Blogger Widgets

18 Mart 2012 Pazar

Fazla Mesai #3

Kendi yorumlarımı belirttiğim Fazla Mesai'de biriktireceğim oldukça fazla konum oldu ve artık teker teker anlatmak istiyorum. Öncelikle yazmaya başlamadan önce Comic Sans MS'nin bir insanlık suçu olarak nitelendirilebileceğini ve forum imzalarında bu fontu kullananların zevk anlayışının oldukça farklı olduğunu da belirteyim.

Yalnızca 41 Megapiksel, o kadar da fazla değil ki
41 MP Kameralı Nokia 808 PureView
Birçok insanın hayatında en az bir kere yaptığı birşeyden bahsetmek istiyorum. Sahte azımsama. Demek istediğim şu, çok istediğiniz birşey alırsınız, (mesela Nokia N8) 12 MP kamerasına hayran kalırsınız, ve dışarı çıktığınızda özellikle kamerasını gösterebilmek için en olmadık şeylerin bile fotoğrafını çekersiniz. Yanınızdaki arkadaşınız telefonu merak edip nihayet kamerasını sorduğunda "12 MP" dersiniz ve "Yuh", "Oha", "Aman Tanrım", "Şeytan işi bu" gibi yanıtlar alırsınız. Aslında içinizden gülmek, ezmek gelir fakat dışa bunu sakin bir "Abartma canım, yalnızca 12 MP. O kadar da iyi değil" şeklinde vurursunuz. 

Tekrar söylemek istiyorum, hayatımda gördüğüm en hızlı Symbian olan Nokia 808'i ise alıp çiçek böcek çekerken arkadaşınız dayanamayıp sorarsa ve sizde ona "41 MP" derseniz alacağınız yanıt bellidir: "4,1 Megapikseldir o, seni kazıklamışlar" veya "Çin malı mı bu?" Tamam, biliyorum Nokia dünyanın en iyi akıllı telefonlarından birini üretti; ancak biraz abartılı bir rakam 41. Neden mi? Çünkü arkadaşınızı inandırabilmek için bin takla atmanız gerekecek. 

İşin biraz daha teknik kısmına gelirsek; en az Nokia N8 kadar iyi fotoğraf çekebilen Nokia 808 hem 41 MP kalitesinde çekim yapabiliyor hem de uydu görüntüleme sistemini cebinize küçültüyor. Uzaydaki herhangi bir uyduyu alıp cebinize koyamayacağınıza göre 808 şu an için en iyi kameralı mobil cihaz. 

Eh, bir 808 aldığınızda bunu da arkadaşınıza anlatırsınız artık. 

Bize FP1 yok mu?
Nokia 701, 700 ve 603 FP1 güncellemesini alırlarken, onlardan daha önce gelen N8 gibi cihazlar ise aynı güncellemeden faydalanamıyor
"Donanımları yetmiyor." Bu güncellemenin gelmemesinin sebebi yalnızca ve yalnızca budur. Belki biraz da pazarlama politikası vardır. Ama genellikle N8, C7 ve E7 gibi cihazların bu güncellemeyi alamamasının sebebi kesinlikle donanımlarının nispeten eski olması. 

N8 ve diğer eski Symbian^3 kullanıcıları şimdiden FP1 güncellemesiyle gelen widgetları yüklemiş durumdalar ve FP1 güncellemesinin kendilerine de gelmesini istiyorlar. Genellikle "FP1 ile gelen widgetlar bizde de çalışıyor. O halde FP1 bizde de çalışır." ve "Aslında Nokia N8 ve 701 arasındaki işlemci farkı yalnızca 200 MHz. (Nokia N8'in işlemcisinin %100 kullanımdaki hızı 800 MHz'dir. Batarya ömrünün fazla olması için Nokia tarafından 680 MHz'e downclock edilmiştir.) O kadar da fazla değil. Yani, N8 FP1'i kaldırabilir." mantığı topluluklarda çoğunluk. Ancak N8 ile 701'i teknik açıdan bir karşılaştıralım:

Nokia N8
  • 256 MB RAM
  • GPU olarak Broadcom BCM2727 @200 MHz 32 MB dahili RAM'li bir yonga kullanılıyor.
  • CPU olarak ARM 11 @680 MHz (En fazla 800 MHz) kullanılıyor
Nokia 701
  • 512 MB RAM
  • GPU olarak Broadcom BCM2763 @250 MHz 128 MB dahili RAM'li bir yonga kullanılıyor.
  • CPU olarak ARM11 @1.3 GHz kullanılıyor
Buradan da anlaşılacağı gibi iki cihaz arasındaki işlemci ve RAM farkı oldukça fazla ve bu da bize neden FP1'in yalnızca 701, 700, 603'e geldiğini belirtiyor. 808'de kullanılan GPU'nun, ilk nesil Symbian^3 cihazlardaki grafik performansına göre 4 kat daha fazla performans sergilediğini de söylemeliyiz.

