Blogger Widgets

28 Ağustos 2011 Pazar

Symbian Belle Arayüz İncelemesi

Daha önceki yazılarımda Symbian Belle ve yeni Symbian Belle'li Nokia Akıllı Telefonlardan bahsetmiştim. Symbian Belle hakkında internette fazla bilgi bulunmuyor, özellikle de arayüz elemanları konusunda. Bunu bulabilmek için geliştirici platformu olan Nokia Developer sayfasını ziyaret etmek gerekiyor. Bu yazımdaysa Symbian Belle'de bulunan birçok arayüz elemanını ve özelliklerini anlatacağım.

Symban Belle, şu şekilde hazırlanmış:
  • Çok daha rahat, boş ve kullanışlı bir görsel arayüz,
  • Dokunmatik ekranda parmak hareketlerini daha sezgisel kullanabilme,
  • Kullanıcının sistemi istediği gibi kişiselleştirebilmesi,
  • Kullanımı son derece kolaylaştırılmış arayüz elemanları
 
Bu da bize Symbian Belle'nin daha önceki Symbian sürümlerinden çok daha farklı olması gerektiğini söylüyor zaten. Nokia, bu Symbian sürümünü daha önceki Symbian arayüzlerine göre çok daha farklı biçimde hazırlamaya gayret göstermiş.


Ana ekran, Symbian^3 ile büyük bir değişime uğrasa da yeteri kadar kullanışlı ve yeteri kadar kişiselleştirmeye açık değildi. Symbian Belle ile yeni ana ekran yazılımı çok daha kişiselleştirilebilir, eğlenceli ve bir o kadar da kullanışlı tasarlanmış.

Ana ekranın anahtar özellikleri şu şekilde:
  • Altı sayfaya kadar ana ekran sayısını arttırabilme.
  • Beş farklı boyutta sunulan ana ekran widgetları.
  • Düzensiz veya sıralı bir biçimde konulabilen yeni widget ekleme sistemi.
  • Ayrıca, yazılım ile beraber gelen sistem widgetlarında Symbian Belle'ye göre tasarım yenilenmiş ve de farklı işlevler kazandırılmış.

Uygulama menüsü de Symbian Belle ile hiç omadığı kadar yenilenmiş. Eski güncellemeler ve Symbian sürümlerinde uygulama menüsü klasörler halindeydi. Belle ile uygulama menüsü MeeGo stiline göre yenilenmiş. Yani klasörler yok! İstediğiniz her uygulama ana menünün içinde sıralı halde bulunuyor. Uygulamanızı menüde bulmak için yalnızca yukarı-aşağı kaydırmanız yeterli oluyor. Son çıkan Belle'li akıllı telefonlarda bulunan 1 GHz işlemci sayesinde ana menüyü son derece yumuşak bir şekilde kaydırıyor. Hem klasörsüz oluşu hem de hızlı kaydırması ile yeni ana menü kullanıcılarına çok zaman kazandıracak.
Açılır-Kapanır Menü, son zamanlarda diğer işletim sistemlerinde de gördüğümüz bir özellik. Yeni Belle, artık bu özelliğe de sahip. Bunun nasıl işlediğini merak edenleriniz olabilir. Örneğin, telefonunuzu "Sessiz" moduna almak istiyorsunuz. Parmağınızı ekranda bulunan üst çubuktan aşağıya doğru kaydırın ve "Sessiz" ikonuna tıklayın. Veya gelen mesajlarınızı, cevapsız aramlarınızı hatta Wi-Fi ve Bluetooth bağlantılarınızı yönetin. Hepsi son derece basitleştirilmiş bir parmak hareketiyle yapılıyor.

