacası, Android'in yoluna takoz koymak.Bana göre bunun pek işlemeyeceğini düşünsem de başlıkta yazdığım gibi, Nokia'nın bir aralar Symbian'ı Android'e açtığı savaşın için atması ve yeneceğini düşünmesi gibi olacak bu da. Nokia bu sefer de Apple ve Android ile uğraşağa benziyor. Tek fark bu sefer biraz daha gelişmiş "donanım" ile geri dönecek olması. Ben Nokia'nın neden kendi işletim sistemi olan MeeGo'yu geliştirip kullanmadığını gerçekten merak ediyorum. Nokia korkuyor mu veya MeeGo aslında çürük bir işletim sistemi mi? Ya da sadece "kullanılmayan" araçlar için de mi kullanulmaya uygun?

N8 ise tam bir hayal kırıklığıydı
Birkaç ay önce forumlarda gördüğüm "N8'i beklemeyin, yanacaksınız" türünden yorumlara aldırış etmemem gerçekten yazık olmuş. Nokia'nın pop pohladığı telefonu N8, bana göre artık tam anlamıyla Nokia cephesine atabileceğiniz bir el bombasına dönüştü. Aklımdaki tek soru henüz ekran çözünürlüğü bile 5 Megapixellik bir telefonun çözünürlüğü kadar olmayan bir telefonun 12 Megapixelliik kamerasının bu kadar övülmüş olması. Üzerine tüm medya özellikleri ve de diğer uygulama kısmı da övüldü. Symbian^3'ü hatalı kullanmasını saymıyorum bile. Örneğin, birkaç kere Uygulamalar kısmını açarsanız, telefon kilitlenebiliyor veya bazı zamanlarda ekranı 5800'da sık sık karşılaştığımız siyah veya televizyonlarda boş yayın yapan ekranlara geçebiliyor. Benim önerim, ekrana uyumlu olması için tüm gökkuşağı renklerinin bir arada geldiği bir Nokia N8 almanız. En azından ekranı da kaplama gibi gösterebilirsiniz :P

Nokia'nın Şık Tasarımlı Renkli Telefonları
Her ne kadar Nokia'nın Windows Mobile 7 kullanmasını istemesem de bu sefer kasa dizaynını gerçekten beğendim. İnce olduğunu düşündüğüm geleceğin telefonları gibi görünen ve iPhone 4'ten daha şık duran bir telefonu kim almaz ki? Resimlerden görebildiğim kadarıyla beş farklı renkte bulunan (Siyah, pembe, mavi, beyaz ve sarı) telefonun ön kısmı tamamen siyah bir ekrandan ve Nokia logosundan ibaret. Arka kısmındaysa, tıpkı Nokia 5230'daki gibi gibi bir renkli kapak bulunuyor. Ancak arka kısım eğimli oluşturulduğu için çok daha şık görünüyor. Nokia'nın daha önce çıkarttığı bazı şık telefonları gibi, az işlemcili ve az RAM'li bir telefon çıkartmaz umarım :)


Symbian Çalışanları ise Ayaklandı
Sürpriz olarak karşılamadığım bir haber de Nokia bünyesinde çalışan mühendislerin ve geliştiricilerin ayaklanması oldu. Stephen Elop'un oturduğu koltukta da şarşırmadığına eminim. Yani ne bekliyorlardı ki? Bana göre Nokia yatırımlarının %70'den fazlasını Windows Phone 7 telefonlarına verecek. Elbette geriye kalan Symbian ve Maemo telefonların sonu iyi görünmüyor. Çünkü yatırımlardan geri kalacak para (aslında pek de geri dönüşleri olmayan) çalışanların işlerinde kalabilmesini sağlayamayacak. Nokia'nın bu konuda kesintilere gireceğinden eminim.

Sonuç olarak, Nokia'nın Symbian'ı doğru donanımlarla kullansaydı Windows Mobile 7'den alacağı sonucun iki katını alabilirdi diye düşünüyorum :) 

9 Şubat 2011 Çarşamba

S60 v5'li Cep Telefonunuzu S^3'e Çevirin!

