Blogger Widgets

26 Mayıs 2012 Cumartesi

Nokia Lumia'yı Kullanıcılarına Sorduk #2

Nokia Lumia 800: Muhteşem hızlı internet
Nokia Lumia ailesinin Windows Phone ile birlikte Dünya'da hızlı bir yükselişe geçtiği şu sıralar, Türkiye'deki Lumia kullanıcılarına bu akıllı telefonları nasıl bulduklarını soruyoruz. Yazı dizimizin 2. bölümünde Nokia Lumia 800 kullanıcısı olan Erdal Çakmak'a sorularımızı sorduk ve çok geçmeden cevaplarımızı da aldık. İşte bir Lumia 800 kullanıcısının gözünden Nokia Lumia.

ST Lumia'nın en sevdiğiniz özelliği ne oldu?

Tasarım açısından çok beğendim.


ST  Windows Phone 7.5 Tango kullandınız mı? Kullandıysanız önceki sürüm Mango ile arasındaki en büyük fark nedir?
 Kullandım. Eklenen WLAN Hotspot ve aktarmalar var, başka bir değişikliğin farkına varamadım.

ST  Marketplace'i beğendiniz mi? Çeşitlilik, kolaylık ve kalite açısından nasıl?

 Marketi beğendim. Gerçekten kaliteli uygulamalar ve oyunlar var.


ST  Diğer akıllı telefonlarda bulunmayan eşsiz Metro arayüzünü nasıl buldunuz?
 Farklı olması zaten ayrı bir güzellik, ben beğendim.

ST  Internet Explorer 9 size istediğiniz internet performansını sunuyor mu?
 Tatmin edici bir performansa sahip. Web sitelerinde hiçbir kasma yok.

ST  Nokia Lumia 800'ün multimedya özellikleri nasıl? Mesela kamera ve müzik kalitesi?
 Bluetooth üzerinden multimedya paylaşımı yapılamıyor. Bu sıkıntı ama kamera kalitesi çok güzel. Müzik kalitesi normal, kötü değil.

ST  Nokia Lumia 800'ün hiç çekmediği bir yer gördünüz mü?
 Avea kullanıyorum, çekmediği yerler gördüm.

ST  Eğer Lumia 800'e üç yeni özellik ekleyebilseydiniz, bunlar ne olurdu?
 NFC, 4G, Micro SD Kart

ST  Son olarak, Nokia Lumia 800'e 10 üzerinden kaç puan verirsiniz
 Şu anda 10 üzerinden 7. Windows Phone 8 ile birlikte 10 üzerinden 10 veririm diye düşünüyorum.


Erdal Çakmak'a, yazı dizimizin 2. bölümünde bize yardımcı olduğu için çok teşekkür ederiz. Nokia Lumia 800, şimdilik 10 üzerinden 7 puana sahip ve bu puan hiç kötü değil. Windows Phone 8'in gelmesiyle birlikte tüm Lumia ailesinin kaderinin yeniden değişeceğini tahmin etmek zor değil, beklentiler yüksek. Gelecek bölümümüzde yazı dizimize devam edeceğiz.

Bir sorununuz mu var: İletişim formu yayında!

Herhangi bir sorununuz, sorunuz veya söylemek istediğiniz şeyler olduğunda artık anlık yardım alabileceksiniz. Symbian Türkiye'nin iletişim formu yeniden yayında. Üstelik çok daha hızlı. 


Hemen üstteki "İletişim" sekmesini açın veya buraya tıklayın.

25 Mayıs 2012 Cuma

Fazla Mesai #4

Nokia fikrini uzun zaman önce değiştirdi: Tabletler hazır
Nokia tarafından tabletler ile ilgili bir açıklamayı hemen alıntılayalım: "Nokia tablet üretmeyecek, çünkü tablet ekranları cep telefonu olmak için çok büyük." Elbette doğruluk payı var, ancak o zaman da söylediğim gibi tabletlerin ekranı zaten büyük olmalıdır. Nokia bu kararını uzun zaman önce değiştirdi ve tablet hazırlamaya başladı. Şu anda Windows 8 tabletler önemli noktalara dağıtılmış durumda. 

2013 yılında mı tanıtılır, yoksa 2012 Nokia World etkinliğinde mi o kısmı bilinmez ancak söyleyebileceğimiz tek şey gayet akıcı çalıştıkları. Bloglarda ve haber sitelerinde bu konu üzerine yazılmış tonlarca bilgi var, ve bunların neredeyse hepsi yalan bilgi niteliğinde. Şunu söylemek gerekirse, şu an için tasarım konusunda bulabileceğiniz pek birşey yok. 

