Blogger Widgets

27 Mayıs 2011 Cuma

Nokia Masterpiece ve Nokia Stunts Melodileri!


Son projem ile karşınızdayım :) En sevilen Nokia Reklam müziklerini HD kalitesi ile topladım, tüm orjinal bilgilerini ve kendi kazırladığım albüm kapağını ekledim. Hatta isimlerini bile ben ekledim! Kısaca, müzik başlasın :)

Nokia Masterpiece, Nokia N8 videolarında çıkan müzik. Masterpiece ismine sahip olmasının nedeni; isminin anlamı gibi Nokia'nın başyapıtı olması.

Nokia Stunts ise bana yeteneklerimi hatırlatıyor :) Bu nedenle "Hünerler" anlamına gelen Stunts ismini ekledim :)



Nokia N8 ile çekilmiş fotoğraflar

Bu yazımda sizlere Nokia N8'in kamerasının kalitesini göstermek için yola çıktım. Birçok kaliteli resim buldum. Aslında, kaliteden kasıt yüksek çözünürlükte resim. Ama elbette kalite de var. Öyle ki 4000*3000 piksel kalitede resim bulmak bile mümkün. Yalnız, biraz resimlerde gürültü kalmış, bu Nokia'nın çözemediği bir sorun. Ama elbette ki Nokia N8 bir akıllı telefon. Kamera odaklı bir telefon olması, onun bir dijital fotoğraf makinesi olması anlamına gelmez. İyi resimler :)



Nokia N8, iPhone'lara büyük darbeyi vurmuş gibi görünüyor :)

Artık Benim de Ovi Mail'im Var!


Merhabalar :) Bu yazımda Nokia'nın Ovi Mail adlı servisini test ediyorum, inceliyorum ve değerlendiriyorum. Acaba bildiğimiz, hep adını duyduğumuz ve de Ovi Mağaza'da gözümüzün içine sokulan Ovi Mail o kadar da iyi mi?

Yazımı üç bölüme ayırdım. İlki Bilgisayarda Ovi Mail'i test etme. İkincisi bir Nokia Telefonunda Ovi Mail'i test etme. Üçüncüsü de değerlendirme ve karşılaştırma.

Bilgisayarınızı, tabletinizi veya telefonunuzu elinize alın; en yakın kafeye gidin ve yazımı okumaya başlayın...






Bilgisayarda Ovi Mail'e girebilmeniz için her Nokia kullanıcısnda doğal olarak bulunan Ovi hesabınız olmalı. Oturumunuzu www.ovi.com adresinden açın ve daha sonra Mail'inize www.mail.ovi.com veya mail.ovi.com adresinden gidin. Öncelikle sizden almadıysanız size kullanıcı adınızı ve parolanızı yazmanızı isteyecek. Kullanıcı adı kısmına benimmailim@ovi.com şeklinden birşey yazmanız gerekebilir. Şifre ise malum ***** yazacaksınız :)

Kayıt olup giriş yaptıysanız, size şöyle bir alan verilecek:

Ovi Mail'in Yahoo! Mail tabanlı olduğunu da belirtelim. Yani her ne kadar Ovi Mail servisi yeni olsa da, Yahoo! Mail tabanlı olması içinizi rahatlatabilir. :) Ovi Mail bilgisayar sürümünde tıpkı oogle Talk servisi gibi bir de Ovi Chat servisi mevcut. Bu sayede Facebook veya Ovi Mail sahibi arkadaşlarınızla sohbet edebiliyorsunuz.

Ovi Mail'in en güzel bulduğum özelliği, Flickr özelliği. Bildiğiniz gibi, Flickr, Yahoo'nun bir resim paylaşma ağı servisi ve de yazımın devamında -Telefon ile ilgili kısımda- Ovi Paylaşım hizmetinin de Flickr hesabına ihtiyaç duyduğunu göreceksiniz. Fakat Nokia, Yahoo ile anlaşıp Ovi Mail'i her Yahoo hizmetinde de kullanabilme özelliğiyle bize Ovi hesabınızla Flickr kullanabilme ayrıcalığını da tanıyor. Yani, bir Ovi Mail hesabı ile iki yeni servise Merhaba diyorsunuz.

