Blogger Widgets

23 Kasım 2011 Çarşamba

Symbian Carla ve Symbian Donna



Meksika'da düzenlenen Geliştirici Günleri'nde Nokia, Symbian'ın gelecek iki güncellemesini aydınlattı. Carla ve Donna adını alan majör güncellemelerin yanı sıra, Symbian Belle üzerine minör güncellemeler de sunulacak.

Symbian Carla, 2012 sonu veya 2013 başı gibi sunulacak. Bu güncelleme, 1 GHz ve üstü işlemciye sahip akıllı telefonlar için kullanılabilir olacak. Yeni bir tarayıcı, birçok yeni Widget, birçok yeni NFC özelliği ve Dolby Surround ses geliştirmeleri de bu güncellemeye dahil edilecek. Nokia N8, C7, E7, C6-01 gibi ilk nesil Symbian^3 cihazlar ise bu güncellemeden yararlanamayacaklar.

Symbian Donna, 2013 sonu veya 2014 başı gibi sunulacak. Bu güncelleme ise, çift çekirdekli işlemciye sahip akıllı telefonlar için kullanılabilir olacak. 2014'e kadar mobil işlemciler kim bilir kaç çekirdekli olacak, fakat Nokia daima düşük donanıma en uygun şekilde yazılımını optimize etmiş bir firma.

Eski nesil Symbian^3 cihazlar 2012'nin ilk çeyreğine kadar Belle güncellemelerinin tamamını alırken, Symbian Belle ile sunulmuş cihazlar da yeni nesil Belle güncellemesini alacak.


18 Kasım 2011 Cuma

Myriad Alien Dalvik


Dalvik, Google'ın Android işletim sisteminde kullanılan bir sanal makine yazılımıdır. Android'de gördüğünüz oyun ve uygulamalar, sistem tarafından doğal olarak çalıştırılmaz, Dalvik adı verilen bir sanal makine uygulaması ile çalıştırılır. Kısaca, Dalvik'e sistemin yazılım açmak için kullandığı emülatör benzeri yazılım da denilebilir. Dalvik ile ilgili ayrıntılı bilgi isterseniz, Wikipedia: Dalvik sayfasına bakabilirsiniz.

Alien Dalvik ise Nokia'nın en yeni akıllı telefonu N9'a da hazırlanan bir emülatördür. Myriad tarafından geliştirilen bu uygulama, MeeGo, Maemo, iOS ve Symbian gibi cihazlarda Android'in Dalvik emülatörünü entegre ederek Android uygulamalarının çalıştırılabilmesini sağlamak.

İlk kez Nokia MeeGo platformu için ticari amaçlı sunulacak olan Alien Dalvik, çok sıkı çalışmalar sonucu binlerce Android uygulamasına erişmenizi sağlıyor. Aynı zamanda oldukça fazla optimize edilmiş olan Alien Dalvik ile, uygulamaların performansı neredeyse hiç düşmüyor.

Alien Dalvik, 2012 başı veya 2011 sonları gibi çıkartılacak. İşte Myriad tarafından yayınlanan iki Demo videosu, videolar Maemo 5 ile çalışan Nokia N900 ve iOS ile çalışan iPad 2 altında kaydedilmiş.




8 Kasım 2011 Salı

Nokia N9 Güncellemesi Yayınlandı!


Daha önce de haberini yaptığım Nokia N9 güncellemesi yayınlandı. PR 1.1 güncellemesi, Nokia N9'un kullanıldığı tüm ülkelerde indirilmeye sunulacak. Güncellemenin sunulduğu cihazlarda, sizi bildiren bir ekranla karşılaşıyorsunuz.
  • NFC Etiket okuma. NFC etiketleriyle anında etkileşim imkanı
  • Kilit ekranında çalan müziğin adı ve müzik kontrolleri
  • Yeni resim ve video filtreleri: siyah/beyaz, kahverengi, parlak, negatif, soluk.
  • Daha iyi çoklu uygulama performansı
  • Swype ile daha hızlı yazma imkanı
  • Daha hızlı MfE senkronizasyonu, sadece aktif klasörleri senkronize etme
  • Gürültüyü önleyerek arkadaşlarınızın daha iyi sizi duymasını sağlama
  • Uygulamaları aşağıya doğru kaydırarak kapatmak artık varsayılan olarak açık
  • Bekleme ekranında yeni bildirimler: şarj, takvim vs.

Güncelleme, aynı zamanda yakında Türkiye'de satışa sunulacak olan tüm Nokia N9'lara da sunulacak.


Görsel ve güncelleme içeriği MeeGo Türkiye'den alıntıdır.

3 Kasım 2011 Perşembe

Nokia 600 Satışa Sunulmayacak

Nokia'nın genç kesimi hedefleyerek satışa çıkarmayı planladığı müzik telefonu Nokia 600'ün satışa çıkarılmaması kararı alındı.

Birkaç ay önce, Windows Phone 7'li yeni Nokia akıllı telefonlar tanıtılmadan çok önce, Nokia'nın Symbian Belle güncellemesi ile üç yeni akıllı telefon tanıttı. Bu akıllı telefonların birbirlerinden pek de bir farkı yok, küçük detaylar. Fakat birkaç ay sonra 701 ve 700 adlı iki model satışa sunulurken 600 adlı model satışa sunulmadı.

Nokia 600'ün tanıtım videosu hâlâ YouTube'da yer alıyor fakat listeden çıkarılmış durumda. Yani yalnızca videonun URL'sini biliyorsanız izleyebiliyorsunuz.

Aynı şekilde Nokia'nın ürünler sayfasından da müzik odaklı akıllı telefon olan Nokia 600 tamamen kaldırılmış durumda. Nokia'dan henüz resmi bir açıklama yapılmadı ve Nokia 600'ün asıl durumu henüz bilinmiyor.