Son olarak şunu da eklemek gerekiyor, Nokia N8 ve E7 gibi cihazlara gelen Belle ile 601'deki fabrika çıkışı Belle arasındaki performans farkı da oldukça yüksek.

"Geliştirici"yi Geliştirmek

Türkiye'deki Symbian-MeeGo odaklı mobil programlama alanına katkı sağlamak için açılan Geliştirici, yakında birkaç tamamlanmış servisi ile birlikte; toplu bir tanıtım etkinliği ile herkesin kullanımına açık hale gelecek ve içinde birçok doküman, sayfa, ansiklopedik bilgi, detaylı cihaz bilgisi bulunacak. 

Proje sayfalarından tutun da, detaylı güncelleme bilgisine kadar şu an için yalnızca küçük bir kısmı hazır ve huzurlarınızda. Çok yakında Geliştirici'nin de Symbian Türkiye'ye katılacağını söylemek isteriz. Şu an için geleceğe yönelik planlarımız ise şu şekilde:
  • Geliştirici'yi duyurmak.
  • Fertile Ceres'in detaylı tanıtımı ve diğer cihazlar için de uygun Fertile Ceres sürümlerinin hazırlanması.
  • Geliştirici altında özel bir topluluk sayfasının tanıtımı.
  • Yalnızca Fertile Ceres kullanıcılarına özel Fertile servislerinin yayınlanması. Bunlardan biri ücretsiz Cloud hizmeti sunan Fertile Cloud.
  • Cihaz ve para ödüllü Geliştirici uygulama yarışmalarının duyurulması.
  • DevApps servisinin açılması. Yalnızca Türkiye için hazırlanan HTML 5 tabanlı geniş bir uygulama mağazası.
  • Geliştirici ile DevApps'in entegre halde çalışması.

4 yorum:

MUĞLA BAL dedi ki...

yarın elimdeki c7 yi satıp 6303 alıcam. bu ne rezalettir yahu donanımları yetmiyormuş? küfür gibi. zaten iki kere belle kurdum Tel ingilizce kullanıyom 2 aydır. Türkçe seceneği yok. Allah belalarını versin şu pazar politikasını icat edenin. protesto ediyorum ilk işim eski model bi tel alıp bozulana kadar kullanıcam. pahalı tel de almam bu saatten sonra yazık günah daha 5 ay önce aldığım telefon bu gün teknolojinin geerisinde kalıyor donanımı yetmiyor ezik kalıyor. sayın admin sen üstüne alınma isyanım nokia ya dır.

Recep Salih ÖZ dedi ki...

Harmattan ui si meltemiyle devam edecekmiş galiba ? bilgin var mı?

Unknown dedi ki...

gençler donanım yetmiyor diye bir şey yok. nokia en üst düzey symbian telefonunda hala arm11 işlemci kullanabiliyorsa eski telefonları da bal gibi o güncellemeyi alır, bal gibi de çalışır. donanım yetmiyor yalanı tamamen yazılımı geliştirenlerin bahanesidir.
n8 256 mb ram ile 70 uygulamayı aynı anda takılmadan çalıştırabilmiş bir telefon. aynı şey c7, c6-01, e6, x7 gibi ilk nesil symbian^3'kü cihazlar için de geçerli. bu kadar sağlam bir ram optimizasyonuna sahip bir yazılım her türü güncellemeyi alır. gpu'nun güçsüz kalması diye bir durum da yok. broadcom bcm2727 gpu'su şu anda android ics'li galaxy nexus'ta kullanılan gpu'dan daha çok poligon çizebilmekte. görsellik mi gerekiyor? bcm2727 gayet yeterlidir.
680mhz arm11 işlemciye gelelim:
bu işlemci abisi cortexlerin yanında yavaş kalsa da belle güncellemesi ile beklenenin üstünde, ios'umsu bir performans verdi. belle'den sonraki güncellemelerle gelecek olan özellikler ne donanımı daha fazla yoracak ne de telefonu yavaşlatacak cinste. 808 ile n8 tarayıcı karşılaştırmasını izledim, 8.2 sürümlü nokia web'in belle'deki 7.4 sürümlü nokia web'den tek farkı artan html puanı. işlemcinin hızının tarayıcıya tek faydası takılmaların daha az olması. 603'ten bahsedilmiş. n8imi symbian belle'e flashlayarak güncelledim ve şu an için az bir farkla 1ghz'li symbian belle'li cihazlar daha hızlı. bizim telefonların yanında uçtuğu söylenemez.
yani üstteki donanım karşılaştırması saçmadır. symbian^3'lü cihazlar için kilometre taşı niteliğindeki tek güncelleme belle'dir. bundan sonra alacağı tüm büyük güncellemeler bunun üstüne kurulacaktır ve üstte de belirttiğim gibi gelecek olan özellikler donanım öldüren özellikler değil.

Adsız dedi ki...

nokia 808 pureview te kullanılan gpu nedir acaba yardımcı olabilirmisiniz ?