Yeni Ovi Mail ile, ülkemizde pek fazla tanınmayan; bunun bir nedeninin de ülkeminzde internet aracılığıyla bankacılık ve para işlemlerine pek güvenilmemesi olduğunu düşündüğüm bir servisi kullanabiliyor olmanız. Aslında, PayPal ne Nokia'nın ne de Yahoo'nun. Fakat Nokia, PayPal ile anlaşıp; yeni bir hesapta ayarlamalara gerek kalmadan direkt kayıt olabilmenizi sağlıyor. Bu da gerçekten yine büyük bir avantaj olarak görülebilir. Tabii bu servise güvenip kullanırsak :)


Ovi Mail ile kullanıma açılan bir diğer servis ise Picnick adlı İnternet üzerinden resim düzenleme ve paylaşma servisi. Bu da aynı Flickr gibi bir servis. Fakat bu servis ile resimlerinizi yükleyebilir, kolaj çalışmaları yapabilir ve birçok efekt ekleyebilirsiniz. Bu nedenle de Nokia Ovi Mail, picnick adlı servisi seçmesiyle birlikte Sosyalliğe ve Nokia N8 ile bize gösterdiği fotoğraflara ne kadar önem verdiğini tekrar ve tekrar ve tekrar gösteriyor...




İşte size bilgisayar görünümünde göstermek istediğim son şey bu: Gönderme kısmı. Ne kadar seksi, affedersiniz güzel bir görünümü var öyle değil mi :) Şaka bir yana gerçekten de güzel görünen bir tema yapmışlar adamlar. Ee, koskoca Nokia o kadar da olsun.






Aslında Nokia'nın telefonda Ovi Mail için gösterdiği başarı içler acısı denecek düzeyde. Bunun nedeni ise çok fazla 3. parti yazılıma dayanıyor olması. Örneğin Ovi Mail'i telefonun Mail bölümünden takip etmek otomatik olarak ayarlamada size 3 saat sonradan haber ulaştırıken, aşırı hantal ve yalnızca telefona kurulabilen; ayrıca her dokunduğunuzda sağ tıklama yapan E-Mail uygulaması ise Symbian^1 telefonlarının bile gerisinde kalmış bir arayüze sahip. Aynı zamanda da kullanışsız. Ancak, Nokia'nın telefona gömülü olarak verdiği uygulamalardan biri ise bu iş için biçilmiş kaftan: Ovi Paylaşım. Diğer adı ile Çevrimiçi paylaşım.

 İşte, Nokia'nın e-posta hizmetinin en havalı görünen ve en hoşuma giden kısmı, ana ekrandaki e posta hizmeti.

Ana ekrandaki e-posta hizmeti sayesinde (biraz da dikkatim ve kulaklarım sayesinde) ne gelmiş hemen öğrenebiliyorum. Nokia telefonu olmayanlarsa kıskanmaktan başka birşey yapamıyorlar :P 

 Aynı zamanda da Nokia'nın e-posta seslerindeki geniş yatırımları sayesinde, güzel de bir zil sesi ayarlıyorum; e-posta gelince beni uyarıyor. Nasıl ama? :)

İşin şakası bir yana, böyle bir ana ekran sahibi olmak da çok kolay: Yalnızca Ev ekranı temasını "Rehber Çubuğu" konumuna getirmek. Yeni ev ekranınızın tadını çıkarın. 

Unutmadan, rehber çubuğunuzdaki kişilere tıkladığınızda da, örneğin ben Polen'e tıkladığımda; onunla ilgili E-Postaları ve RSS'leri de görebiliyorum. Bu da benim işime yarıyor. Nokia bu konuda da güzel bir yatırım yapmış. :)




İşte burada da Nokia'nın e-posta yazılımını görebilirsiniz. O size dediğim berbat bir arayüze sahip ve hantal yazılım karşınızda :) Sizce nasıl görünüyor? Bana göre görünümü büyük bir tartışma konusu. Özellikle de Apple'ın veya Google'ın servislerini gördüğünüzde "Bu da ne!" diyeceksiniz. Ben cevap vereyim: "Ah Nokia ah..."