Bu menü, aynı zamanda eski Symbian sürümlerinde gördüğümüz batarya ve sinyal belirticilerinin de yerine geçmiş ve onları küçültmüş. Bu sayede yerden tasarruf da ediliyor.
Arayüz elemanlarına geçmeden sistemin anahtar özelliklerini söylemek istiyorum.
  • "Ne zaman neyi istersen, onu alırsın" mantığına göre tasarlanmış yeni rahat ve kullanışlı bir arayüz tasarlanmış
  • Varsayılan sistem fontu olarak Nokia Pure Font kullanılmış.
  • Yenilenen ana ekran yazılımı.
  • Açılır-Kapanır Menü eklenmiş.
  • Uygulama menüsü tamamen yenilenmiş.
  • Seçeneklerin bulunduğu alt çubuk dinamik ve yenilenmiş.
  • Uygulama menüsünde bir öğenin üzerinde parmağınızı bekletirseniz, "Ana Ekrana Ekle" seçeneği çıkıyor.
  • Yeni canlı görev yöneticisi eklenmiş. Çok daha büyük canlı ekran görüntüleri kullanmasına rağmen ekranı çok daha iyi kullnmasını da öğrenmiş.
  • Kilit ekranı yenilenmiş. Artık kilit ekranında canlı bildirimler bulunuyor. Yani cevapsız aramalar, gelen mesajlar ve uygulama kısayolları bulunuyor. Aynı zamanda yeni kilit ekranında (ana ekrandan farklı kullanılabilecek) duvarkağıdı sistemi de mevcut.
  • Ofis uygulamalarına Microsoft Lync, OneNote, PowerPoint Broadcaster ve SharePoint eklenmiş ve Exchange ActiveSync desteği geliştirilmiş.
  • Yeni yazılım güncelleyici, otomatik olarak yazılımı arıyor ve bulduğunda size bildiriyor.
  • Geliştirilmiş bir NFC sürücüsü ve desteği de eklenmiş.

Arayüz Elemanları, bir arayüzde bulunan buton stilleri, varsayılan arkaplan renkleri vb. şeyleri temsil eder. Bu kısımda Symbian Belle'de kullanılan birçok arayüz elemanına yakından bakacağız.


Durum Çubuğu
Symbian Belle'de alışık olduğumuz büyük durum çubuğu yerine çok daha ince bir çubuk bulunuyor. Ancak ayrıntıları görebilmek için açılır-kapanır şekilde tasarlanmış. 
 
 
Araç Çubuğu
Symbian Belle ile gelen büyük yeniliklerden birisi de Araç Çubuğu. Araç çubuğu grafikten de görülebileceği gibi teke indirilmiş ve inceltilmiş. Aynı zamanda araç çubuğunda yazılar yerine yalnızca simgeler kullanılmış.
 
Dikey ve Yatay modda araç çubuğu stilleri
 
Sekme Çubukları
 Sekme çubukları da yenilenen arayüze uygun şekilde değiştirilmiş ve modernize edilmiş. Aynı zamanda sekmeleri seçebilmek artık çok daha kolay halde.
 
 
Durum Çubuğu
Yenilenen durum çubuğu burada çok daha anlaşılır bir biçimde gösterilmiş. Herşey çok açık ve net, anlatmaya bile gerek yok.
 
 
Listeler
Rehberde gezerken, kişinin detay sayfasına bakıyorsunuz. Bu gibi durumda yeni efektler uygulanmış. Bunlardan birisi de "Flip" efekti.
 
 
Ana Ekran
Ana ekrandaki öğeler, ana ekranın her tarafını kaplayan küçük kareler sayesine sıralanıyor. Karelerin küçük olması çok daha kişiselleştirilebilir bir ana ekran sunuyor.
 
 
Seçim Aracı

Symbian Belle'de diğer bazı işletim sistemlerinde de ullanılan seçim aracı tercih edilmiş. Bu seçim aracı çok daha hızlı öğe seçimine yarıyor ve işlerinizi hızla görselliği birleştirerek bitiriyor.


Dokunmatik Arayüz Hareketleri
Symbian Belle'de birçok yeni dokunmtaik ekran hareketi eklenmiş. Yukarıdaki grafikte gösterilen hareketlerin bazılarını tanıyor olabilirsiniz, ancak bazıları kesinlikle yeni.
Yazıdaki grafiklerin bazıları, AllAboutSymbian'a aittir.

