Blogger Widgets

5 Ağustos 2012 Pazar

Fazla Mesai #5

Büyük ihtimalle son Fazla Mesai yazılarımdan biri olacak olan bu yazıda sizlere kendi açımdan mobil dünyanın nasıl ve ne yönde geliştiğini, Nokia ve MeeGo cephesinden ne yönde tepkiler geldiğini ve Symbian Türkiye olarak bizim ne yönde kararlar aldığımızı anlatacağım. Biraz uzun gelebilir, bu nedenle okumaya başlamadan önce kendinize bir fincan kremalı kahve yapmanızı tavsiye ederim.

Nokia, uzun zaman önce ipleri elinden kaçırdı. Artık ne zaman geri alır bilinmez.

Eski Nokia'yı hatırlamaya çalışın. Mobil dünyanın tepesindeki isim, muhteşem Symbian akıllı telefonları üreten yüce firma. Hatta ve hatta çalışanlarına "Geçmişimizi hatırlayalım, geleceğimizi ona göre çizelim" kağıtları dağıtan firma. Ne yazık ki bu çalışanlar kağıtlarda bulunan efsanevi akıllı telefonların devamını getiremedi. Nokia birkaç sene öncesinde de mobil dünya deviydi. Ancak büyük ihtimalle tahtının sallanabileceği ihtimalini hiç göz önünde bulundurmamış olsa gerek; Apple, iPhone adı verilen ilahi nesne ile 110 milyar dolarlık bir hazine elde etmiş bulunurken Nokia yalnızca aynı telefonun (52xx serilerinden bahsediyorum elbette) Bluetooth ve Wi-Fi özelliklerini çıkarıp kamera çözünürlüğünü arttırarak "farklı" modellerini sunuyordu.

Düşünün, kullanıcılar N95 adlı takoz ile çok mutlu olduklarını dile getirirlerken, N97 isimli güzel bir klavye sistemine de sahip olan o akıllı telefon ile yavaş yavaş iPhone'a geçmeye başlamıştı. N95 ile N97 arasında birşeyler olmuştu ki kullanıcılar Nokia'ya olan güvenlerini tamamen kaybetmişlerdi. Bu şeyler tahmin edebileceğiniz gibi Nokia tarafından ilk çıkan iPhone modeline karşı benzer modellere can vermek için geliştirilen Symbian S60v5 ve onun versiyonlarıydı.

Yalnızca bu da değil. Nokia artık eski sağlamlığını kaybetmiş, aynı zamanda telefonları da istenilen işlevlerini yerine getiremez hale gelmişlerdi. Evet, birilerini aramaktan söz ediyorum. Tam birisini araken telefonunuz kendini yeniden başlatır veya ses birden kesilirdi. Nesye bu konuyu fazla uzatmıyorum. Yalnızca bir giriş olması için anlattım. Sonra Intel ile MeeGo projesi başlatıldı ve ortaya N9 çıktı.

MeeGo Misyonerliği ve MeeGo Misyonerleri
Ortaya çıkan bu telefon bazı kitleler tarafından hemen kabul gördü, çok beğenildi, arzu nesnesi haline getirildi. Ne yazık ki Nokia bu cihazın destek almayacağını duyurdu ve bu kitlelerin bütün toz pembe hayallerini başlarına yıktı. Yalnızca bu da değil, MeeGo'nun ve dolayısıyla Linux'un neredeyse tüm felefesine aykırı olan bir firma ve onun omurgası olan bir işletim sistemi ile birleşti. Vikipedi sayfasına hatırı sayılır derecede katkıda bulunduğum Windows Phone, zaten Nokia'nın şu andaki tek çıkış yolu ve de ana işletim sistemi.

İşte o anda olanlar oldu, MeeGo kitleleri birden N9'u öyle bir sahiplendiler ki... Bu oldukça komik bir durum. Size, Türkiye'deki bazı MeeGo hayranlarının ne derecede "hayran" olduklarını göstermek isterim. 

Örneğin size Windows Phone'da DLNA'nın olmadığını söylerler ve siz onlara DLNA olduğunu adresler verip kanıtlayınca dedikleri şey Bu yeni gelmiş, sayılmaz canım. N9 yine de en iyisi" olur.  

Örneğin size N9'un bir multimedya canavarı olduğunu söyler ve Lumia 800 multimedyanın yanından bile geçemeyeceğini anlatırlar. Siz de onlara Wikipedia sayfasındaki multimedya tanımını yazar, maddelere ayırır ve uygulama mağazasına verilen bağlantılarla multimedya için gerekli olan herşeyin L800 tarafından da yapılabildiğini gösterirsiniz. Onlar da size şunu derler: "Bana vikipedicilik oynama."

Örneğin Google Play Store yine yüksek uygulama rakamlarına ulaşır. MeeGo hayranı ise gider uygulamaları kullanacağınız dakika ile çarpar ve "İyi de bundan bana ne? Ömrünüzden şu kadar ömür gidiyor, siz ömrünüzü tüketin. Ha ha, hi hi." Daha sonra gider ve başka birileri N9'da A Uygulamasının çalışıp çalışmadığını sorar. Aynı hayran ise gidip "Hayır, ama N9'a Android de kuruluyor. (Hem de ICS) Google Play'den indirip kullanabilirsiniz. :)" diyerek soru soran kullanıcının ömrünü tüketmesine yardım eder.

