Blogger Widgets

28 Şubat 2012 Salı

Nokia 808 PureView

Nokia'nın MWC '12'deki önemli günü sona erdi. Önemli ve gerekli olan iki yeni akıllı telefon duyuruldu. Nokia 808 PureView -tam 41 megapiksellik bir kameraya sahip- ve Nokia Lumia 610 -herkes için Windows Phone- piyasayı yeniden Nokia'nın lehine çeviriyor.

Nokia 808 PureView, her açıdan muhteşem bir multimedya eğlence telefonu olarak önümüze çıkıyor ve ortalama donanım bakımından piyasadaki en iyi akıllı telefonlardan da biri. Bu akıllı telefon ile Nokia, Belle Feature Pack 1 sürümünü de kullanıcılara sunuyor ve itiraf etmek gerekirse, çok stabil ve iyi görünüyor.

Yanlış mı duydum? 41 Megapiksel mi?
Evet, 41 megapiksel! Fakat bu, reklam panolarında gördüğünüz çözünürlük anlamına gelmiyor. Carl Zeiss lens ve PureView teknolojisi sayesinde 41 MP kalitesinde görüntü çekebilmek mümkün oluyor. Ancak cihazın varsayılan kamera çözünürlüğü 5 MP olarak geliyor. Bu çözünürlüğü yükseltebilseniz de, şu an için en uygunu 5 MP gibi görünüyor. Çünkü 8 MP ve sonrası çözünürlük için sınırsız cloud depolamanızın olması şart. Fakat, 5 MP çözünürlükte çekerken kalitenin düştüğünü sanmayın, görüntü 41 MP ile çekilip, sıkıştırılıyor. (6 piksellik alandaki bir görüntü 1 piksellik alana sığdırılıyor)

Kameranın çektiği fotoğraflar oldukça etkileyici. Kamera kalitesi çok yüksek ve renkler hem doğal hem de canlı çıkmayı beceriyor. Kamerayla çektiğiniz fotoğrafları kırpmak isterseniz, fotoğraflar kalite kaybetmiyor. Tıpkı fotoğraf içinde fotoğraf gibi.

Fotoğraf çekerken, yakınlaştırmak isterseniz kalite kaybetmeyen zoom özelliğini kullanıyorsunuz. 3x Zoom'a kadar hiçbir kalite kaybetmeden yakınlaştırabiliyorsunuz.

Düşük ışık koşullarında Flash'a gerek kalmadan bile etkileyici fotoğraflar çekebilirken, fotoğraflarınızı çekebilmeniz için Xenon Flash koyulmuş. Aynı zamanda video çekimleri için bir de Led flash mevcut. 

Kendi Hollywood Filminizi Çekin
Nokia 808'in 41 Megapiksellik kamerası ile muhteşem videolar çekeceğinizi de garantileyelim. Varsayılan olarak 1080p @30 FPS HD video çekimi yapabilirken, istemezseniz ayrıca 720p @30 FPS HD ve diğer düşük çözünürlüklerde de video çekebilirsiniz.

Gece çekim yaparken Xenon flashı kullanamayacağınız düşünülmüş bu nedenle de cihaza Xenon flashın yanında bir de LED flash eklenmiş. Bu sayede hem gece fotoğrafları hem de gece videoları bu cihazla aydınlık görünüyor.

Elbetteki muhteşem videoların sırrı, yalnızca görüntüsünde ve çekim kalitesinde değil. Aynı zamanda ses kalitesinde de. Yani, Nokia gururla yeni ses teknolojisini de sunar: Rich Recording. Oldukça berrak ses kaydetmesi bir yana asıl özelliği bu değil. Bu yeni teknoloji sayesinde, insan kulağının algılayamadığı seslerin bozulmasının da önüne geçiliyor. 140 desibele kadar ses kaydetme özelliği sunuluyor. Kısaca, daha gerçekçi ve net ses elde ediyorsunuz.

İçerikleri oynatmak için en iyi ortam
Kameranızla çektiğiniz fotoğrafları ve videoları oynatmak için gerekli ortamı da Nokia 808'de bulabilirsiniz. 4" genişliğindeki AMOLED ClearBlack ekranı ile herşeyi gerçekçi ve canlı izleyebilir, Dolby Surround Sound desteği sayesinde her fısıltıyı duyabilirsiniz. 


Kutu içeriği ile gelen kulaklıkların yanında, Nokia'nın Purity HD Stereo kulaklıklarını da kullanmanızı öneririz. 808'inizi tam olarak bir multimedya telefonu haline getirmek içinse gerekli olanlar: Nokia Luna, Nokia Purity HD Stereo Headsets, Nokia 360 ve bir geniş ekran televizyon. Unutmadan, en iyi HD oyunların ve HD filmlerin de gerekli olduğunu hatırlatalım.