 İşte elinizdeki küçük Symbian^1 işletim sistemine sahip bilgisayarda en sevdiğim şey Ovi Paylaşımdaki Flickr özelliği. Nokia, en azından bunu hantallaştırmamış. Aksine gayet sade ve hoş bir arayüzü var, hem de hızlı. Bu da 3. parti uygulamalar yerine bunu seçmemin nedenidir aslında. Aynı zamanda Flickr'a giriş için Ovi Mail veya Yahoo! Mail hesabı istiyor :)










Sonuç olarak bu yazımda, Nokia'nın telefonlarına görsel olarak bir kastı olduğunu fark etmemden başka, Ovi Mail'in meşgul insanlar için birebir olduğunu öğrendim. Artık benim de bir Ovi Mail'im var ve sizin neden olmasın ki? :)

Deneysel: Nokia C5-03 için ekran parlaklığı ayarını geri getirme


Nokia C5-03, benim sahip olduğum bir telefon. Bu nedenle de kullanıcıları çok şanslı. :) Çünkü artık "Deneysel" aslında "DNYSL" başlığını açıyorum. Bu kategori altında bazı Nokia C5-03 sorunlarını ele alıcam. İlk konu da bazı kullanıcılarda zaman içinde yok olan Ekran Parlaklığı Ayarı. Bu yazımda bunu düzeltmenin bir yolunu bulmuş olabilirim. Umarım :)

Henüz kendi telefonumda denemedim, ama çoğu telefonda zaten bulunmakta. Bu nedenle de C5-03'ünüze zarar verecek bir türden ayar değil. Yalnızca aşağıdakileri yapın, yeterli olacaktır.

Öncelikle aşağıda bulunan dosyaları indirin ve rar paketinden çıkarın. Dört adet dosya bulunmakta. Şimdi de c5-03'ünü Depolama modunda USB'ye takın. Hafıza kartı altında "Resoruce" (tırnaklar hariç) adlı bir dosya bulunmalı. Yoksa da siz oluşturun. Şayet olmayanını görmedim.
Resource dosyası altında "ImagingDL" isimli (tırnaklar hariç) bir dosya oluşturun. İndirdiğiniz dosyaları ImagingDL adlı klasörün içine atın.

Aman dikkat - Eğer, rar paketinden çıkardığınızda dosyalar herhangi bir klasör içinde duruyorsa, ImagingDL adlı klasöre yalnızca dosyaları atın, klasörle birlikte atarsanız bir işe yaramaz.

Çalışması için - Çalışması için telefonunuzu Reboot, yani yeniden başlatmanız gerekebilir.

Deneysel Notu - Bu tekniğin çalışmasını garanti etmiyoruz. Ancak telefonunuza zarar vermeyeceğini garanti ediyoruz. 

24 Mayıs 2011 Salı

Symbian Aurum İnceleme


 Merhabalar, yine ben :) Bu yazımda C5-03 için gelen yeni güncelleme -benim tabirimle- Symbian Aurum'u inceleyeceğim. Bu sürüm, Çinlilerin dediği kadar olmasa da gözle görülür yeni değişikler sunuyor.

Öncelikle, tarayıcıdan başlamak istiyorum. Git tuşuna bastığınızda, tarayıcı daha önce gezdiğiniz sayfaların bir listesini çıkarıyor. Bu da size hız kazandırıyor.

Aynı zamanda kötü bulduğum yeni bir özellik, geri tuşuna basıldığında; yalnızca bir önceki sayfaya gidiyor. Önceki sayfalara gitmiyor malesef. Fakat tarayıcıda gözle görülebilen küçük bir hızlanma var. Bu nedenle şu geri tuşu sorununu pek önemsemiyorum. Ayrıca tarayıcı, Symbian temalarını daha iyi kullanmayı da öğrenmiş. Örneğin yanda görülen yarı saydam scroll bar gibi.


Bu sürümün en büyük değişikliği haritalar olmuş. Ben zaten size de söylemiştim, haritaların büyük ölçüde değişeceğini. Artık "Güncelle" kısmı ve de birkaç ikon değişikliği var. Aynı zamanda gömülü paketler sayesinde haritalardan artık kolay kolay atmıyor telefon. Gözle görülür büyük bir harita değişikliği var, ayrıca da çok daha hızlı bir arayüze sahip olmuş. 