27 Ağustos 2011 Cumartesi

Symbian'ın Bootloader'ında Açık Bulundu!

                  
Bağımsız bir geliştirici, birkaç gün önce Symbian OS S60v5'in kendi N97'si üzerinde Bootloader'ini kırdığını ve Android yükleyebilmek için bir yazılım geliştirmekte olduğunu açıkladı.
İsteyenlerin buraya tıklayarak erişebileceği sayfada, herşey İngilizce olarak açıklanmış. Ben sizler için İngilizce'den Türkçe'ye çevirdiğim yazıyı göstereyim:
Birkaç hafta önce parıldayan bir N97 aldım ve Symbian OS'ten nefret ettim. Bu şekilde Android'i onun içine koymaya karar verdim. Yaklaşık 150 saatten sonra, bootloader'ın bir açığını bulmayı başardım.

Eğer 0x0000000000000000 ve 0xFFFFFFFFFFFFFFFFF'i 0x47572C7E2C içine yerleştirirsek; Android'i yükleyebileceğimiz güzel bir kernel paniği (çekirdek paniği) elde ediyoruz. Bootloader aynı zamanda yeniden yazılmaya da ihtiyaç duyuyor.

Yani, sorum şu: N97'ye Android'i port etmeme yardım edecek birileri var mı? Bootloader üzerinde çalışmaya başladım ve yakında buraya çalışmamı yazarım. Büyük ihitmalle iki hafta içinde hazır olacaktır. 
Tamam. Fabrika Bootloader'ı tamamen kırıldı. Bir kopya ister misiniz? Yine de kullanılmaz ya.

gBoot (benim bootloader'ım) geliyor. Biraz önce bölümleme desteğini de yazdım. Yani aynı anda hem Symbian'a hem de Android'e sahip olabileceksiniz.

gBoot sonuçta yine de GUI'ye ihtiyaç duyacaktır. Eğer içine C-tabanlı bir bootloader arayüzü ekleyebilirseniz, bana Özel Mesaj atmaktan hiç çekinmeyin.

Android port edilmiş sürücülere de ihtiyaç duyacak. Bunun nasıl yapılacağına dair hiçbir fikrim yok. Eğer yapabilirseniz, bana da Özel Mesaj atın.

Eğer gBoot adlı yazılım, yakın bir zamanda çıkarsa telefonlarımızda düşük Android versiyonlarını yükleyebiliriz demek oluyor. Aynı zamanda N97 altında denenmiş bu olay, tüm S60v5 telefonlarda da olacaktır diye düşünüyorum.

Ancak, Nokia'nın da bunu gördüğünü varsayarsak, büyük ihtimlle yeni bir güncelleme ile bunu kapatmaya çalışacaktır. Bu nedenle de gelecek güncellemeler için öncelikle test elemanlarını bekleyin.

gBoot ile Android yükleyebilirsek birkaç sorun olacaktır:
  • Android sürücülerinin tanıtılması gerekir. Bunun için XDA developers gibi bir geliştirici grubu ile çalışılması gerekli. Aynı zamanda Android'de kullanılan 4 dokunmatik panelin de uyarlanması gerekir. %100 fonksiyonel çalışması için 3 butonlu Samsung Galaxy S II örneği uygulanabilir.
  • Android'in çalışması için 128 MB RAM'den daha fazlasına ihtiyacımız olacak. Bunun için sanal ram uygulanabilir. 
  • Android sistem dosyaları Symbian'ın neredeyse 3 katı! Bu nedenle 256 MB ROM'a yetmeyecektir. Sistem dosyalarının hafıza kartından yüklenmesi gerekir, ancak hafıza kartı çıkarılırsa sistem de çökebilir.
  • İşlemci hızı çok düşük. Android'in stabil çalışacağı tek S60v5 telefonun C5-03 olacağını düşünüyorum. O da belki.
  • Nokia C5-03 altında kapatma tuşu veya kamera tuşu diye tuşlar bulunmuyor. Sürücülerin farklı şekilde tanıtılması gerekir.
 Android'in S60v5 telefonlarınızda olması için yalnızca birkaç ay daha beklemeniz yeterli olacaktır. 