Bir tablet almayı planlıyorsanız tavsiyemiz Nokia'nın Windows 8'li üst düzey tabletlerini veya daha orta düzey planlıyorsanız gelecek yeni ürünleri beklemeniz yönünde.

Nokia Lumia, Symbian ve Meltemi
En çok tartışılan konulardan birisi de budur. Symbian'ın geleceği ve Nokia'nın Windows Phone üzerinde yaptığı planlar. Bu karmaşanın arasında, çok önceden haberini yaptığımız açık kaynak işletim sistemi Meltemi tam anlamıyla kaybolmuştu.

Kime sorarsanız sorun, Nokia'nın Symbian platformuna verdiği desteğin azalması 2012 yılından önce de hissedilebiliyordu. 808 PureView belki de bu alanda görebileceğimiz son "zamanına göre çok ileri Symbian cihaz" olur. Çünkü 4.9 Milyar Euro nakit paraya sahip Nokia'nın gelecek süper akıllı telefonlarını umut vaad eden Windows Phone 8 platformunda yapması oldukça muhtemel, ve elbette mantıklı.

Şimdiyi soracak olursanız Nokia PureView'lu iki adet Windows 8 akıllı telefonun testlerini gerçekleştiriyor. Nokia PurePhi ve Nokia PureLamda. Artık isimleri değişir mi yoksa böyle mi kalır bilinmez, ancak Nokia yeni bir atağa geçiyor ve Windows Phone 8 platformunda tekel olmayı planlıyor.

Symbian ise yavaş yavaş ölen bir sistem olma yolunda ilerliyor. Yeni uygulamalar ve oyunların çoğunluğu iOS, Android ve Windows Phone platformları için geliştirilirken Symbian yalnızca mevcut oyunların güncellenmiş versiyonları ile yetinmek zorunda kalıyor. Yoksa, mevcut Nokia Belle akıllı telefonlar (Nokia 701 ve Nokia 808 PureView gibi) son derece güçlü GPU'lar ile birlikte geliyorlar. Bu nedenle size önerimiz, şimdiki Symbian akıllı telefonlarınızı eskitmeniz ve yerine Nokia Lumia serisinden bir akıllı telefon almanız.

MeeGo'nun ilk geliştirme sürümleri (ki her tarafından DRM fışkırıyordu) ve gelirinden yakınan Nokia'nın açık kaynak tarafında başka bir çıkış kapısı araması çok normaldi. (Zaten, MeeGo 1.2 Harmattan aslında MeeGo değil, geliştirilmiş Maemo 6'ydı, Intel ile yapılan anlaşma gereği Nokia bir MeeGo akıllı telefon çıkarmak zorundaydı - N9)  Böylece Meltemi doğdu. Google'ın şu sıralar bir hayli ilgi duyduğu alt-seviye (giriş-seviyesi) telefonlar için geliştirilen işletim sistemi tamamen Qt tabanlı. Bu sayede Nokia hem açık-kaynak tarafının da desteğini kazanacak, hem de giriş-seviyesi telefonları da birer akıllı telefon haline getirerek bu alandaki liderliğini de Google'a ve Android'e kaptırmayacak. Olması gerektiği gibi.

Yeni bir savaş mı: Nokia, Google'a karşı
Evet. Google bize bunu "Android Market"in ismini "Google Play Store" olarak değiştirmesiyle gösterdi. Tüm servislerini bir çatı altında toplamak istemesi ve Motorola Mobility'deki patentleri alması da öyle. Google giriş-seviyesi telefon pazarına da iniyor. Hem de Android ile.

Android, giriş-seviyesi telefonlarda nasıl duracak, bilinmez. Çünkü, kullanılabilir derecedeki bir Android akıllı telefon devasa bir bataryaya, çok üstün bir mobil GPU'ya, en az çift çekirdekli CPU'ya ve 1 GB RAM'e sahip olmalı. Bu her tarafta defalarca dünyanın en iyi akıllı telefonu seçilen Nokia Lumia 900'ün esas donanımının iki katı demek oluyor. Nedeni mi? Çünkü Android, donanımı nasıl verimli kullanacağını bilmiyor. 

Kullanıcıların hoşuna giden canlı duvarkağıtları, arka planda aklınıza gelemeyecek sunucu eşitlemeleri ve widgetlar sistemi yiyip bitiriyor. Neyse ki, Meltemi böyle bir işletim sistemi değil. Android, açık kaynak dünyasının her tarafı yamanmış tek üyesi.