Sonra, "Araç Sürme" özelliğini test ettim; bazı telefonlarda yeniden ses paketlerini yüklemenizi isteyebilir. Fakat araç sürmede, özellikle kavşaklarda dönerken çıkardığı yavaşlık sorunu giderilmiş. Artık GPS aracınızı nokta atışına yakın bir biçimde buluyor.

Yeni Güncelle seçeneğini de ilerleyen günlerde denemeyi ve sizlere bildirmeyi planlıyorum.

Size farklı bir boota sahip olacağını söylemiştik, bir konuda haklı çıktık. Boot hızı biraz artmış; yani v10 güncellemesine kıyasla v12 güncellemesinde (aradaki v11'in hakkını yemeyelim) Nokia yazısı çok daha az kalıyor. Fakat siz o diğer boot'u yani el ele tuuşan elleri değiştirmeyi planlıyorsanız, kendi uygulamalarımdan biri olan WP 7 Boot Edici'yi denemelisiniz :)

Son olarak sistem hızına gelelim; sistem gerçekten hızlanmış ve tıkanmalar %80 oranında azalmış fakat RAM artışı konusunda bir şey diyemem.

Gelecek v13 güncellemesinde görüşmek üzere :) Ona koyduğum takma ad ise Symbian Bhrominium.

23 Mayıs 2011 Pazartesi

C5-03 için 12.0.23 Güncellemesi Kullanıma Hazır!

Bu son haftalar gerçekten heyecanlı haftalar oldu. Üç farklı güncelleme hazırlandı Nokia tarafından. Symbian Anna, Symbian Belle ve 12.0.23, benim tabirimle Symbian Aurum. Öncelikle, önceki yazılarımın birinde bu güncellemeden bahsetmiştim. Neler getireceğini bazı yabancı forumlarda görüp, size göstermiştim. 

Çok geçmedi ve de bu güncelleme, Symbian Aurum, bizim için de kullanılabilir hale geldi. Benim bunu nasıl öğrndiğimi merak mı ediyorsunuz? Telefona hard format attım, tüm ayarlarım gitti. Ben de herşeyi kontrol ettim. Birden Sürüm Numarası kısmında 12.0.23'ü görünce eteklerim zil çaldı :) Aslında, ben bir erkek olduğum için etek giymiyorum o ayrı :D

Nokia Ovi Suite, benim bilgisayarımda internete bağlanamadığından onunla kuramadım, Software Updater ise şu anda "kullanılamaz" duruma gelmiş (herhalde meşguliyetten), PC Suite zaten emektar olmuştu; bu nedenle indiremedim.

Ama pek zaman geçmeden size ayrıntılı bir inceleme yapıcam.

Dediğim gibi, siz buna Symbian Aurum deyin. Daha havalı olur değil mi, tıpkı Android'ler gibi ^^

22 Mayıs 2011 Pazar

Elveda Ovi Hizmetleri: Geronimo!



Nokia, Ovi servislerinin isimlerindeki "Ovi"nin "Nokia"ya dönüştürüleceğini duyurdu. Yani artık Ovi servislerinin Nokia servislerine dönüşmesini izleyeceğiz. Örneğin; Ovi Haritalar, artık Nokia Haritalar olacak, tıpkı 2008'de Ovi'nin duyurulmasından önceki halleri gibi! Nokia, bu dönüşüm işleminin bu yılın temmuz ayında başlayacağını ve de 2012 yılının sonlarında bitireceklerini beklediklerini açıkladı.

Herşey Windows Phone için!
Bu ani değişimin neden olduğunu düşünmenize hiç gerek yok, çünkü nedeni çok açık. En başından anlatayım:

Nokia, Microsoft ile anlaştığnı duyurduktan sonra Ovi Mağazasının, Zune Marketplace ile birleşeceğini söylemişti. Zaten Ovi Mağaza'nın sonu görünmüştü. (Ovi Symbian ve Maemo'ya özel bir servisler grubuydu zaten) Şimdi de Symbian ve Maemo'ytu terk ettiği için Ovi'leri kapatıyor ve geçici bir süre için Nokia adını getiriyor olabilir. Ancak bu benim ilk teorim. Hadi teorilerimi görelim:

Teori 1 Bütün Ovi isimleri kalkacak, sonra da Nokia isimleri getirilecek. Bu uzun sürmeyip, yerlerini Windows servislerine bırakacak. Örneğin Ovi Maps > Nokia Maps > Bing Maps gibi.