Teknik Özellikler

  • 4" Genişliğinde AMOLED Clear Black ekran
  • Ekran çözünürlüğü 360x640 (nHD)
  • Gorilla Glass kaplama
  • 1400 mAh Li-ion batarya Bekleme süresi (max.) 11 saat, Konuşma süresi (max) 540 saat
  • GPRS/EDGE/HSDPA Cat 10
  • Bluetooth 3.0
  • Secure NFC
  • WLAN
  • HDMI
  • DLNA
  • USB On The Go
  • FM verici
  • A-GPS
  • 16 GB dahili hafıza
  • 48 GB'ye kadar arttırılabilir hafıza
  • Nokia Belle Feature Pack 1
  • Java MIDP 2.1
  • Qt 4.7.3
  • Web Runtime 8.2
  • HTML 4.1
  • Temel HTML 5 desteği
  • Flash Lite 4
  • 41 MP Carl Zeiss lens kamera sensörü ve PureView görüntüleme teknolojisi
  • Koşullara bağlı olarak 3,5m çalışma aralığına sahip Xenn Flash (fotoğraflar için)
  • Karanlık ortamlarda video çekimi için LED flash
  • 1080p @30 FPS video çekim özelliği
  • Stereo Yüksek Genişlikli Ses Kaydetme
PureView Fotoğraflar



PureView Videolar

26 Şubat 2012 Pazar

Nokia Mobile World Congress 2012'de


Bu sene Barcelona'da düzenlenen Mobile World Congress 2012 için Nokia'nın verdiği sözü tutma vakti geldi. 27 Şubat Pazartesi günü, Nokia gerçekten büyük sırlarını açıklayacak. 

CES'te, yani Dünya'nın en büyük elektronik fuarında Nokia yeni Lumia 900 için ödülleri topladı. MWC'de, yani, Dünya'nın en büyük telefon konferansında ise; Nokia Microsoft ile olan ortaklığını, çıkaracağı yeni akıllı telefonları, Symbian platformunun geleceğini ve daha birçok kritik konuyu konuşmak üzere orada olacak.

27 Şubat Pazartesi günü saat 08:30'da Nokia CEO'su Stephen Elop tarafından düzenlenecek olan basın konferansında, işte bu kritik konular konuşulacak. Bu konular arasında Symbian Carla'nın ve Nokia 801'in de olması muhtemel. Bu nedenle de bu basın konferansını biz de canlı olarak izliyor olacağız. 

Konferanstan yalnızca birkaç saat sonra en önemli notları Symbian Türkiye'de paylaşacağız. Tek bir kategori içinde görebilmenizi kolaylaştırabilmek amacıyla Nokia @ MWC 2012 kategorisini açmanız yeterli.

Hepimizin oldukça heyecanlı olduğu bu zamanlarda, Stephen Elop'un Symbian'ın geleceği ile ilgili güzel şeyler söylemesini umuyoruz. Symbian Carla güncellemesini alması muhtemel Nokia 801'in de tanıtılması faydamıza olacaktır. 


25 Şubat 2012 Cumartesi

Nokia 801


Nokia'nın, Dünya'nın en iyi kameralı akıllı telefonlarından biri olan N8 modelinin bir üst versiyonu sızdırıldı. N8'deki gibi 12 Megapiksellik bir kameraya sahip olacağı düşünülen Nokia 801, gelmiş geçmiş en iyi Symbian akıllı telefon olacak gibi görünüyor.

Mobile World Congress 2012'de Symbian Carla ile tanıtılmasını beklediğimiz Nokia 801'in şu an için bilinen teknik özellikleri ise şu şekilde:

12 MP Kamera + AF + Çift LED Flash ve 1080p HD video kaydı
4" 360x640 AMOLED ClearBlack ekran
Bluetooth 3 / NFC / GPS / Wi-Fi ve daha fazlası
Tek çekirdekli 1.4 GHz Snapdragon S2 İşlemci
512 MB RAM
Nokia Belle ile gelecek olan Nokia 801'in Symbian Carla güncellemesini de alacağını ekleyelim. Aynı zamanda gelişmiş GPU ve gelişmiş bir Lens kullanılabileceği gibi detayların da gözden kaçırılmaması gerekiyor.


