Blogger Widgets

30 Ekim 2011 Pazar

Nokia N9 - Şimdi Beyaz

Nokia'nın MeeGo 1.2 Harmattan ile çalışan akıllı telefonu N9, artık beyaz bir kasaya da sahip. Daha önce N9 tasarım videolarında da karşımıza çıkan beyaz renkli N9'un en başta diğer renkleri ile birlikte çıkmaması ise, pazar stratejisi olarak açıklanmakta.

Aynı zamanda, Nokia tarafından mevcut N9 kullanıcılarına yeni bir yazılım güncellemesi geleceği duyuruldu. Güncelleme 2011'in 4. çeyreğinde tüm kullanıcılar tarafından indirilebilecek. Güncelleme içerisinde kullanılabilirlik geliştirilmesi, kilit ekranından müzik çalar gibi bazı uygulamaları kontrol edebilmek, uygulamaları aşağı doğru kaydırıp kapatmak ve NFC etiket okuyabilme gibi yeni özellikler eklenecek.

25 Ekim 2011 Salı

Symbian Belle Lite CFW - Kurulum


Nokia C5-03 için Symbian Anna Lite adlı CFW'nin yeni sürümü Symbian Belle Lite yayınlandı. Bu sürüm, Symbian Belle navbarını (menü çubuğunu), %99 oranında orijinalleriyle değiştirilmiş olan Anna ikonlarını ve performans arttırmalarını sunuyor.

Gerekli Dosyalar
  • ROFS2 dosyası için buraya tıklayın.
  • UDA dosyası için buraya tıklayın.
  • RM-697 klasörünün içeriği için buraya tıklayın. (Şifre: PHNTforever)
Başlamadan Önce
  • Yukarıdaki linklere göre indirdiğiniz son dosyadaki RM-697 klasörünü, Phoneix > Products içine atın.
  • Telefonunuzdaki SIM ve hafıza kartını çıkarın.
  • Telefon hafızasındaki verilerinizi Ovi Suite ile yedeklemeyi unutmayın!
Başlayalım
  • Telefonunuzu bilgisayara bağlayın ve Firmware Update işlemine kadar olan tüm gerekli işlemleri yapın. (Daha önceki yazılarımda bu işlemlerin ne olduğunu resimli bir şekilde anlattım)
  • Firmware Update > Dead Phone USB Flashing seçeneğini işaretleyin.
  • Options kısmında gelin ve ROFS2, UDA ve "C5-03_SW_MC013_42_2G_4.0.fspx" dosyalarını silin.
  • Gerekli dosyalar kısmında bulunan ROFS2 ve UDA dosyalarını aşağıdaki şekilde ekleyin:
ROFS2 dosyası için Type kısmında PPM, Use-Case kısmında ise Backup/Restore ve Refurbish seçeneklerini işaretleyin.
UDA dosyası için Type kısmında Content, Use-Case kısmında ise Refurbish seçeneğini işaretleyin.

  •  Ayarları kaydedin ve telefonunuza flash atmak için Refurbish butonuna basın
  • Keyfini çıkarın!

21 Ekim 2011 Cuma

Nokia C5-03 için Majör Güncelleme: v21

Nokia, geçtiğimiz günlerde 5800 için v60 sürümünü yayınladı. Aslında bu sürüm C5-03 ve N97 Mini gibi telefonlara çok önceden çıkarılan bir güncellemenin, 5800 versiyonuydu. 

C5-03 içinse v20 güncellemesinden sonra bazı önemli değişikleri içeren v21 güncellemesi çıkarılmaya hazırlanıyor. Güncellemeyi test ettim ve işte güncelleme ile birlikte gelecekler:

Symbian Belle tarayıcısı
Symbian Belle, birçok açıdan Symbian^3 yeniden yarattı. Arayüz yeniden tasarlandı, ana ekran geliştirildi ve elbette ki tarayıcı değiştirildi.

Nokia C5-03 modelinde de bu güncelleme ile beraber Symbian Belle tarayıcısının S60v5 telefonlara uyarlanmış hali geliyor. v20 güncellemesine göre kullanımı daha rahat, arayüz çok daha iyi kullanılmış ve sayfalar arasında gezerken, koyu renklerin kullanılması çok daha rahat oluyor. Aynı zamanda bir önceki tarayıcıya göre daha hızlı.


Nokia Mağaza

Daha önce, Ovi Mağaza'nın Nokia Mağaza'ya çevrileceğini belirtmiştik. Yeni güncelleme ile Mağaza uygulaması "Nokia Mağaza" olarak geliyor. Nokia Mağaza'da ise fazla bir şeyin değiştiğini söyleyemeyiz fakat güncellemede daha çok koyu renklerin tercih edildiğini düşünürsek, Nokia'nın koyu mavisi, Ovi'nin açık yeşilinden çok daha güzel görünüyor.

