Blogger Widgets

25 Mayıs 2012 Cuma

Fazla Mesai #4

Nokia fikrini uzun zaman önce değiştirdi: Tabletler hazır
Nokia tarafından tabletler ile ilgili bir açıklamayı hemen alıntılayalım: "Nokia tablet üretmeyecek, çünkü tablet ekranları cep telefonu olmak için çok büyük." Elbette doğruluk payı var, ancak o zaman da söylediğim gibi tabletlerin ekranı zaten büyük olmalıdır. Nokia bu kararını uzun zaman önce değiştirdi ve tablet hazırlamaya başladı. Şu anda Windows 8 tabletler önemli noktalara dağıtılmış durumda. 

2013 yılında mı tanıtılır, yoksa 2012 Nokia World etkinliğinde mi o kısmı bilinmez ancak söyleyebileceğimiz tek şey gayet akıcı çalıştıkları. Bloglarda ve haber sitelerinde bu konu üzerine yazılmış tonlarca bilgi var, ve bunların neredeyse hepsi yalan bilgi niteliğinde. Şunu söylemek gerekirse, şu an için tasarım konusunda bulabileceğiniz pek birşey yok. 

Bir tablet almayı planlıyorsanız tavsiyemiz Nokia'nın Windows 8'li üst düzey tabletlerini veya daha orta düzey planlıyorsanız gelecek yeni ürünleri beklemeniz yönünde.

Nokia Lumia, Symbian ve Meltemi
En çok tartışılan konulardan birisi de budur. Symbian'ın geleceği ve Nokia'nın Windows Phone üzerinde yaptığı planlar. Bu karmaşanın arasında, çok önceden haberini yaptığımız açık kaynak işletim sistemi Meltemi tam anlamıyla kaybolmuştu.

Kime sorarsanız sorun, Nokia'nın Symbian platformuna verdiği desteğin azalması 2012 yılından önce de hissedilebiliyordu. 808 PureView belki de bu alanda görebileceğimiz son "zamanına göre çok ileri Symbian cihaz" olur. Çünkü 4.9 Milyar Euro nakit paraya sahip Nokia'nın gelecek süper akıllı telefonlarını umut vaad eden Windows Phone 8 platformunda yapması oldukça muhtemel, ve elbette mantıklı.

Şimdiyi soracak olursanız Nokia PureView'lu iki adet Windows 8 akıllı telefonun testlerini gerçekleştiriyor. Nokia PurePhi ve Nokia PureLamda. Artık isimleri değişir mi yoksa böyle mi kalır bilinmez, ancak Nokia yeni bir atağa geçiyor ve Windows Phone 8 platformunda tekel olmayı planlıyor.

Symbian ise yavaş yavaş ölen bir sistem olma yolunda ilerliyor. Yeni uygulamalar ve oyunların çoğunluğu iOS, Android ve Windows Phone platformları için geliştirilirken Symbian yalnızca mevcut oyunların güncellenmiş versiyonları ile yetinmek zorunda kalıyor. Yoksa, mevcut Nokia Belle akıllı telefonlar (Nokia 701 ve Nokia 808 PureView gibi) son derece güçlü GPU'lar ile birlikte geliyorlar. Bu nedenle size önerimiz, şimdiki Symbian akıllı telefonlarınızı eskitmeniz ve yerine Nokia Lumia serisinden bir akıllı telefon almanız.

MeeGo'nun ilk geliştirme sürümleri (ki her tarafından DRM fışkırıyordu) ve gelirinden yakınan Nokia'nın açık kaynak tarafında başka bir çıkış kapısı araması çok normaldi. (Zaten, MeeGo 1.2 Harmattan aslında MeeGo değil, geliştirilmiş Maemo 6'ydı, Intel ile yapılan anlaşma gereği Nokia bir MeeGo akıllı telefon çıkarmak zorundaydı - N9)  Böylece Meltemi doğdu. Google'ın şu sıralar bir hayli ilgi duyduğu alt-seviye (giriş-seviyesi) telefonlar için geliştirilen işletim sistemi tamamen Qt tabanlı. Bu sayede Nokia hem açık-kaynak tarafının da desteğini kazanacak, hem de giriş-seviyesi telefonları da birer akıllı telefon haline getirerek bu alandaki liderliğini de Google'a ve Android'e kaptırmayacak. Olması gerektiği gibi.