Teori 2 Nokia da Google gibi yapacak ve Windows altında kendi ismini gösterebilmek için "Nokia Maps" isimli servisini "Bing Maps"e göre önde tutacak. Örneğin, Google'ın Android telefonlarında Gmail uygulamasını gömmesi gibi.

Teori 3 Nokia, Ovi servislerinin adını değiştirdikten sonra da kullanımı yavaş yavaş düşürecek, ta ki Nokia servislerini bitirene kadar. Bu sayede hem Symbian'ı bitirecek, hemde Windows Phone'un yolunu açacak.

Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz?

Nokia C5-03 için v12.0.23 Güncellemesi

Merhabalar, zaten geleceğini bildiğim 12.0.23 güncellemesi ile ilgili detayları bugün açıklayacağım. Bu güncellemenin biz C5-03 kullanıcılarına ne kazandıracağından bahsedicem. Benim için pek heyecan verici birşey olmasa da bunun Minör (Minor Firmware / Major Firmware) güncelleme olduğunu unutmamak gerekir zaten :)

Bir Çin forumunda bulunan habere (bilgilere) göre yeni sürümün bize getirecekleri, ve de aynı kalacak şeyleri şunlar:

  • Sistem hızı önemli ölçüde arttırılmış.
  • GPS Konumlandırması konusunda hafif bir hızlanma meydana gelmiş. Bu sayede Ovi Maps'i daha stabil kullanabilicez.
  • Sistemle beraber gömülü gelen posta hizmeti değişecek.
  • Bu yeni güncelleme ile, Ovi hatiraların stabil hale gelmesi için telefona S60SOA (N-Gage 1.3 ve Ovi Haritalar için Nokia'nın sunduğu bir yama), Standart C++ Paketleri ve Wi-Fi güçlendirmesi gelecek (Wi-Fi güçlendirmesi ile Ovi haritaların ne alakası varsa)
  • Telefon farklı bir boot şekline sahip olacak, bu nedenle de telefon daha hızlı açılacak.
  • Ofis klasöründe PDF okuyucu gömülü gelecek.
  • Birkaç tane daha şey var, örneğin kilit ekranında arama yapabilmek gibi, fakat hiçbirşey anlaşılmıyor. O yüzden değişmeyecek şeylere bakalım:
Yeni güncelleme ile;
  • İki tane hesap makinesi uygulamasının menüde görünmesi sorunu,
  • Ekran parlaklığının ayarlanamaması sorunu ve
  • Ayrı bir güncelleme ile gelen İnternet Radyosu uygulamasının gömülü olmaması sorunu hala çözülememiş.
Arkadaşlar, NaviFirm adlı yazılımda; Nokia C5-03 firmwarelerine baktığınızda da bu güncellemenin adı çıkıyor. Fakat Türkçe hali yalnızca Turkcell tarafından verilmiş, onu da kimse kurmaz bana göre. 

Aynı zamanda, bu yazılanlar Maxicep Forum'dan alınmıştır, onlar da Çin forumundan almışlar zaten, bu nedenle yine Çinlilerin yalancısıyız. Yani güncelleme içerği hakkında kesin bir bilgi hala söz konusu değil.



Major ve Minör Firmware ne demektir?

Bu yazımda birçok kişinin bilmesi gerektiğini düşündüğüm iki sözcükten bahsedicem. Major ve Minör Güncelleme.

Major Firmware: Kritik güncelleme paketlerinin içinde bulunduğu, veya telefonda bulunan yazılım sürüme göre çok büyük bir katkısı olan güncellemelerdir. Bu güncellemelerin kaçırılmaması gerekmektedir.

Aynı zamanda Major Firmware'lerde GUI ve güvenlik de büyük ölçüde değişir.