Nokia Mağaza'nın hediyelerinin ise önceki Ovi hediyelerinden farkı yok. 


Sohbet Koleksiyonu Uygulaması

Bu güncelleme ile menüde "Chat" isimli bir uygulama göreceksiniz. Bu uygulama, Nokia Mağaza'da bulunan ve arkadaşlarınızla sohbet etmenize yarayan uygulamaları ücretsiz olarak indirebileceğiniz bir sayfa açıyor.

Bu sayfada dikkat çeken uygulamalar ise internet üzerinden bedava mesajlaşmayı sağlayan WhatsApp Manager, sistem ile %100 uyumlu bir Twitter ve Facebook uygulaması olan Gravity ve Skype.

Gravity haricinde indirdiğiniz uygulamaların hepsinin üretsiz olduğunu, fakat Gravity'nin 15 günlük deneme süresinden sonra para istediğini de belirtelim. 


Ofis Yazılımı olarak Adobe PDF

Uygulamalarınıza bir yenisi daha ekleniyor. Güncelleme ile birlikte Adobe PDF uygulaması da size sunuluyor. PDF formatındaki dosyalarınızı bu uygulama ile açabilir, ve sorunsuzca bakabilirsiniz. 

Aynı zamanda ofis yazılımlarında QuickOffice'in de beraber geldiğini (önceki yazılımdaki gibi) ve kaldırılamadığını da söyleyelim. 


C5-03 sahipleri bu güncellemeyi çok yakında telefonlarına yükleyebilecekler. 

16 Ekim 2011 Pazar

Türkçe Geliştirici Ansiklopedisi



Ülkemizde, mobil geliştirici sayısı çok az. Bu nedenle de Türkçe uygulama sayısı da çok az. Aynı zamanda kaynaklar ve öğretecek kişilerin sayısı da bir elin parmaklarını geçmiyor.

Qt API Mapping aracı ile beraber, Symbian Türkiye olarak, Türkçe Geliştirici Ansiklopedisi etkinliğini başlatıyoruz. Ülkemizde, Türkçe kaynak sayısının çoğalması için atılan önemli bir adım.

Siz de Türkçe Geliştirici Ansiklopedisi'ne katkıda bulunabilirsiniz!
Bulabildiğiniz yabancı kaynakları Türkçeleştirmek ile işe başlayabilirsiniz. Kaynağı çevirdikten sonra, isminizle beraber bize yollarsanız, Türkçe Geliştirici Ansiklopedisi'ne hemen ekleriz!


Kendi Derslerinizi de Gönderebilirsiniz!
Bu konu hakkında bilginiz mi var? O zaman kedni hazırladığınız derslerinizi de bize gönderebilirsiniz.


Konu hakkında ayrıntılı bilgi: Tıklayın
Bu kampanyaya Kayıt Olmak için: Tıklayın
Dosya Gönderme Sayfası: Tıklayın

13 Ekim 2011 Perşembe

Nokia 603 Bugün Tanıtıldı



Bugün (13 Ekim 2011) Nokia tarafından İstanbul Ortaköy'de yapılan bir etkinlikle Nokia 603 tanıtıldı. 603'ün en önemli özelliği ise, bir akıllı telefondan beklediklerinizi, rakiplerine göre daha uygun fiyata yapabilmesi. Aynı zamanda 603, birçok farklı renk kombinasyonları ile birlikte geliyor.

Nokia 603, rakiplerinden çok daha parlak ClearBlack ekranla birlikte geliyor. Bu sayede, güneşli bir günde telefonunuzu çok daha rahat kullanabiliyorsunuz. 603, şu anda çok az akıllı telefonda bulunan NFC teknolojisi ile beraber geliyor. Bu sayede telefonunuzu kredi kartı gibi kullanabiliyor, Bluetooth'a ihtiyaç duymadan arkadaşlarınızla beraber oyun oynayabiliyorsunuz.


603 ile birlikte, Nokia'nın yeni NFC'li aksesuarı Luna da tanıtıldı. Luna, esasında bir Bluetooth kulaklık. Ancak 603'ün tamamlayıcı NFC aksesuarı olarak, NFC özelliği de eklenmiş.