25 Ağustos 2011 Perşembe

Nokia 700, 600 ve Symbian Belle

Nokia, birkaç gün önce yeni Symbian sürümü olan Belle'yi içeren iki güçlü akıllı telefonu tanıttı. İsimleri (daha önce verdiğimiz haberdeki ile aynı olan) 701 ve 600 olan akıllı telefonlar, şu ana kadar Nokia tarafından üretilmiş en güçlü donanımsal özelliklere sahip akıllı telefonlar.

Symbian Belle 
Symbian Belle, Anna'dan sonra gelen güncellemenin kod adı. Daha önce yaptığım bir çok haberdeki gibi gelişmiş özelliklere sahip ve elbette ki Anna'dan çok daha fazla yenilik getiriyor. 

Symbian Belle ile, NFC kontrolünün Symbian akıllı telefonlardaki önü açılıyor. Yani, Symbian Belle NFC sürücülerini baştan tanıtılmış halde geliyorlar. Bu da dosya paylaşımı veya cepten para ödeme gibi işlemlerin çok daha hızlı yapılabilmesine imkan sağlıyor.

Aynı zamanda Symbian Belle, Symbian^3 ile birlikte gelen 3 farklı kişiselleştirilebilir ana ekran kavramını en üst düzeye taşıyor. Yeni ana ekran çok daha "kişiselleştirilebilir" durumda. Yani, her öğeyi sıralı biçimde dizme gibi bir zorunluluğunuz bulunmuyor artık.

Arayüz tamamen değiştirilmiş. En eski Symbian sürümlerinde bile bulunan ve artık alıştığımız "Batarya" ve "Sinyal" belirticileri kaldırılmış, son derece modern görünümlü minimal bir çubuk getirilmiş. Bu da arayüzün yer kazanmasını sağlıyor. Aynı zamanda, alt kısımda bulunan "Seçenekler" ve "Çıkış" menülerinin yerini yine modern görünen "Geri" "Arama" ve "Seçenekler" menüsü almış. Elbette bu alan herhangi bir uygulamayı açtığınızda uygulamanın ihtiyaçlarına göre değişebiliyor da.

Son olarak görebildiğimiz değişimlerin biri de galeri uygulaması. Symbian akıllı telefonlarda bulunan en büyük sorunlardan biri galeri uygulamasının ve büyütme-küçültme (zoom in/out özelliği) işleminin hatırı sayılır derecede yavaş olmasıydı. Belle ile hem galeri uygulamasının arayüzü kullanılabilir konuma getirilmiş hem de son derece stabil ve hızlı çalışması için üzerinde çok çalışılmış.


Nokia 701

Nokia 701, Nokia'nın Symbian Belle'ye sahip en gelişmiş akıllı telefonu konumunda. İlk bakışta Symbian Belle'ye sahip bir C7 diyebilirsiniz, ki büyük ölçekte öyle.

Nokia 701'in kasası; Nokia C7 ile oldukça benzer. Ancak 701, biraz daha makyajlanmış bir kasaya sahip. 

Nokia 701, stil sahibi bir performans telefonu sayılabilir.1 GHz hızındaki işlemcisi ve 8 GB dahili hafızası ile Nokia 701 herhangi bir Symbian telefondan çok daha gelişmiş konumda. Son derece stabil olan Belle ile birlikte gelen 701, 1 GHz işlemci ile çok hızlı. Aynı zamanda 40 GB'ye kadar arttırılabilen hafızası ile istediğiniz uygulamayı veya içeriği telefonunuza atabilirsiniz.

 Nokia 701, aynı zamanda Carl Zeiss optik 8 MPlık bir kameraya da sahip. Bu da yeni galeri ile fotoğraf-severler için mutheşem bir özellik oluyor. Aynı zamanda gelişmiş galeride fotoğraflarınızı Clear-Black ekranda son derece net ve etkileyici şekilde görün, düzenleyin ve paylaşın! Dahili NFC özelliği ile herhangi bir 701 ve 600 ile anında görüntü alıp-verebilirsiniz.