Minör Firmware: Hissedilmeyecek yenilikler içerir. Telefonda bulunan yazılım sürüme göre neredeyse hiçbir farkı bulunmaz. Bu tür firmwareler genelde yama işlevini görür ve az boyutta hızlanma veya birkaç açığın kapatılması gibi görevleri vardır.

Aynı zamanda, bu güncellemeler yüklenmese de olur, ancak benim önerim her güncellenmenin yüklenmesidir.

21 Mayıs 2011 Cumartesi

Nokia N9 - MeeGo / Symbian Belle Polemiği

Son yaşanan olaylardan, ve de bloga yazılan yorumlardan sonra benim de birkaç şey kafama takılmamış değildi. Bu nedenle de Nokia'da çalışan arkadaşlarıma sordum (Shop'ta çalışıyorlar) 

N9 ile ellerinde henüz somut bir kanıt olmadığını söylediler. Fakat, devam ettiklerinde Nokia N9'un ağırlıklı olarak -bu kelimeye dikkat- MeeGo olacağını öğrendim. Yani MeeGo tabanını kullanacaklar. Fakat Nokia Symbian'dan vazgeçmeyerek aralara Anna'dan birkaç şey serpiştirmiş. Kısaca, yeni N Serisi telefonumuz bir kırma olarak gelecek! Bu da tüm tartışmaları, kısaca polemiği açıklıyor. 

Symbian Belle konusuna gelince, bunun belki de bir şehir efsanesi bile olabileceğini, bunun nedenininse Nokia'nın ağırlıklı olarak WP 7 telefonlara başlamasıymış. Aynı zamanda da yakında güncelleme gelmeyecek, çünkü merkezdeki Symbian çalışanları bile atılmak üzerelermiş. 

Bu nedenle de Symbian Belle ve Nokia N9 ile ilgili yazılarımda, aslında yalnızca Nokia N9 ile ilgili olan yazımdaki Symbian Belle'yi Anna aromalı MeeGo olarak algılayın.
Kim bilir, belki bu "Anna Aromalı" MeeGo, MeeGo Belle olabilir.

20 Mayıs 2011 Cuma

Teşekkürler Nokia!



Nokia'ya birbir teşekkür sunuyorum arkadaşlar :) Öncelikle, nasıl olup da halktan gizlediği videosunu internete sızdırdığımızı ve arkasındaki planı anlamadığı için. İkincisi, anlamayarak YouTube N9 Teaser videosunu "Copyright" ettiği ve kaldırdığı için. Bu ne anlama geliyor biliyor musunuz? Hem Symbian Belle hem de Nokia N9 gerçek. 

Tekrar dediğim gibi, çok teşekkürler Nokia. Sen bir tanesin :)

Windows Phone Boot Edici





Benim hazırlamış olduğum küçük bir uygulama. Bu uygulama sayesinde, açılıştaki Nokia yazısı ve sesi yerine, Windows Phone'un "özelleştirdiğim" bir açılış görüntüsü ve sesini kullanabilirsiniz. Size hemen o birleşen eller yerine ne göreceğinizi göstereyim:




Bu adresten  yükleyebilirsiniz. Öncelikle uyarı metnini okuyun lütfen.

19 Mayıs 2011 Perşembe

Nokia X7 Özellikleri


Yeni bir yazı ile karşınızdayım :) Bu aralar, Nokia'nın yeni telefonları ard arda çıkmaya başladı. Bu nedenle de yazılım konusunda pek birşey anlatamadım. Merak etmeyin, çok yakında "yardımcı" yazılarımla karşınızda olucam :)

Henreyse, yeni Nokia X7, Serisinin devamını çok iyi üstlenmiş. Dört hoparlörlü ve 8 Megapiksellik bir kameraya sahip. Nokia'nın 5800 XpressMusic ile X serisini bambaşka bir boyuta taşıdığını biliyoruz. Artık o seri eğlence serisi olmuştu. Ancak bir yıl geçmeden insanlar telefonun düşük özelliklerine katlanamaz olmuşlardı. RAM'i yalnızca kendine yettiğinden HD oyunlar oynanamıyordu, bu nedenle de güzel oyun yoktu. İki hoparlör de patlayabiliyordu. Aynı zamanda 3.2 megapiksellik kamerasının da kalitesi çok düşüktü.