Yurt dışında yalnızca 200 Euro'ya satılması planlanan Nokia 603 720p HD kalitesinde video kaydı yapabilen 5 mega piksellik gayet yeterli bir kamera ve en son Symbian sürümü olan Belle ile birlikte geliyor. Göze çarpan teknik özellikleri ise şöyle:



  • 113.5 x 57.1 x 12.7 mm boyutlarında cebe oturan bir tasarım,
  • 2 GB dahili hafıza ve 32 GB'lık bir SD kart girişi,

  • 3.5" ClearBlack ekran (Parlaklık değeri: 1000 nit),
  • nHD 360x640 çözünürlük,
  • 160 derece ekran görüntüleme açısı,
  • Hassas kapasitif ekran,

  • NFC,
  • Bluetooth 3,
  • Wi-Fi,
  • 3G / 3.5G,

  • 5 MP Kamera,
  • 720p 30 FPS'de HD video kaydı,
  • HD video oynatımı,
  • Yüz tanıma özelliği

Daha fazla bilgi ve ayrıntı için Nokia 603 Ürün Sayfası

12 Ekim 2011 Çarşamba

Nokia 800: İlk Gösterimler

Daha önce, bir basın toplantısında çekilen bir video sayesinde; N9 görünümlü Windows Phone kullanan yeni Sea Ray'i görmüştük. Şimdi ise 800'ün (diğer adıyla Sea Ray olarak tahmin ettiğimiz) reklamları yapılmaya başlandı. 
Yanda gördüğünüz fotoğraf, Hindistan'da çekilmiş. Fotoğrafta bulunan fotoğraf, altta da görebileceğiniz gibi; Nokia 800. Bizim bildiğimiz adıyla da Sea Ray. Nokia N9'a tasarım olarak oldukça benzeyen cihazda bazı farklılıklar da var. Örneğin, 800'de bir kamera butonu bulunuyor. Aynı zamanda Windows Phone'a özgü yönlendirme butonları da ekranın alt kısmında.

Yalnızca neden Windows Phone logosunun eski veya ekran görüntüsünün farklı sürümden (Mango'dan önceki sürüm) geldiğini sorabilirsiniz. Açıkçası, bilmiyoruz. Fakat elimizde olan bui ve bu birçok şeyi açıklamaya yetiyor.


Bu resimler sadece Nokia dışı kaynaklardan gelmiyor. Aynı zamanda yakın bir zaman önce Nokia tarafından hazırlanmış olan bir poster de dikkat çekici. İşte Nokia tarafından paylaşılmış iki farklı 800 tanıtım posteri:


Pocketnow tarafından paylaşılmış bir poster daha mevcut.

Nokia 800'ün 2012'nin ilk çeyreğinde piyasaya sürülmesi bekleniyor.

2 Ekim 2011 Pazar

Nokia "Meltemi" Geliyor



Son zamanlarda, işletim sistemi odağını oldukça hızlı bir şekilde değiştiren Nokia,   bu sefer tamamen açık kaynak olan Meltemi'yi duyurdu.

İlk olarak Wall Street Journal tarafından yayınlanan Meltemi, Linux tabanlı ve tamamen açık kaynaklı olmasının yanı sıra, giriş seviyesi akıllı telefonları hedef alacak. Nokia'nın akıllı telefonlarının %47'sinin giriş seviyesi olduğunu düşünürsek, bu işe yarayacak gibi görünüyor.

Meltemi, Nokia'nın tasarladığı Harmattan arayüzünü kullanacak, fakat MeeGo ile bunun dışında herhangi bir ilişkisi olmayacak. 




Nokia'nın planlarını geleceğe yönelik yaptığını görebiliyoruz. Yukarıda izleyeceğiniz ropörtaj'da asıl amaçlananın pazar olduğu da belirtiliyor. 


Nokia'nın ilerleyen zamanlarda Symbian'a desteğini kesmesi ve Windows Phone 7'li üst düzey akıllı telefonlar çıkaracağını göz önünde bulundurursak, en son çıkan orta dereceli Symbian akıllı telefonlar ve giriş seviyesi Meltemi akıllı telefonlar ile pazarı yeniden kontrol altına almak istediği ortada. Aynı zamanda bunu bazı rakipleri gibi tek işletim sistemi üzerinden veya özellik telefonları ile de yapmıyor.


Birkaç küçük detay:

  • Nokia, Meltemi'nin Samsung'un geliştirmekte olduğu Bada işletim sistemiyle gelen giriş seviyesi akıllı telefonlarla eş değer olmayacağını belirtti.
  • Meltemi, az maliyetli düşük dereceli donanımlarda bile yüksek özelliklere sahip olacak; zaten çıkacak Meltemi telefonların donanımından çok yazılımının maliyetli olacağı söyleniyor.
  • Meltemi'nin kısa sürede S40'ın yerini alması da planlanıyor.