Blogger Widgets

7 Mart 2012 Çarşamba

Nokia Belle FP1'in Altını Üstüne Getirdik


Nokia Belle FP1'i, ilk olarak MWC 2012'de tanıtılan Nokia 808 PureView ile görmüştük. 2. nesil Nokia Belle cihazlara da geleceği duyurulan bu güncellemenin bizlere sunduğu yenilikler neler?

Nokia 808 PureView'de çektiğimiz biz ana ekran görüntüsü

Sunulan özelliklerden biri yenilenen ana ekran widgetları. Bu widgetlardan kuşkusuz en çok gözünüze çarpacak olanı ise "Galeri" adlı widget. Yukarıdaki ana ekran görünütüsnde eklediğimiz "Galeri" widgetını görebilirsiniz. Birçok fotoğraf, hoş bir şekilde ana ekranınızı süslüyor. Bu daha önce gördüğünüz hiçbir widgeta benzemiyor.

Eklenen widgetlardan biri ise Mekanik Analog Saat widgetı. Bu widget, bir daire şeklinde ve üstünde mekanik izler taşıyor. Büyük, klasik bir saat isteyenler için önerimiz.

Yenilenen seçenekler menüsü
Makyajlanan Belle arayüzündeki en büyük değişikliklerden biri, Seçenekler menüsü oldu. Oldukça yeni ve güzel bir hava katılmış olan seçenekler menüsünde aynı zamanda öğelere dokunmak ve seçmek de kolaylaştırılmış. Bu sayede cihazı tek elinizle tutarken kolayca kontrol edebiliyorsunuz.

Nokia Belle FP1 ile değişen bazı ikonlar. Mesela kamera.
Nokia Belle FP1 güncellemesi ile arayüzün değişikliği menüyü etkilemedi. Ancak  kamera uygulaması gibi birkaç uygulamanın ikonu yenilendi; ve de menüye sistemle birlikte ulaşabileceğiniz Nokia Big Screen (Büyük ekran) ve Nokia Play To (DLNA oynatıcı) uygulamaları eklendi.


Güncelleme ile birlikte galeri uygulamasında da köklü değişiklikler mevcut. Artık tek bir dokunuşla Facebook hesabınızı telefonunuza kurup, fotoğraflarınızı veya videolarınızı paylaşabiliyorsunuz. Daha yakından görebilmek için fotoğraflara tıklamanız yeterli.

Değişen Fotoğraf Düzenleyici Uygulaması
Güncelleme ile birlikte bir de fotoğraf düzenleyici uygulaması geliştiriliyor. Öncelikle arayüzünün tamamen değiştiğini belirtelim. Bunun yanında kullanımı daha kolay ve daha fazla özellik bulunuyor. Nokia telefonunuzda fotoğraf çekmeyi seviyorsanız, FP1'e bayılacaksınız.






Nokia Belle FP1 ile yenilenen Kamera Uygulaması
Açıkça görüldüğü gibi, basit bir kamera arayüzü tamamen değiştirildi. Üç farklı ana moda ayrılan kamera arayüzü, daha ayrıntılı ancak kullanımı daha kolay. Bu üç mod sırasıyla "Otomatik", "Sahneler" ve "Yaratıcı" Otomatik mod ile, bulunduğunuz ortama göre değişebilen ayarları kabul ediyorsunuz. Sahneler modu ile belirli alanlara göre düzenlenmiş en iyi ayarları tek dokunuşla kullanıyorsunuz. Yaratıcı modu ise her türlü ayarı size bırakıyor ve istediğiniz görüntüyü elde edebilmenizi sağlıyor.

Bize göre fotoğraflarınızdan en iyi sonuçlar alabilmeniz için "Yaratıcı" modu en iyisi.


İnternet tarayıcısnın arayüzünde neredeyse hiçbir değişiklik yok. Ancak asıl özellik, yenilenen ve güçlendirilen HTML 5 desteği. HTML 5 desteği sayesinde internet üzerinden HTML 5 oyunları oynayabiliyorsunuz. (örn. Cut The Rope)

Daha fazlasını öğrenmek isterseniz, Geliştirici - Cihaz Kütüphanesi'nde RDA öğesini seçin.

22 yorum:

Adsız dedi ki...

ST biliyorum uygunsuz biyere yazdım ama bir kere daha denedim cfw olayını linki: http://www.maxicep.com/s60v5-cfw-modifiye-fw-bolumu/c5-03-v22-krofessional-edit-kararli-surum-v1-613208.html
müzik durdurucuyu nasıl gömebilirim yada sen gömermisin

Adsız dedi ki...

şimdi akıllardaki soru şu:
belle yazılımı için fp1 yaması hangi model cihazlara gelecek ve ne zaman gelecek

Symbian Türkiye dedi ki...

@1, müzik durdurucudan kastınız nedir? Ana ekrandaki küçük müzik çalar aracı mı?