Nokia 600


Nokia 600, daha önce haberini yaptığım Nokia N5 adlı telefonun tasarımına sahip; ve de büyük ihtimalle Nokia N5'in ta kendisi. 600, Nokia'nın hızlı Symbian Belle'ye sahip müzik telefonu olarak tasarlanmış.

 Nokia 600, 5 Megapiksellik HD video çekimi yapabilen kaliteli bir kameraya sahip olsa da, kameranın çözünürlük değerinin düşük olması bu telefonun kamera odaklı bir telefon olmadığını hemen gösteriyor bize. Açıkçası müzik özelliğinin yanında kamera özelliği çok düşük kalıyor.

Nokia 600, 2GB dahili hafıza ile beraber geliyor ve NFC desteğine de sahip. Orta seviyeli bir akıllı telefon alacaksanı 600 tercihimiz.

Aynı zamanda Nokia şu yeni telefonları da duyurdu:
Nokia 700: Dünyanın en küçük akıllı telefonu
Nokia 100: Çift-SIM Kartlı S40 Telefon
100, 700, 701 ve 600 çok yakında Türkiye'de. 

23 Ağustos 2011 Salı

Nokia 500 ve Nokia N9 Ne Kadara Satılacak?

Nokia N9, çıktığı günden beri dünya çapında büyük yankı uyandıran üst düzey bir akıllı telefon. Nokia 500 ise, çıktığı zamandan itibaren dünya'nın en hızlı Symbian 3 akıllı telefonu.

Eğer bir akıllı telefon alacaksanız, mutlaka fiyat/peformansa dikkat etmeniz gerekiyor. Örneğin tasarımı yüzünden iPhone 4'e 1700 TL verilmeyeceğine karşın, 200 TL'ye çok daha hızlı ve gelişmiş bir Samsung Galaxy S II alınabilir. (Taraf tutmuyorum) Fiyat/Performanstan kastımı anlamışsınızdır.

Nokia N9, yaklaşık 1500 TL'ye satılmayı bekliyor.  Bu da üst düzey gelişmiş özelliklere sahip ve dünyanın en hızlı ve yüksek kaliteli kamerasına sahip N9 için verilebilecek bir fiyat. Açıkçası, çok doğru bir fiyat biçilmiş.

Nokia 500'ün henüz ne kadara satılacağı hakkında bir bilgim yok. Ancak, eğer yurt dışından almak istiyorsanız, Finlandiya'da bulunan bir kaynağıma göre tam olarak 140€. Yani yaklaşık  361 TL. Symbian'ın en hızlı akıllı telefonuna göre çok uygun bir fiyat. 
Fiyat / Performans açısından gördüğüm en muhteşem telefon Nokia 500 denilebilir. Aynı zamanda, düşük bütçeye sahip akıllı telefon kullanıcılarına müthiş bir fırsat olabilir.

Yine de Türkiye'deki fiyatlar yalnızca tahmin edilerek söyleniyor. Bu nedenle de ufak da olsa değişimler olabilir.

Nokia Tablet Piyasasına da El Atıyor!

Son 1 yıl içerisinde özellikle Apple iPad sayesinde adeta "patlayan" tablet platformuna Nokia da giriyor. Daha önceleri Nokia'dan tabletler ile ilgili "Nokia tabletler ile ilgilenmiyor. Konuşabilmek ve cep telefonu olarak kullanabilmek için fazla büyükler" türünden bir söz duymuştuk. Ancak Nokia bundan vazgeçmiş gibi.