Size önerim şudur ki, forumlarda orada burada "N9 en iyisi" diyen ve ardından zılgıt çeken insanlara inanmayın. O insanlar ya başka platform görmemişlerdir, ya elindeki tek telefon N9 olup Google Play'de ömür hesabı yapan hayranlara da onu göstermeye gidiyordur, ya da Nokia (buralarda Nokia Türkiye) ile bağlantıları çok sıkı fıkıdır. 

Bundan sonra ne yapacağız?
Bu sefer kendi adıma konuşacağım, yani yalnızca kendi adıma; Symbian Guru'nun yaptığı gibi tüm bu problemli ekosistem ve sorunlu misyonerleri çekmeye ara verip en az 5-10 sene Apple ve iPhone ile devam edeceğim. Nokia'nın en azından şimdilik savunulacak hiçbir yönü kalmadı, hatta ve hatta Symbian'ı da yerin dibine gömerek nefretimizi kazandı.

Daha önce Symbian Türkiye'ye yazı göndermiş veya ilerideki 3-4 ay içerisinde göndermesi muhtemel olan insanların çoğunun da Nokia akıllı telefon ile hayatlarına devam edeceklerini düşünmüyorum. En azından MeeGo veya Symbian ile. 

Daha önce de dediğim gibi, bir sosyal ağ projemiz var. Şimdilik ismini açıklamıyorum ancak kullanması eğlenceli olacak ve arkadaşlarınızla istediğiniz herşey üzerine de tartışabileceksiniz. Elbette bu bir Facebook uygulaması gibi ek bir özellik, veya Google Plus'ın Circles özelliği gibi. Mesela patates kızartması ve makarnayı, Android ile iOS'i, a kişisi ile b kişisinin suratlarını veya kedi ile ketçap arasındaki benzerliği. Neyse, fazla uzatmayalım.

Buradan tüm Nokia Bridge firmalarına sevgilerimizi ve denizde çok uzun süre kalamayacaksınız dileklerimizi sunup ayrılalım.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu çok ağır geldi ;(

Symbian Türkiye dedi ki...

Yerini bulması bizim için çok önemli. Buradan birçok insana göndermede bulunduk. Ağır olması kaçınılmazdı elbette.

Adsız dedi ki...

nokia ya hiçbir şey denilemez birinci nesil e7 gibi telefonları çok iyi navigasyon sesli navigasyon tek nokia da var tek uygulama yönü eksik e7 klavyeli neredeyse inceliği iphone 4 kadar android sistemi hoşuma gitmiyor renksiz ama nokia daha iyi bana göre mesela samsung galaxy ace onun amıled teknoloji ile nokianın aynı değil.Nokia windıws phone ile tekrar yükselecek.belki e7 gibi telefonlarına windows phone işletim sistemine günceller belli olnaz artıkta blackberry hiç kullanılmıyor mesela.

ACU dedi ki...

bende sizin gii düşünüyorum ve c5-03 ümü diğer eski symbian larımın arasına koyup IOS 6 lı ıphone 5 i alıcam.

Unknown dedi ki...

Öncelikle belirteyim açıksözlülüğünüzü tebrik ediyorum!

Gelgelelim Nokia'ya! Nokia bitti, artık yok demenin zamanı geldi. Iphone ve Galaxy Nokia'nın S60v5 tekerine çomak soktular vede haklılar. Nokia S^3'ü koz olarak "belle"di ama o'da tutmadı. Madem S^3 gibi sağlam fw yaptılar onu sorunsuz çalıştıracak donanıma sahip bir cihaz üretsinler. Nokia'daki düz mantık bunu kavrayamadı! Örn; N8! Kamera, GPS, Wi-Fi ve en önemlisi platform olarak tamam harika ama 680 Mhz işlemci? Pentium 3'te PES 2013 oynamaya çalışmak gibi. Uygulama yükle kendini yeniden başlatır, cebinden çıkar cihaz kapalı falan filan falan.

Symbian'ide yaktı, bitirdi! Değişmeyen arayüz, hep birşeylerin eksik olması, buglı fw sunup birde ona uğraşması vs... Başlıktada yazdığı gibi Nokia tutamadı ipin ucu kaçtı!

Kısaca bu kadar. Teşekkürler ...

Adsız dedi ki...

Nerdeyse lanet edeceğim şu Nokiayı aldığıma.Keşke akıllı telefonlarından değil de eski klasik tiplerinden alsaydım.En basitinden bir Samsung a geçmem için daha geçerli bir sebep olurdu ama şu an bu telefon varken yapamıyorum işte.Atsan atılmaz satsan satılmaz.Bozulana kadar maalesef böyle olucak.Keşke nokia alacağıma en kötü samsung alsaydım daha iyiydi.

Adsız dedi ki...

nokianın tek tutunması sağlam bilinmesi gerisi boş zaten dediğiniz gibi nokianın gemisi kıyıya gelmeden batıyor ve batmaya mahkum...

Adsız dedi ki...

peki nokia c601 android sisteme çeviremezmiyiz

Symbian Türkiye dedi ki...

Kesinlikle hayır.