Firefox şimdi N9'da

Dünya'nın en popüler internet tarayıcılarından biri olan Mozilla Firefox'un mobil sürümü Android'den sonra Nokia N9 ve N950'de kullanılan MeeGo için çıktı. Çok yakında Flash desteğinin de sunulacağı belirtilen Firefox, N9 kullanıcıları tarafından Nokia Mağaza'dan indirilebilir. Hem de ücretsiz.

Neden Firefox?
Firefox, Dünya'nın en popüler internet tarayıcısı olma ününü, neredeyse her iş için geliştirilmiş eklentilerine ve kişiselleştirilebilmesine borçlu. Eklentilerin sayısı mobil sürümle azalsa da, bu konuda mobil tarayıcılar arasında hâlâ rakipsiz. Aynı zamanda Firefox'unuzun görünümünü değiştirebileceğiniz temalar, diğer adıyla Personalar da mevcut.

Otomatik Güncellemeler ile Daima Güncel
Firefox'un en verimli versiyonunu kullanabilmeniz için Firefox daima güncel tutulur. Otomatik güncellemeler ile yorulmadan güncelleyebilirsiniz ve Firefox Mobil'in en son özelliklerini en hızlı şekilde kullanabilirsiniz.

Masaüstünüzle Senkronize Kalın
Ev, iş veya kişisel bilgisayarınızda da mı Firefox kullanıyorsunuz? Evet mi? O zaman hayati önem taşıyan senkronize işlemini de kullanabilirsiniz. Firefox, N9'unuz ile bilgisayarınızı birbirine eşitler. Bilgisayarınızdaki hesapları, şifreleri, yer imlerini, geçmişi ve hatta açık sekmelerinizi bile anlık olarak senkronize etme yeteneğine sahiptir.

Daha fazlasını mı istiyorsunuz? Firefox'u N9'unuza indirin!

18 Şubat 2012 Cumartesi

Fertile Ceres FP2


Fertile Ceres için gelecek son güncelleme olan FP2 çok yakında C5-03 kullanıcılarının kullanımına sunulacak. Yalnızca FP1 ve FP0 üzerine kurulabilecek ve v21 tabanlı olacak. Bu nedenle, eğer Fertile Ceres kullanıyorsanız ve FP2'ye güncelleyebilmek istiyorsanız, v22 güncellemesini yapmanızı önermiyoruz.

Fertile Ceres FP2 güncellemesinin en önemli özellikleri ise şu şekilde:
  • Cihazınıza en yüksek kalitede grafiklere, seslere, duvar kağıtlarına ve müziklerine sahip, multimedya içeriği.
  • Arayüz içinde işlemcinin %130'u kullanılıyor. Bu nedenle menüyü açtığınız andan itibaren her şey oldukça akıcıdır.
  • Tercihleri düzenlerken üç boyutlu ses efektleri seçeneklerini düzenleyebilme.
  • Sorunsuz Flash Lite 4 Mevcut sorunlar düzeltildi
  • Picsel Smart Office (yeni sürüm) güncellendi
  • Adele - 21 albümü, tüm Fertile Ceres FP2 kullanıcılarına ücretsiz sunuldu
  • RomPatcher+ için gerekli 30'dan fazla yama sistem ile birlikte gelir
  • Güncellenen "Sohbetler" uygulaması, yenilenen uygulama simgesi ve Türkçe dil seçeneğiyle.
  • Photo Browser eklendi
FP2'nin v22'nin yerini doldurması için üzerinde çalıştığımız yeni özellikler ise şöyle:
  • Güncellenen İnternet Tarayıcı (v22)
  • Güncellenen hızlı Nokia Mağaza (v22)
  • Swype klavye
Fertile Ceres FP2 çok yakında kullanıma sunulacak.

10 Şubat 2012 Cuma

Nokia Belle'i Tamamlayın

Symbian'ın en gelişmiş sürümü olan Nokia Belle, çoğu kullanıcının yorumuna göre Symbian'ı kullanılır duruma getirdi. Büyük ölçüde doğru olsa da, işin arka yüzünde yazılımın yapısı yüzünden sunamadığı bazı eksiklikler mevcut. Nokia Belle'i tamamlamak ve kusursuz hale getirmek için gereken birkaç küçük aracı da bu yazıda paylaşacağız.

Batarya Yüzdesi

Symbian Anna ve Symbian^3'te bulunan özelliklerden biri, sistem tepsisine dokunduğunuzda, batarya yüzdesini öğrenebilmeniz ve güç modunu aktifleştirebilmenizdi. Fakat, yenilenen pull-down bildirim çubuğu nedeniyle Nokia Belle bu özelliğe sahip olamıyor ve küçük bir batarya ikonu ile yetiniyorsunuz.