Nokia Yeni X7'sinden büyük birşey bekliyor gibi. Benim de "eğlence" telefonu olarak başarılı bulduğum bir telefon. Yaşıtlarına göre birkaç eksiği olsa bile :) Hadi özelliklerine bakalım.
  • 8 MP Kamera + Çift LED flash
  • 4.0" Büyük AMOLED ekran
  • 4 Müzik Hoparlörü
  • Ücretsiz Ovi Maps
  • Symbian Anna (PR2.0)
  • Nokia Big Screen Teknolojisi
  • HD Oyun Oynama
  • 32 GB'ye kadar yükseltilebilen hafıza
  • Dahili 320 MB Telefon Hafızası
  • 1200 MAH Li-Ion Batarya
  • Bluetooth 3.0
  • HD Video Kaydı

Evet, son olarak: Sen onunla ne dinleyeceksin?




18 Mayıs 2011 Çarşamba

Yeni Nokia N9, Symbian Belle ile gelebilir!


Nokia bir anda yeniden çalışmaya başladı. Son iki ay içinde Symbian Anna ve Symbian Belle'yi çıkartmıştı, ve ben de burada yayınlamıştım. Bu sefer de Nokia'nın yeni amiral telefonu olan Nokia N9 (bazı kaynaklara göre N950 de olabilir) gün yüzüne çıktı. 

Kısaca bir geçiş yaparsam, yeni telefon büyük bir ihtimal ile Symbian Belle, daha küçük bir ihtimalle de MeeGo ile gelecek. Nokia'nın profesyonelce çekilmiş bir tanıtım klibi ise, bize Nokia N9'un sonuna kadar gerçek olduğunu ispatlıyor. Şimdiye kadar, Nokia'nın hep Microsoft ile işbirliği yaptığını, gelecek telefonlarının da Windows Phone 7 işletim sistemine sahip olacağını söylemiştik. Ancak, Nokia yine Symbian dedi herhalde. İşte telefonun resimleri ve özellikleri.




Yeni Nokia N9'un en büyük özelliği ise Nokia E7 gibi açılabilen geniş br QWERTY tuş takımına sahip olması. Aynı zamanda da Ekran büyütülmüş, tahminen 4.2" ekran boyutuna sahip ve de Gerçekten ince bir telefon. Bu telefonun Türkiye'de çıkartacağı tek sorun; ç,ş,ğ gibi türkçe karakterlerin kullanılmasının zorluk çıkartacak olmasıdır. Ayrıca, Nokia E7'nin açık durumda fazlalıkları da kaldırılmış, ekran boyutuna verilmiş. 

Normal halinde bakıldığında ise, ekranın büyüklüğü anlaşılıyor. Nokia N8'deki 3.5" ekranın genişlemesi önleyen dış kasa küçülmüş, dolayısıyla Nokia logosu da küçülmüş, çok da hoş durmuş. Aynı zamanda da Nokia N8 çizgileri bu telefona da geçmiş. Kısaca, dış kasa, Nokia N8'in makyajlanması sounucu ortaya çıkan bir kasa olmuş. Yine de benim bayıldığım, ekranın dışında duran siyah kısım bu telefon için pek de şık durmamış. Siz ne dersiniz, güzel mi görünüyor sizce?
Son birşey daha eklemek isterim ki, biraz sonra göreceğiniz incelik; bu durumu telafi ediyor :)


Kameraya gelirsek, Nokia N8'den pek de bir fakı yok. 12 Megapiksel kamera, Carl Zeiss Optik Lens ve de Çift Xenon (bkz. Vikipedi / Wikipedia) Flash; zaten N8'de de bulunuyordu. En son duruma bakıldığında 14 Megapiksel kameraya sahip telefonlar ve de Gözlüksüz 3 Boyut teknolojisine sahip ekranlar çıktı. Nokia'nın geri kalmamasını umuyordum. 

Nokia N8'in kasasını bozan şu kamera çıkıntısı da giderilmiş. Bana göre kameradaki tek gelişme bu olmuş.

