Blogger Widgets

15 Haziran 2012 Cuma

Chayanne RAM Politikası

Fertile Ceres Chayanne adlı projemiz kapsamında geliştirilen RAM politikasını sizlerle paylaşmak çok güzel. Bildiğiniz gibi Chayanne projesi kapsamında sistem özelliklerini geliştirmeye ve değiştirmeye çalışıyoruz. Bu projenin amaçlarından biri olan ve eski nesil Nokia cihazların en büyük sıkıntısı olan RAM, Chayanne RAM Politikası ile çözüldü.

RAM Politikası Ne İşe Yarar?
Chayanne RAM Politikası, RAM kullanımını düzenler ve can sıkıcı 'Hafıza dolu' uyarılarının önüne geçer. Özellikle S60v5 cihazlar için geliştirdiğimiz RAM Politikası, sıkıştığında Hafıza Kartınızı da kullanabilmenizi sağlar. Şunu belirtmemiz gerekiyor, hafıza kartının tamamı RAM olarak kullanılmıyor. Eğer böyle bir sistem geliştirilmiş olsaydı, cihazınızın işlem hızı düşerdi. RAM sıkıştığında, hafıza kartına başvurmakta. 

Test Sonuçları
Fertile Ceres Feature Pack 2 Geliştirici Sürümü'nde kullandığımız RAM politikasını Nokia C5-03 üzerinde denedik. İlk testimiz kaç uygulama açabileceğiydi. Fertile Ceres FP2 ile birlikte gelen 32 uygulamanın 32'sini de sorunsuzca çalıştırabildik. Üstelik normalde kullanılabilen ortalama 60 MB boş RAM'den 27 MB'ı hâlâ kullanılabilirdi.

RAM Politikası size çok üstün boş RAM sunmuyor, sunabildiğimiz en fazla 62 MB boş RAM, ancak düşük RAM'lerde bile rahatça kullanılabilmeyi sağlıyor. Üstelik çok denediğimiz koşullarda 18 MB'a kadar indirmeyi başardık. Tarayıcı altında Flash içerik bulunduran üç ayrı sekme ile denedik, fakat 'Hafıza Dolu' uyarısını alamadık.

Siz de kullanmak istiyorsanız...
Şu an için C5-03 haricinde hiçbir cihaz üzerinde denemedik. Bu nedenle de C5-03 dışı cihazlarda sorun ortaya çıkabilir. Teoriden yola çıkarak Nokia X6 kullanıcıalrının denemesini önermiyoruz. 

Siz de başka cihazlarda denemek istersiniz diye, RAM politikasını sizinle paylaşıyoruz. Yapmanız gereken tek şey cihaz FW'sine (ROFS2 kalıbı) vereceğimiz üç dosyayı eklemeniz.

İndirmek için buraya tıklayın.

26 yorum:

Adsız dedi ki...

C5-03 kullanıyorum.Cihazın FW'sine nasıl atıcam bunu ?

Symbian Türkiye dedi ki...

ROFS2'yi açın, Sys-Data klasöründekiler ile değştirin verdiğimiz dosyaları, sonra yeniden paketleyip Flash atın. :)

Adsız dedi ki...

5800 orjinal yazılımda nasıl kurcaz bilgi verirmisin

Adsız dedi ki...

Peki N97 ve N97 mini gibi telefonlara uygulamada bir sıkıntı olabilirmi

Symbian Türkiye dedi ki...

@3, FW'yi düzenlemeniz gerekiyor.

@4, N97 ve N97 Mini, X6 gibi depo hafıza kullanıyor. Bu konuda emin değilim.

Adsız dedi ki...

Hangi Programla Ekleniyor

Adsız dedi ki...

fp2'de zaten bu özellik var değil mi bir daha kurmama gerek var mı ?

Adsız dedi ki...

admin:
ROFS2'yi açın, Sys-Data klasöründekiler ile değştirin verdiğimiz dosyaları, sonra yeniden paketleyip Flash atın. :)
diyosunda ROFS2 NASIL Açcaz paketleyip flaha nasıl atcaz bunu önceden anlattısan link versene bilmeyenler için

Symbian Türkiye dedi ki...