Apple ve Samsung, Nokia Lumia'ya karşı
Bir diğer cephede de Apple ve Samsung bulunuyor. Nedeni, çok beğenilen Nokia Lumia serisi. Geçenlerde Apple'ın akıllı asistanı Siri'ye sorulan "Dünya'nın en iyi akıllı telefonu hangisidir?" sorusunun cevabı "Nokia Lumia 900" olunca, Apple elinden gelen her türlü etik olmayan uygulamaya başvurdu. Artık, "Dünya'nın en iyi akıllı telefonu hangisidir?" diye sorarsanız "Elinde tutuyorsun ya" veya "Bence bu sorunun cevabını aldınız" türünden yanıtlar ile geçiştiriliyorsunuz.

Samsung ve Verizon ise, Twitter'da Lumia kelimesinin ve #Lumia hashtag'inin kendi ürünlerinden daha sık kullanılmasından oldukça şikayetçi. Onlar da Apple gibi etik olmayan yollara başvurdular. Twitter'da "Lumia" ile ilgili aramaları satın aldılar. Şimdi arama çubuğuna "Lumia" yazarsanız, Samsung Mobile veya Verizon reklamlarını görebilirsiniz. 

Peki neden? Neden bu iki dev isim Nokia'ya karşı cephe aldılar? Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. Nokia Lumia serisi akıllı telefonlar hedefi tam on ikiden vurdu. Kullanıcılar bu akıllı telefonları hızı, görünüşü ve aklınıza gelmeyecek kadar düşük fiyatları için tercih etmeye başladılar. Dünya genelinde Nokia, Windows Phone'un rakamlarını bir hayli arttırdı. Hatta, Nokia Lumia 900 stokları birkaç kez tamamen boşaldı.

Daha fazlası da yolda, Nokia Lumia 710'u yurt dışından satın alırsanız herşey dahil yalnızca 400 TL'ye denk gelmekte. Bu böyle bir akıllı telefon için çok uygun bir fiyat.

Şimdilik hepsi bu kadar.

10 Mayıs 2012 Perşembe

Fertile Ceres Projelerinin Geliştirme Süreci Ertelendi

Fertile Ceres projelerinin geliştirme süreçleri Haziran ayının başına kadar ertelenmiştir. Belirli nedenlerden ötürü şimdilik herhangi bir test yazılımı veya Majör güncelleme sunulmayacak. Ancak, projelerimizde şimdiye kadar kat ettiğimiz yolu size göstermek istiyoruz.

Fertile Ceres Feature Pack 2’de gelen özellikler hepinizi şaşırtacak yönde. Nokia Belle arayüzünü kusursuz bir şekilde cihazınıza sunuyoruz. Üstelik, istemediğiniz takdirde değiştirebilme imkanınız da bulunuyor. Birkaç ekran görüntüsü:





Bunun yanında size önceden söz verdiğimiz bir şeyi daha gerçekleştiriyoruz. Midnight Theme Gray'in 0.8 sürümü FP2 ile birlikte geliyor. Fertile Connects özelliği ile internete bağlı olmadığınız zamanlarda cihaz otomatik olarak EDGE şebekesine iniyor. Yalnızca bu kadar değil, üstün performans geliştirmeleri, Adele 21 Albümü, TV Çıkışı desteği ve ana arayüzde de değişiklikler olacak. Kamera geliştirmeleri ve dahili Qt desteği de mevcut.

Fertile Ceres Ozone da ertelendi. Ancak Haziran ayı başladıktan hemen sonra C6-01 ve N8-00 cihazları için de Alpha sürümlerimizi çıkaracağız. Feature Pack 1 modları, daha önce hiçbir yazılımda görülemmiş üstün performans ve yenilenmiş UI ile birlikte gelecek. 

Fertile Ceres ailesine yeni katılan Chayanne projesi ise geliştiriciler ile ilgili. PACK'te çok yakında görebileceğiniz bu projenin amacı Symbian kaynak kodunun ve Symbian imaj dosyalarının daha iyi kavranması, Kernel'in düzenlenmesi ve Bootloader'ın kilidinin açılması. Bu bizim için çok önemli bir proje, bu nedenle iş gücümüzü 30-40 kişilik bir ekiple bu proje üstünde yoğunlaştıracağız. 

Çok yakında projelerimize devam edeceğiz, beklemede kalın.