Yazılım konusuna gelmeyi çok uzun zamandır bekliyordum. Yazılım olarak Symbian Belle kullanılacağını düşünüyorum, zaten ilk görüntüler de MeeGo işletim sistemini değil de Belle'yi gösteriyor. Ayrıca, Ajanda ikonunun üstüne bakıldığında Belle'ye özgü ufaltılmış durum çubuğunu da görebilirsiniz. Bu da bize büyük bir ip ucu veriyor. Ayrıca yazının devamındaki resimlerde Belle ile de büyük ipuçları elde edeceksiniz. 

Şimdi size başka şeyler göstericem. Symbian Belle'nin klavyesi de değişiyor. Symbian Anna ile azıcık ayrıldığını gördüğümüz klavye Symbian Belle'de daha kontrast renklerew bürünmüş, daha ayrık bir şekilde ve de harf üzerine tıkladığınızda, onunla ilgili geçmiş aramalarınız ve yazdıklarınız çıkıyor. Aynı zamanda da Nokia N97 veya diğer bu tip telefonlarda görülen manzara modundaki dokunmatik klavyeyi kullanamama sorunu da kalkmış gibi duruyor.
İşte herkesin Nokia'dan isteği: Tarayıcı geliştirilmiş en nihayetinde! Dikkatli bakarsanız, ekranda belli alanlara bölünmüş görüntülerin internet sitesi; bunun da ancak "Yer İmleri" veya "Sekmeler" sayfasına ait olabileceğini görebilirsiniz. Aslında kim bilir, belki de geçmiş sayfasına aittir. Ne olursa olsun, ben Nokia'nın "Pencereli" tarayıcısından bıkmıştım. Umarım bu yenilik Belle ile sınırlı kalmaz S60v5 için de gelir :)

Aynısından bir görüntü daha. Bunu ne diye mi paylaştım? Yukarıdaki üst çubuğa bakıldığında bu sistemin Belle olduğuna daha da inancımız artıyor da ondan. Bu resimde aynı zamanda yuvarlak dikdörtgen içindeki "3G" simgesi de görünüyor. Belle yazımda bahsettiğim Şarj ve Sinyal kısımları da birbirinden ayrılmış gibi görünüyor. 

İşte size Belle olduğunun bir kanıtı daha! Bu resimde Anna ikonlarının revize edilmiş bir türünü görüyoruz. Daha önceki Belle yazımda da zaten geliştirilmiş Anna ikonlarıyla devam edileceğinin üzerine basmıştım. (Ne basması, resmen tepinmiştim :)) Fakat burada birşey çok dikkatimi çekti. Daha önce Nokia bize "Ovi Drive" adındaki bir servisi duyurmamıştı. Nokia N9 ve Symbian Belle ile herhalde Ovi Maps'in "Araba Sürme" özelliğinin bir servis haline getirildiğini göreceğiz. Harika!

Son olarak size fotoğraflardan bahsetmek istiyorum. Fotoğraflar görünümü tıpkı iOS, Android ve Bada OS gibi bitiştirilmiş. Benim en çok istediklerimden biri de buydu zaten. Nokia gün geçtikçe galerisini geliştiriyor. Bir de şu fotoğraflarla iPhone'lardaki gibi Origami slaytları yapılabilseydi müthiş olurdu aslında. :)

Ayrıca, Belle'nin yeni takvim sistemini anımsatan yeni takvim yazılımının görünümü de Nokia N9'un Symbian Belle ile geleceğini kuvvetlendiriyor. Şu ana kadar Nokia'ya güvendim. Artık güvenim elli kat arttı. Çünkü artık ne Android, ne de  iOS o kadar iyi görünmüyor. Kısaca, öldü denilen Symbian küllerinden doğdu ve tepeye çıkmaya hazırlanıyor (yine).

Akıllarda kalan sorulara ve büyük şeylere bir bakalım:


Ayrıca, Pocketnow adlı Akıllıtelefon inceleme blogu tarafından sunulmuş ve Nokia'ya ait olduğu iddaa edilen bir teaser da mevcut. 

NOT- Arkplandaki müzik Jessie's Girl. :) Bu şarkıyı Glee'den dinlemenizi şiddetle öneriyorum :)