Yeni bir savaş mı: Nokia, Google'a karşı
Evet. Google bize bunu "Android Market"in ismini "Google Play Store" olarak değiştirmesiyle gösterdi. Tüm servislerini bir çatı altında toplamak istemesi ve Motorola Mobility'deki patentleri alması da öyle. Google giriş-seviyesi telefon pazarına da iniyor. Hem de Android ile.

Android, giriş-seviyesi telefonlarda nasıl duracak, bilinmez. Çünkü, kullanılabilir derecedeki bir Android akıllı telefon devasa bir bataryaya, çok üstün bir mobil GPU'ya, en az çift çekirdekli CPU'ya ve 1 GB RAM'e sahip olmalı. Bu her tarafta defalarca dünyanın en iyi akıllı telefonu seçilen Nokia Lumia 900'ün esas donanımının iki katı demek oluyor. Nedeni mi? Çünkü Android, donanımı nasıl verimli kullanacağını bilmiyor. 

Kullanıcıların hoşuna giden canlı duvarkağıtları, arka planda aklınıza gelemeyecek sunucu eşitlemeleri ve widgetlar sistemi yiyip bitiriyor. Neyse ki, Meltemi böyle bir işletim sistemi değil. Android, açık kaynak dünyasının her tarafı yamanmış tek üyesi.

Apple ve Samsung, Nokia Lumia'ya karşı
Bir diğer cephede de Apple ve Samsung bulunuyor. Nedeni, çok beğenilen Nokia Lumia serisi. Geçenlerde Apple'ın akıllı asistanı Siri'ye sorulan "Dünya'nın en iyi akıllı telefonu hangisidir?" sorusunun cevabı "Nokia Lumia 900" olunca, Apple elinden gelen her türlü etik olmayan uygulamaya başvurdu. Artık, "Dünya'nın en iyi akıllı telefonu hangisidir?" diye sorarsanız "Elinde tutuyorsun ya" veya "Bence bu sorunun cevabını aldınız" türünden yanıtlar ile geçiştiriliyorsunuz.

Samsung ve Verizon ise, Twitter'da Lumia kelimesinin ve #Lumia hashtag'inin kendi ürünlerinden daha sık kullanılmasından oldukça şikayetçi. Onlar da Apple gibi etik olmayan yollara başvurdular. Twitter'da "Lumia" ile ilgili aramaları satın aldılar. Şimdi arama çubuğuna "Lumia" yazarsanız, Samsung Mobile veya Verizon reklamlarını görebilirsiniz. 

Peki neden? Neden bu iki dev isim Nokia'ya karşı cephe aldılar? Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. Nokia Lumia serisi akıllı telefonlar hedefi tam on ikiden vurdu. Kullanıcılar bu akıllı telefonları hızı, görünüşü ve aklınıza gelmeyecek kadar düşük fiyatları için tercih etmeye başladılar. Dünya genelinde Nokia, Windows Phone'un rakamlarını bir hayli arttırdı. Hatta, Nokia Lumia 900 stokları birkaç kez tamamen boşaldı.

Daha fazlası da yolda, Nokia Lumia 710'u yurt dışından satın alırsanız herşey dahil yalnızca 400 TL'ye denk gelmekte. Bu böyle bir akıllı telefon için çok uygun bir fiyat.

Şimdilik hepsi bu kadar.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

nokia lumia 710 1,4 ghz işlemci vaay güzel :)

Adsız dedi ki...

böyle haberlerler insanları windowsa yöneltmeyemi çalışıyorsunuz. symbianı bırakan androide yönelir. bence symbiana sarılın, kurtuluşunuz symbianda. uydurma donanımla telefonlar çıkarana kadar güçlü donanımlı symbian telefonlar çıkarın yıldızınız tekrar parlasın

Adsız dedi ki...

nokia lumia 900 ü yurtdışından ne kadara alabiliriz?