Ana ekranınıza ekleyebileceğiniz bir de widgetı bulunan Nokia Battery Monitor 2 adlı uygulama, ayrıntılı batarya dökümünü size sunuyor. Uygulamanın iki küçük sorunu mevcut. İlk olarak arayüzde esneklik serileyebmiyor. Nokia Belle altındaki özel yönlendirme ikonları yerine "Options" ve "Hide" butonları mevcut. Ayrıca Nokia E6'da ekrana uygun değil.

Eski Uygulamalarınızı Geri Getirin

Bir güncellemenin mantığında sistemi yedekleyip, üzerine yeni sistemi ekleyip, yedeklenen verileri geri yüklemek yatar. Büyük çoğunlukla uygulama verileri yedeklenenlere dahil edilmezler, çünkü boyutları diğer verilere çok büyüktür. Eğer Belle öncesi telefonunuzda yüklü olan uygulamaları geri istiyorsanız, çoğunu geri getirmek için şunu yapın:

Ayarlar > Uygulama yöneticisi > Uygulama Dosyaları

Hafıza tarandıktan sonra çıkan yükleme dosyalarından istediklerinizi yükleyerek uygulamalarınızı geri getirebilirsiniz. Eğer uygulamaları hafıza kartına yüklemişseniz, oyununuza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Öncelikli Olarak Kablosuz Ağı Kullanın

Ülkemize mobil veri / mobil internet altyapısının hala fazla ileri olmaması yüzüden, hatırı sayılır derecede hızlı mobil internet fiyatları genelde yüksek. Bu nedenle de Belle kullanıcılarının çoğu, öncelikli olarak Mobil Veriyi kullanmak istemiyor olabilir. 

Herhangi bir kablosuz ağa bağlandıktan sonra, internet tarayıcısı yine de operatörünüzü kullanmak istiyorsa şunu yapmanız yeterli olacaktır:

Ayarlar > Bağlantı > Hedefler > İnternet kategorisini açın.
İstediğiniz kablosuz ağın önceliğini "Öncelik 1" konumuna getirin.

Bu sayede artık internet tarayıcısına girdiğinizde, bağlantılar menüsünde size öncelikli olarak kablosuz ağı sunacak. Aynı zamanda kablosuz ağ alanından çıktığınızda veya Wi-Fi alıcıyı kapattığınızda öncelikli olarak mobil veriyi kullanmaya devam edeceksiniz.

Fring'i Kurabilmek İçin


Nokia Belle, eski sürümdeki bazı uygulamaları uyumsuzluk sorunu nedeniyle çalıştıramıyor. Bunlardan biri de çok kullanılan sosyal uygulama Fring. Çözüm çok basit. Fring'in Belle için özelleştirilmiş sürümünü kullanmanız gerekiyor. 

Bu uygulamayı yükleyebilmek için telefonunuzu hacklemeniz veya uygulamayı sertifikalamanız gerekli.

Belle için Fring'i buradan yükleyin.

Nokia Belle'i yüklediniz ve yazılım ile ilgili sorunlarınız mı var? Sorunlarınızı aşağıya yazın, çözelim.

7 Şubat 2012 Salı

Nokia Belle hazır: indirin ve güncelleyin

07 ŞUB 2012 - Nokia Belle. Bir telefon mu? Hayır. Bir bilgisayar mı? Sanmıyorum. Ya bir güncelleme? Bingo!

Nokia Belle'in arkasında yatan fikir, aynı telefon ile çok farklı bir deneyimin kullanıcılara yaşatılmasıydı. İşte bu deneyim artık 1. nesil Symbian^3 cihazlara da bugün sunuldu. Yeni Belle tamamen farklı bir arayüz sunuyor. Bu arayüz ve fonksiyonel ve kullanımı çok basit. Görünümü ise harika. Performans konusunda cihazınıza kazandıracakları sayesinde Nokia'nıza ikinci kez aşık olacaksınız.

Nokia Belle deneyimini yaşayacak cihazlar ise Nokia N8, Nokia C7, Nokia E7, Nokia E6, Nokia C6-01, Nokia Oro ve Nokia 500. Nokia 500 dışındaki cihazlar Belle güncellemesini bugün yükleyebilecekken, Nokia 500 için Belle birkaç hafta sonra sunulacak.

Nokia N8'i güncellerken USB kablosu ile bilgisayarınıza bağlamanız gerekiyor.
Gelen yenilikler ise kısaca şu şekilde: Gelişmiş Nokia Tarayıcı ile internette daha hızlı gezinme. 6 ekstra ev ekranı sayesinde daha kişisel bir telefon. Yenilenen ev ekranı araçları. Yenilenen menü düzeni. Aşağı-sürükleme bildirim çubuğu. Saniyede 30 kare (@30 FPS) HD video kaydı yapabilen yeni kamera uygulaması. Üreticiliğini arttırabilmeniz için güçlü Microsoft Uygulamaları.