Merhaba, bu yazımda sizlere 5800 veya X6 gibi telefonlarınızı N8'e çevirmeyi göstericem. Birçok yol var ama biz en yaklaşanı seçtik.

Tema 
Öncelikle renklerle başlayalım. N8'in renkleri çok çekici ama S60 v5 köşesi zayıf kalıyor. O zaman zor bulunan bir tema göstereyim:

Blue^3 adresinden bu temayı indirebilirsiniz :) Tüm iconlar değişir + tüm s60 v5 ile uyumludur.

Masaüstü 
Küçük bir hile ile masaüstünüzü yan da çevirme imkanınız bulunuyor. Bunun için Bu adrese tıklayın ve indirip nasıl kuracağınızı öğrenin.

Görev Yöneticisi 
Henüz S^3'teki gibi görsel bir görev yöneticisi ıkmamış olsa da en az onun kadar başarılı ve RAM/CPU kullanımını göstermeyi de bilen bir yazılım: Handy Taskman.

Klavye Görünümü
   iPhone Klavyesi

 N8'in klavyesi henüz bulunmasa da çok daha gelişmiş olan iPhone klavyesi hala var. :) Bu adresten indirebilirsiniz.

   Swype Klavye


 Bu klavyeye de hoş bakabilirsiniz. Swype Klavye N8'de kullanılacak klavyelerden ve s60 v5 için de bulunuyor :) Bu adresten indirin :) Video:




S^3 Cover Flow Sistemi 
 Daha ileri gidelim ve de S^3'te kullanılan Cover Flow'a bakalım. iMeLo adlı yazılım bize Cover Flow kullanabilmemizi sağlıyor :)  Bu adresten indirebilirsiniz :)

Resimler 
 S^3, birbirine yapışık bir şekilde hoş görünümlü bir galeriye sahip. Biz bunu 3D hale getirebiliyoruz ancak :) Nokia Photo Browser adlı yazılım ile yüz tanıma (mesela fotoğrafı büyütüp bir parmak hareketi yapınca diğer adamın yüzüne otomatik olarak gidiyor), 3D duvar ve Mercek büyütme özelliklerine sahip. Siz resimde 3D Duvarı görüyorsunuz. Bu adresten indirin ve kurun ;)

Daha yeni şeyler çıktıkça sizleri haberdar edeceğim :) 

10 Muhteşem S60 V5 Oyunu


Daha ilk günden blogumu doldurmaya kararlıyım :) Şimdi çok geçten de okuyor olsanız bile kullandığınız Symbian S60 v5 telefon için hâlâ bu 10 muhteşem oyunu kurabilir ve oynayabilirsiniz :)

1- Asphalt 4 HD 
 İşte çok güzel 3 boyutlu bir sensör oyunu. X6 ve 5800'ın düşük 3 boyut performanslarına çok güzel adapte olabilmiş hızlı Asphalt 4 HD. Oyunun tek kötü yanı Asphalt 4'den pahalı olması. HD sonuçta, o kadar da olsun :)
  
2- Need For Speed Shift 
Grafik kalitesi ve 3D bazı yerlerde Asphalt 4'den daha iyi olsa da, Sensör olmaması ve düşük 3D performansına adapte olamadığından yavaş oynanması yüzünden puan kırdık. Ama yine de en muhteşem oyunlardan biri :) Bu nedenle şiddetle oynamanızı tavsiye ediyoruz :)

3- RT Global Race 
5800'ı olanların en sevdiği oyun RT Global Race'dir. Bu sensörlü, hızlı ve 3D oyun, Need For Speed'den daha eğlenceli. Need for Speed'in grafik kalitesinde olmasa bile bu kesinlikle indirmeniz gereken bir oyun. Söyledim biliyorum, fakat özellikle sensör oyunlarına bayılıyorum :)

4- Ferrari GT Evolution HD

Daha öncekileri sevdiydeniz, bu oyuna da bayılmanız kesindir. Ferrari, S60 v5 platformu için gerçekten hızlı, oynanabilir ve grafik kalitesi bu tür telefonlar için imkansızın üstünde bir oyun hazırlamış. Kesinlikle araba yarışı tutkunlarının ıynaması gereken birşey. Ayrıca bir diğer özelliği de oyunun HD olması ;)