Daha sonra, Stephen Elop ile yapılan (İngilizce) bir röportaj yayınlandı. Ben de onu sizler için çevirdim. İşte o röportajın en önemli kısmı:

Bu pazarda 200'den fazla farklı tablet bulunuyor ve içlerinden yalnızca bir tanesi işini gerçekten iyi yapabiliyor. Ve ben, Nokia tablet geliştirici takımına, tablet piyasasında diğerlerinden farkını söyleyemeyeceğiniz 201'inci bir tablet üretmelerini istemediğimi söyleyerek işlerini zorlaştırdım. Bizim geleceğin benzersiz Nokia'sını yapmamız gerekiyor ve geliştirici ekibimiz de tablet piyasasında sıradanın dışında herhangi birşeyi yaratmak için çok çalışıyor.

Bundan yola çıkarak Nokia'nın herhangi bir acele içinde olmadan en doğru ve en gelişmiş tableti hazırlamak istediğini anlıyoruz. Ancak, Nokia'nın önünde çok daha zorlu bir yolu var. 

Piyada bulunan 10 tabletten 9'u Android kullanıyor. Bunlardan birisi de gelişmiş özellikleri ile dikkat çeken Motorola Xoom.

Piyasada bulunan tabletlerin yaklaşık %98'i Android tabanlı. Geriye kalanlar ise iOS ve Windows (Phone) 7 gibi sistemlerden oluşuyor. Nokia'nın da elinde bulunan dört farklı işletim sistemi yolu mevcut:

1) Nokia eski Symbian'ı tabletlere uyarlayarak devam edebilir, ancak tutulur mu bilinmez. Ayrıca Nokia Symbian'ın sonunun geldiğini açıklamıştı.

2) Nokia MeeGo işletim sistemini kullanabilir. Zaten asıl amacı tabletlerde kullanılmaktı. Ancak Nokia MeeGo'lu ilk ve son cihazın N9 olduğunu söylemişti.

3) Muhtemel olarak Nokia Windows Phone 7 işletim sistemini kullanabilir. Ayrıca herhangi bir güncelleme söz konusu ise Windows 8'e güncellenebilir.

4) Nokia Android 3.1 Honeycomb'u kullanabilir. Fakat Nokia elinde tutamadığı bir pazarı kullanmayı pek sevmediğini söylemişti.

Symbian Anna Şimdi Tüm Symbian^3 Cihazlarda

Uzun zamandır çok büyük bir ilgi ile beklenen Symbian Anna güncellemesi, bugün Navifirm adlı yazılımda kullanıma sunuldu. Bildiğiniz gibi bu güncelleme ile; Canlı Ev Ekranları, geliştirilmiş İnternet Tarayıcısı gibi birçok özellik geliyor. Ancak, Symbian Anna uzun bir zamandır yalnızca Nokia tarafından çıkarılan yeni Symbian cihazlarda bulunuyordu ve henüz N8, C7, C6-01 ve E7 cihazlara gelmemişti.



Navifirm adlı yazılım, Nokia Care Suite ile bağlantıda. Kısacası, yazılım güncelleştirmeleri orijinal Nokia sunucusundan da alıyor denebilir. Bu da, orada görüntülenen herhangi bir güncellemenin gerçek olduğunu kanıtlar durumda.
Navifirm adlı yazılımı, en güncel sürümü ile bu adresten inceleyebilir ve indirebilirsiniz.

Symbian Anna güncellemesi, şu anda Navifirm'den indirilebilir durumda, ancak birkaç güne kadar Nokia Ovi Suite ve Nokia Software Updater'dan indirilebilir olacak.

15 Ağustos 2011 Pazartesi

X7 ve E6 için Minör Güncelleme

Tam da Symbian Türkiye'nin "Güncelleme Merkezi"ni hazırlarken, Nokia'nın Symbian Anna'lı akıllı telefonları için yeni bir minör güncelleme çıktı. Henüz Türkiye'de çıkıp çıkmadığı hakkında elimde bilgi bulunmuyor, ancak güncelleme çok yakında kullnılabilir olacak.

Güncelleme, herhangi bir minör güncellemede olduğu gibi, büyük yenilikler getirmiyor. Güncelleme ile birlikte İnternet Tarayıcısının sürümü 7.3.1.28'den 7.3.1.31'e yükseliyor. Yeni sürümde daha az batarya kullanımı ve kesintisiz kinetik kaydırma (Kinetic Scrolling) gibi özellikler geliştirilmiş.