@6, Nokia Cooker'ı öneriyoruz.
@7, hayır. Biz isteyenlerin denemesini istedik.
@8, Nokia Cooker ile açacaksınız. Bilmiyorsanız CFW yapımcılarına bu modu verin, cihazlarınız için CFW haline getirsinler. Daha güvenli olacaktır.

Adsız dedi ki...

Nokia Cooker'ı açtım Sys dosyasının içine data diye bir klosor mü olşturup mu atıcam yoksa bin diye bir dosya var onun içine mi atıcam ?

Symbian Türkiye dedi ki...

Sys klasörünün içinde 'Data' isimli bir klasör bulunur, eğer ROFS2 altında bulamadıysanız CFW ROFS2'sini indirebilir veya ROFS1'i düzenleyebilirsiniz. ROFS1 kilidini her şekilde kırmanız gereklidir.

CilginTurk1 dedi ki...

Ben sorunsuz yükledim.Bana en fazla 50 MB gösterdi.Kullanımda gerçekten rahatlık sağlıyor.Bunu şöyle test ettim.Bundan önce belle shell programı kullanıyordum.Bana 19 20 MB ram gösteriyordu şimdi is 25 26 MB gösteriyor.Zaten az da olsa hissettiriyor.Cihazda müzik internet ovi açtım 16 MB düştü ve internette gezinirken hafıza dolu uyarısı almadım çok güzel olmuş bu yüzden teşekkur ederim.

Not:Bir sorum olucak.FP2 de sisteme belle shell gömmek yerine spb mobil shell niye gömmediniz ?SPB mobil shell program olarak çalıştığında telefonda ram miktarı 35-40 MB arası değişiyor.Neden spb mobil shell değil de belle shell ?

Symbian Türkiye dedi ki...

@12, rica ederiz. Belle Shell aslında çok sorun çıkartıyor, yani yükleme aşamasında. Bu yüzden iki ayrı FP2 sunmayı dahi düşünüyoruz. Biri Belle Shell içeriyor, diğeri ise içermiyor. Şu an Belle Shell'i Türkçeleştirip, içinde bulunan gereksiz durvakağıtlarını daha kaliteli ve güzelleriyle değiştiriyorum bu iş için :)

Adsız dedi ki...

tek kelimeyle mükemmel olmuş belle home screen ile ram 65 mb :)

Adsız dedi ki...

s60v3 içinde cfw yapılsa n79

Adsız dedi ki...

St ben fertile ceres 2 önizleme sürümünün rofs 2 sine ekledim dosyaları 32 uygulama açtımt 16mb ram kaldı hafıza dolu uyarısı almadım

ACU dedi ki...

peki bu pam politikası yeni çıkacak olan fp2 ye gömülümü yoksa bizim fp2 ye kurma şansımız var mı ?. Yeni fp2 ye gömülü olursa çok güzel olur.

Symbian Türkiye dedi ki...

@17, elbette. Sayfanın üst kısmında bulabileceğiniz 'Fertile Ceres BND' bağlantısına tıklayarak neler eklediğimizi görebilirsiniz. 4.1.300 sürümüne bunu da dahil ettik :)

ACU dedi ki...

teşekkür ettik ;)

Unknown dedi ki...

verdiginiz linkten telefonumla indirmeye calistim fakat n8-00 da hatali rar dosyasi dedi ve kapandi. N8-00 da calismiyormu acaba ?

Adsız dedi ki...

nasıl yapılacağını daha detaylı anlatma şansınız var mı acaba? teknik insanız ama bu konuda değil malesef :)

Unknown dedi ki...

arkadaslar 5800da deniyen varmi? cwf da calisirmi bu acaba? yoksa illa owf mi olmali?

Y. Emre AYDIN dedi ki...

Bunu yüklememe rağmen hala c5-03'e opera mobile yükleyemiyorum. Mini'ye mahkum kaldık :)))

Adsız dedi ki...

nasıl yapılacağını ayrıntılı bi şekilde anlatabilecek bi müslüman var mı? :)

Adsız dedi ki...

ayrıntılı lütfen :\

Adsız dedi ki...

nokia 500de gpu yok peki bu programla ram olabilir mi