Blogger Widgets

22 Nisan 2012 Pazar

Nokia Lumia 900 neden rakiplerinden daha iyi?

Nokia Lumia 900, Nokia'nın şu ana kadar kullanıcılarına sunduğu en iyi akıllı telefon olma özelliğini taşıyor. Elbette ardından favorilerimizden biri olan Nokia 808 PureView geliyor. Nokia Lumia 900'ü bu kadar iyi yapan nedir? Karşısında HTC One X, iPhone 4S ve Samsung Galaxy Nexus gibi cihazlar bulunurken, neden Nokia Lumia 900'ü seçmeniz gerektiğini anlatıyoruz.

Tasarım

Açıkça söylemek gerekirse, Nokia N9'u gördüğümüzde bu tasarımın 10 yıl gelecekten günümüze geldiğini sanmıştık. Elinize harika oturuyor ve otobüste çıkardığınızda herkes size bakıyordu. Nokia Lumia 900'ün tasarımı Nokia N9'a çok benziyor ancak daha görkemli ve daha büyük. Şu ana kadar gördüğümüz en iyi akıllı telefon tasarımı.

iPhone 4S, Apple'ın minimalist tasarımını devam ettiriyor. İnce, hoş bir kasaya sahip olsa da tamamen düz olması sebebiyle elinize güzel oturduğunu söyleyemeyiz.

HTC One X hem ince, hem sağlam hem de beyaz kasası oldukça etkileyici. HTC'nin birçok akıllı telefonundaki kasa tasarımına benzese de oldukça hoş görünüyor ve elde sağlamlık hissi uyandırıyor. Ancak, artık HTC tasarımları yaygınlaştığından pek dikkat çekici olduğunu söyleyemeyiz.

Galaxy Nexus, açıkçası her anlamda kaybediyor. Nokia Lumia 900'ün kalın kasası ona hoş bir görünüm sağlarken, Galaxy Nexus o kadar da şık görünmüyor. Sıradan Samsung tasarımlarından biri ve önceki Nexus cihazlara da çok benziyor. Elinizle tuttuğunuzda sağlamlık hissinden oldukça farklı bir his veriyor, plastikten yapıldığı için sağlam görünmüyor. 

Arayüz

Nokia Lumia 900, Windows Phone 7'de kullanılan sıradışı Metro arayüzünü kullanıyor. Diğer cihazların yanı sıra, Nokia Lumia 900'de abartılı parlamalar veya nerede olduğu belirsiz vurgulamalar bulunmuyor. Live Tiles özelliği sayesinde Tweet'lerinizi, galerinizdeki fotoğrafları, XBOX Live karakterinizi, en son gelişmeleri ve bunlar gibi daha binlercesini ana ekranınızda görebiliyorsunuz.

Metro arayüzünün kullanımı çok kolay, arayüz geçişleri hızlı ve etkileyici. Alt menüler biraz karışık. Klavye ile yazmak ise çok eğlenceli. Alt-menüler ile çok uğraşmıyorsanız Metro UI kusursuz bir arayüz ve diğerlerini ezip geçiyor.

iPhone 4S, hoş ikonlardan ve hızlı geçişlerinden meydana gelen Cocoa arayüzünü kullanıyor. Cocoa arayüzü oldukça minimalist ve sade. Aynı zamanda akıllı telefonun tasarımına da çok güzel uyuyor. Kullanımı kolay ve eğlenceli. Fakat fazla parlatma ve abartıların olması nedeniyle vurgunun nerede olduğu anlaşılmıyor.

HTC One X, Android akıllı telefonlardaki en kaliteli arayüz olan HTC Sense'i kullanmakta. HTC Sense hızlı, akıcı ve göz alıcı. Çok kaliteli ikonlara sahip ve bunun yanında fonksiyonlarını da kaybetmiyor. Ana ekran geçişleri ve ev ekranı widgetları çok hoş görünüyor. Fakat aşırı abartılı olması bir süre sonra insanın canını sıkıyor. Klavye'nin de iOS veya Windows kadar kullanışlı olmadığını belirtelim.