5- Dance Fabulous 
 Üç boyutlu grafik kalitesi kötü olsa da özellikle adın kullanıcıların seveceği hatta tutkunu olacağı bir oyun: Dance Fabulous. Bu oyunda, adındaki gibi dans edtmeye çalışıyorsunuz. Kararkterinizin üstünü başını dağıtım sonra tekrar giydirme gibi başka özellikler de var elbette :)

6- 7 Wonders  
 Bilgisayar oyunu da olan 7 Wonders, size tutkunu olacağınız bir dünya aralıyor. Öncekilerden daha küçük boyutlu ve 3 boyutsuz olmasına rağmen tıpkı Mario gibi varlığını sürdürüyor :) Herkesin oynaması gereken müthiş bir oyun diyebilir :) Evet, kesinlikle diyebilirim ^^

7-Sims 3 HD
EA Sports'un yaptığı en başarılı oyunlardan birinin 3D versiyonu: The Sims 3 HD! Java oyunu olan bu Sims 3 HD'nin boyutu da bir hayli yüksek elbette: 50 MB. X6'ya sahip olanlar için hiçbir farkının bulunmadığını biliyoruz. 16 GB hafızanın keyfini sürüyorum ^^ Herneyse, bu oyunun tutkunları kesinlikle indirsinler çünkü ben indirmeye başladım bile :)

8- Tower Bloxx My City
Tower Bloxx adlı oyunun 3 boyutlu başka bir sürümü My City'i oynamanızı şiddetle tavsiye ederim. Bu sayfadaki oyunların herbiri gibi bu oyun da insanı bir şekilde kendine bağlamayı başarıyor. Düşük 3 boyut kalitesinde böyle bir oyun yapmak da eklbette Digital Chocolate'nin başarısı. Teşekkürler Digital Chocolate :)

9- Tomb Raider Underworld  
Tomb Raider hayranlarının hemen indirecekleri bir oyun. Ayrıca, S60 V5'te görebileceğiniz tegane 3 boyutlu aksiyon/macrea türü oyunlardan da biri. İşte size Tomb Raider: Underworld. :)

10- Bounce
Eski Nokia'ların bazılarındaki oyunun 3D hali. Hikaye de biraz değiştirilmiş elbette. Burada, enim "Kutu Canavarı" adını taktığım şeyle savaşmanız gerek. Elbette önce onu bulmanız için uzunca bir yol kat etmelisiniz. Symbian s60 v5 için yapılmış sayısı az 3D macera oyunlarının en kalitelisi bu :)  İyi oynamalar ;)



İşte dev arşivimizin sonuna geldik. Bir dahaki yazımda görüşmek üzere :) 
 

Symbian-Space Burada


Symbian Türkiye'ye hoşgeldiniz demek istiyorum :) Genelde, Türkiye'de teknoloji alanında (özellikle de mobil sektör - mesela Symbian) bloglar ve sitelerin gereğinden daha az takipçiye sahip olması şu yüzdendir: Bir Nokia 5800 alırsınız ve onun henüz Symbian'lı olup olmadığını bile bilmezsiniz. İşte bu nedenle ülkemizde pek bu konuda bloglar açılmıyor. Açılsa bile kimse siteye girmediğinden, insanın da boş bir duvara yazı yazması saçma oluyor.

Sonra da şu "Symbian öldü" gibi konulara gelelim. Elbette ki Symbian'ın bir Android ile savaşmasını bekleyemeyiz. Symbian 4 çıkana dek Symbian yakasının eli kolu bağlı olacak. Ancak S^3 bize S60'tan sonra da  bir temel çıkartabileceğini kanıtlamış ve bir umut ışığı olmuştu. Daha sonradan da elbette ki Nokia, Symbian'ın tüm hisselerini satın aldı.

Herneyse, bloguma hoşgeldiniz. Nokia, Samsung veya Sony Erricson kullansanız da önemi yok. Benim küçük çaplı bir ev stüdyom, bir bilgisayarım bir de Nokia C5-03'üm var :) Bunlar ile sizlere gerçekten kaliteli ve gerçekten Türkçe bir Symbian blogu göstermeye çalışıcam :)