@2, 701, 700 ve 603'e güncelleme olarak sunulacak.

Recep Salih ÖZ dedi ki...

nerede nasıl ve kim ulaşti fp 1 e yurtdışından mı?

Adsız dedi ki...

ne zaman güncelemeyi yapabilecegiz peki

Talha Akbulut dedi ki...

@ST, Ben Nokia c5-03 e CFW yapmaya başladım. Düzenlemeleri yaptıktan sonra bu CFW'yi PHOENİX ile nasıl yükleyeceğimi detaylı bir şekilde anlatır mısnız? Elimde Core, Uda ve Rofs2 dosyaları var.

Adsız dedi ki...

c6-01 e gelecek mi buna benzer güncellemeler? hemen 1.nesil nokia belleleri unuttular

Symbian Türkiye dedi ki...

@7, hayır. İlk nesil cihazlar bu güncellemeyi kaldıracak düzeyde donanıma sahip değiller. Ancak yeni güncellemeler de gelecek.

Hüsnücan ŞAHİN dedi ki...

Keşke Fp1 ilk nesil cihazlara gelebilse ama gelmiyor işte elden ne gelir ki :(

Adsız dedi ki...

akla hemen ilk nesil cihazlar geliyor ama malesef 680 mhz hızda çalışan bi işlemci şu an ki belle güncellemesini kaldırıyorsa şükürler olsun:) fp1 en azından 1.2 lik cihazlarda çalışacak seviyede hem herşeyin bizde olmasını istemek de saçma:) o cihazın yeni cihazın aynısı bizde olursa o cihazı alma gereği olmaz bu da bi pazarlama stratejisi çok isteyen gidip alacak yeni nesil bi belle olay bitecek:)

Recep Salih ÖZ dedi ki...

1.nesil symbian ^3 kullanan arkadaşların yakarışları bana çok anlamsız geliyor 2 tane güncelleme aldınız daha ne istiyorsunuz 2.nesil cihazlar bile sadece bir güncelleme alacak. Sorum ST'ye Nokia 500de 1ghz işlemci var onun carla alma şansı var mı?

Symbian Türkiye dedi ki...

@11, sanmıyorum. Çünkü 500'ün GPU'su bulunmuyor. Carla gelse bile emin olun çok kasacaktır.

Adsız dedi ki...

c6-01 e felan bu güncellemeye benzer bi güncelleme gelicek mi ? yada yakın zamanda güncelleme olucak mı ?

Adsız dedi ki...

symbian carla hangi cihazlar için ve ne zaman gelecek acaba?

Adsız dedi ki...

nokia 701 kullanıcısıyim bu Yeni sürüm ne zaman güncelleme olarak gelecek telefondan güncellemeyi yapabilirmiyim

Adsız dedi ki...

c5-03 kullanıyorum ve telefondan sıkılmaya başladım gerçekten. İlla bu olsun demiyorum ama bende bi değişiklik istiyorum :(

hmthmz-kby dedi ki...

bence nokia güncellemeleri bir mesajla linki göndererek bildirebilir

Adsız dedi ki...

EVET ARKADAŞLARIMIN DA DEDİĞİ GİBİ SYMBİAN CARLA GÜNCELLEMSNİ HANGİ CİHAZLAR KULLANABİLECEK?SORUMUN CVBNI VERİRSENİZ SEVİNİRM.

Adsız dedi ki...

çoğu soru yanıtsız kalmış birde ben sorayım fp1 güncellemesi ne zaman gelir günlerdir bunu araştırıyorum ama tatmin edici şekilde bi bilgi edinemedim soruma cevap alabilirsem sevinirim şimdiden teşekkürler

Symbian Türkiye dedi ki...

@14, Symbian Carla Nokia Belle FP1 olarak sunuldu.

@16, Fertile Ceres FP2'yi bekleyin.

@17, uygulamalarınızda 'Yazılım Güncellemeleri' adlı servisin 'Güncellemeleri otomatik kontrol etme' özelliğini etkinleştirin.

@18, Symbian Carla Nokia Belle FP1 olarak sunuldu. 603, 700, 701 ve 808 PureView FP1 ile gelen cihazlar arasında.

@19, FP1 güncellemesi 700, 601, 701 ve 808 PureView cihazlara sunuldu.

Adsız dedi ki...

arkadaşlar carla symbian 3 lerin hepsin geliyor ama tek sorun 1 ghz nin altıda olanlar biraz kırpılcak yani önemsizler silncek. Nokia sorabilirsiniz. Ama donna ise yarı yarıya gelcek yani bir kaç uygulama ile böyle gelmicek demeyin insanlaron telefon değiştirmesne sea.bep oluyorsunuz.birde araştırmadan cevap vermeyin......

Unknown dedi ki...

n500'e de gelsn :((((