Diğer bir yenilik ise Nokia'nın Social adlı uygulamasında. Güncelleme ile Social da güncelleniyor ve de uygulama ikonu da değişiyor.

Güncelleme ile küçük donanım uyumsuzlukları ve bazı buglar giderilmiş. Her şekilde bir güncelleme olduğundan, stabilite de artacaktır.

Şu anda güncelleme yalnızca E6 ve İngilizce dilinde bulunuyor. Önümüzdeki günlerde X7 için ve de Türkiye için güncelleme yayınlanacak diye düşünüyorum. Güncelleme çıktığında Nokia Ovi Suite aracılığı ile güncelleyebilirsiniz.

14 Ağustos 2011 Pazar

Artık Türkiye'de

Nokia'nın swipe.nokia.com adresinde -kendinden- büyük bir övgüyle bashettiği tam-ekran akıllı telefonu Nokia N9'un Türkiye'ye gelip gelmeyeceği tartışma konusu olmuştu. Hatta öyle ki, bazı kişiler bunu Nokia Shop çalışanlarına bile sormuş, ve beklediğim gibi "hayır" cevabını almışlardı. Çoğu cep telefonu forumunda da bu konunun üzerine durulmuştu ve gördüğüm kadarıyla genellikle "gelmeyecek" deniyordu.


Benim de Ağustos 13 itibarıyla gördüğüm bir tweet, birden ortalığı karıştırdı. Nokia N9'un satılacağı yerler arasına Türkiye de eklenmiş, hatta Nokia Türkiye Genel Müdürü Çiçek Uyansoy İcan'ın da bulunacağı bir basın buluşması düzenlenecekmiş! 

Şimdi geriye tek söz kalıyor: Ben de davetiye alabilir miyim? :)

9 Ağustos 2011 Salı

Karşınızda Nokia 500

Nokia, birkaç gün önce Symbian Anna'lı yeni akıllı telefonu Nokia 500'ü tanıttı. Nokia'nın söylediklerine göre yeni 500, internet deneyimini üst düzeye taşıyacak ve de renkli arka kapaklarıyla eğlenceli bir görünüme sahip olacak. Ayrıca, Nokia 500, Nokia'nın çıkardığı en hızlı Symbian Anna akıllı telefonu.

Bu yazımda, yeni 500'ü sizlere enine boyuna tanıtacağım. Umarım, yeni akıllı telefon alacaklara güzel bir rehber olur :)
Aslında telefonun en önemli özelliği hızı. Daha önce hiçbir Nokia Symbian cihazında bu kadar hızlı bir işlemci kullanılmadı. Bu da cihazınızda oynattığınız vieolardan tutun da Ovi Maps'e kadar her türlü uygulamayı ve işlemi çok daha hızlı gerçekleştirebilmenizi sağlıyor.

Nokia'nın yeni telefonlarında yaptığı gibi, 500'de de Ovi Maps ücretsiz olarak kurulu geliyor. Bu da, birçok platformda yaşanan ücretsiz kaliteli navigasyon sorununa Symbian'da kolay bir çözüm sağlıyor. Aynı zamanda normal bir Symbian telefonda yaşanan kasma sorunu ise 1 GHz'lik işlemcili 500'de sıfıra indirgeniyor.

Ayrıca, 310 MB boyutundaki çevrimdışı Türkiye haritasını ve de Kaliteli Türkçe navigasyon yönlendirme sesini indirerek Nokia Ovi Maps deneyiminizi yükseltebilirsiniz. 

 Nokia 500'ün kuşkusuz en öne çıkan özelliği 1 GHz hızındaki ARM 11 işlemcisi. Bu sayede, 500 ile Symbian akıllı telefonlardaki en iyi internet deneyimine sahip olabilirsiniz. Özellikle de Nokia'nın yeni internet tarayıcısı ile, internette gezinmek çok daha keyifli olacaktır. HTML 5 ve FlashLite 4 desteği ise web sayfalarındaki zengin içeriği görmenize yardım edecek ve de herhangi bir web sayfasını, bir bilgisayar tarayıcısına çok daha benzer gösterecektir. 