Son olarak, cihazınızı güvenli şekilde güncellemek için gerekli olan anlatımı içeren bir video ile sizi Belle ile baş başa bırakalım.


1 Şubat 2012 Çarşamba

Fertile Ceres FP1 Hazır!



Fertile Ceres Feature Pack 1 hazır ve birçok hatayı gideriyor. Öncelikle yapılan yenilikler şu şekilde:
  • Kırmızı tuşun eski işlevi yerine getirildi.
  • File Browser kaldırıldı.
  • Ovi Senkronize geri yüklendi.
  • Tema Efektleri değiştirildi.
  • Fontlar düzeltildi.
  • Mini QWERTY klavye kaldırıldı.
  • Nokia N9 Zil sesleri eklendi.
  • Ev ekranı sensör sorunu çözüldü.
  • Splashscreen yenilendi.
  • Native Suite Support (NSS) FP1'den orijinal sürüme geçiş için Nokia Suite kullanılabilir.
  • QuickOffice ve Adobe Reader yerine Picsel Smart Office eklendi.
Mevcut hatalar:
  • FlashLite 4 nedeniyle dosya yöneticisinde oynatılan .flv videolar açılmadığı için FlashLite 3.x'in en güncel sürümü tekrar yüklenmiştir.  Bir sonraki sürümde düzeltilecektir.
  • Picsel Smart Office uygulama menüsünde görünmemektedir, en kısa zamanda Picsel Smart Office'i yükleyebileceğiniz bir SIS dosyası kullanıma sunulacaktır.
Gerekli dosyalar
Fertile Ceres FP1 ROFS 2 - Tıklayın
Fertile Ceres FP1 CORE - Tıklayın
Fertile Ceres FP1 UDA - Tıklayın
RM 697 - Paket 1 / Paket 2 
 Nasıl Yükleyeceksiniz?

  • Cihazınızı taktıysanız, Phoneix'in File menüsünde bulunan Open Product'a tıklayın ve RM-697'yi seçin.
  • Connection menüsünden No Connection'u seçin.
  • Flashing menüsünden Firmware Update'e tıklayın.
  • Product Code kısmına, RM-697 CMT ile başlayan öğeyi ekleyin.
  • SW Version kısmında v21.0.003 yazdığından emin olun.
  • Dead phone USB flashing öğesini seçin.
  • Options butonuna tıklayın.
  • Açılan pencerede bulunan ROFS, Core.C00 ve UDA dosyalarını silin. 
  • İndirdiğiniz Fertile Ceres UDA dosyasını yüklemek için "Add" butonuna tıklayın, indirdiğiniz Fertile Ceres'e ait UDA dosyasını seçin ve


  • Type kısmına "Content", Use-case kısmına ise "Refurbish" i seçin, "OK"e tıklayın.
  • Fertile Ceres ROFS2 dosyasını yüklerken "ADD"e tıklayın ve seçin; type'ı PPM olarak belirleyin, Use-case'i ise Backup/Restore ile Refurbish olarak seçin.
  • Fertile Ceres C00 (core) dosyasını ise seçin, type'ı Image olarak belirleyin, Use-case'i ise Backup/Restore ile Refurbish olarak seçin.
Her şey tamam ise, "OK"a tıklayın ve "Firmware Update" penceresine geri dönün, "Refurbish"e tıklayın. Tıkladıktan sonra bir uyarı gelecek, uyarı geldiğinde; telefonunuzun bataryasını çıkarın, tekrar takın ve dokunmayın. Telefonunuz USB şarj beyaz ekran ile başlarsa ve bilgisayarınızda hiçbir hareketlenme olmazsa bataryayı tekrar çıkarın, takın ve "Kırmızı" yarım saniye kadar basın. Basılı tutmayın. Bu sefer "Erasing..." ve "ASIC CMT" şeklinde ibareler çıkacaktır; telefonunuz flashlanıyor demektir bu.


Telefonunuz açılır ve "Test Mode" ile "Local Mode" çıkarsa sakın dokunmayın geçecektir. "Phoneix Flashing Succeed!" uyarısı gelir ve telefonunuz açılırken "Fertile Ceres" logosunu görürseniz; telefonunuza Fertile Ceres FP1 başarıyla yüklenmiş demektir.

Cihazınızı flashlamadan önce SIM kartını, MicsroSD'yi (Hafıza Kartı) çıkartın. Bataryanız %90 olmalı.