Aynı zamanda hızlı işlemci ile herhangi bir oyunu, örneğin Angry Birds, tıpkı gelişmiş çift çekirdekli Android akıllı telefonlar, veya donanıma aşırı denebilecek düzeydeki iPhone'lardaki gibi oynatabilirsiniz. Bunun nedeni ise Symbian'ın sisteme çok az yüklenmesi ve de işlemcinin sistem üzerinde en az Samsung Galaxy S II'deki kadar rahat çalışabilmesi. Yalnızca, oyun kalitesi üzerindeki tek kötü etki, 3.2"lik küçük ekran olacaktır.

  Nokia 500; siyah, turuncu, mavi, mor, kırmızı ve kaki olmak üzere 6 farklı renk seçeneği ile birlikte geliyor. Aynı zamanda paket içeriğinde telefonun üzerinde bulunan kapak da dahil olmak üzere 3 farklı renkte arka kapak bulunuyor. (Bir zamanlar Smasung da Corby adlı telefonunda böyle bir uygulma yapmştı) Bu sayede Nokia 500'ün ikinci büyük özelliği olarak değerlendirebileceğimiz "renklilik", ön tarafa çıkarılıyor.

Önce 5230 daha sonra da N8 ve C5-03 ile gördüğümüz renkli telefon politikası Nokia 500'e de vurmuş gibi :) Açıkçası, Nokia 500'e bu açıdan C5-03'ün geliştirilmişi veya Nuron (5230'un takma adı) 3 denebilir.

    Yeni Nokia 500, bağlantı özellikleri bakımından tek kelimeyle mükemmel! 3.5G ve Kablosuz İnternet Sürücüsü (Wi-Fi) sayesinde internette kolay ve hızlıca sörf yapabilirsiniz. Aynı zamanda arkadaşınızda gördüğünüz bir komik videoyu 2.1 Bluetooth sürümü ile çok daha hızlı bir şekilde 500'ünüze aktarabilirsiniz. Yüksek kaliteli anteni sayesinde "4 Çeker" reklamlarına bile 4 çekeceğinize emin olabilirsiniz. Bu da tünelde, dağda, bayırda, kısaca her yerde telefonunuzun çekeceği anlamına geliyor. Desteklediği bağlantı özellikleri ise tam olarak şu şekilde:

    • GSM/EDGE 850/900/1800/1900
    • WCDMA 850/900/1700/1900/2100 
    • Bluetooth 2.1 +EDR
    • Yüksek Hızlı USB 2.0 Girişi
    • WLAN IEEE802.11 b/g 

    Hafıza
    Nokia 500, 2 GB dahili hafıza ile birlikte geliyor. Bu da demek oluyor ki, ufak bir müzik arşivi ve kaliteli uygulamalara yetecek kadar yer bulunuyor. Fakat, MicroSD'ler ile 32 GB boyutuna kadar hafıza yükseltilebiliyor. Bu ise büyük bir müzik arşivi ve yüksek kaliteli uygulamalara yeter de artar demek oluyor.

    Dış Kasa / Dizayn
    Nokia 500, 3.2"lik geniş sayılamayacak bir ekranla geliyor. Ekran yalnızca parmak darbelerine duyarlı kapasitif bir ekran. Kapasitif ekran, yeni telefonlarda bir standart haline gelmiştir. Parmak dokunuşlarınıza çok duyarlıdır.
    Ekran çözünürlüğü 360x640 piksel boyutunda nHD çözünürlükte. Aynı zamanda ekran kombinasyonu 16:9, yani geniş ekran.
     
    Bilgisayarımın, ve de "Cepnet" tarifesindeki 100 MB kotası sonucu internet hızım olan 9Kbit sayesinde size ancak bu kadarını yazabiliyorum bitmeyen tatilimden :) Umarım az da olsa yardımcı olabilmişimdir tercihlerinizde.