Galaxy Nexus, Ice Cream Sandwich ile gelen orijinal arayüzü kullanıyor. Arayüz genellikle siyah renklerden oluşuyor ve oldukça sade. Fonksiyonlarını kaybetmeyen arayüz Galaxy Nexus'un en iyi taraflarından biri. Ancak ev ekranı widgetları o kadar da kaliteli görünmüyor ve Android'in genel sorunu olan klavyenin HTC One X'den bile daha kötü sonuçlar verdiğini de ekleyelim.

İnternet Tarayıcısı
Nokia Lumia 900, Internet Explorer 9 kullanıyor. Internet Explorer 9, karşılaştırmadaki diğer tarayıcılara göre oldukça kolay ve sade bir arayüze sahip. Gelişmiş HTML 5 desteği ve donanım hızlandırma ile öne çıkan Internet Explorer 9; Nokia Lumia 900'ün LTE 4G bağlantı hızı ve devasa ekranı ile muhteşem bir deneyim sunmakta. LTE 4G ile diğer tarayıcılardan kat kat hızlı internet sitelerini açabiliyor. Flash desteğinin olmaması ise bir eksi.


iPhone 4S, Safari adlı tarayıcı kullanıyor. Safari oldukça hızlı ve HTML 5 desteği sunuyor. Aynı zamanda arayüzü hızlı ve öğrenmesi çok kolay. 3.5" küçük bir ekrana sahip olması ve tarayıcının iki bardan meydana gelmesi nedeniyle sayfalara çok küçük bir alan kalıyor. Flash desteği olan internet sitelerine giremiyorsunuz. iPhone 4S'te bulunan HSDPA+ ile sayfalar Lumia 900'e göre çok geç de olsa hızlı açılıyor.


HTC One X, Android tarayıcısı ile birlikte geliyor. Arayüzü gayet sade. Sayfaların açılma süreleri çok kısa. Aynı zamanda HTML 5 ve Flash desteği mevcut. 4 çekirdekli işlemcisi ile 4G LTE'li Nokia Lumia 900'ün hemen altına yerleşiyor.


Galaxy Nexus da Android tarayıcısı ile birlikte geliyor. Ekran büyüklüğü ve ICS arayüzünün sadeliği ile sayfalara çok büyük bir alan kalıyor. Sayfalar hızlı açılıyor. HTML 5 ve Flash desteği bulunuyor. Görünüşe göre iPhone 4S bu konuda sonuncu sırada.


Kamera
Nokia Lumia 900 oldukça gelişmiş bir kameraya sahip. 8 MP çözünürlüğündeki bu kamera aynı zamanda CarlZeiss lense, Çift LED Flash'a ve Video Sabitleme özelliğini de barındırıyor. 720p HD videolar çekebiliyor. Çektiğiniz fotoğrafları ışık hızı ile Facebook'ta paylaşabiliyor.

iPhone 4S'in kamerası tamamen yenilenmiş bir lense sahip. Bu lens sayesinde oldukça çarpıcı görüntüler elde edebiliyor. 1080p HD videolar kaydedebiliyor. LED Flash'a ve video sabitleme özelliğine sahip. Aynı zamanda fotoğraflarınızı iPhone'unuz üzerinden de düzenleyebiliyorsunuz.


HTC One X, HTC'nin yeni teknolojisini içeren ImageSense'li LED flash'lı 8 MP kameraya sahip. Kamera inanılmaz net görüntüler çekiyor. Bunu da ImageSense teknolojisine sahip.


Galaxy Nexus, bu konuda en kötüsü. 5 MP standart kameraya ve tek LED flash'a sahip. Bu konuda HTC One X birinci, iPhone 4S ve Lumia 900 de ikinciliği paylaşıyor. (Her koşulda Nokia 808 PureView akıllı telefonlar arasında en iyi kameraya sahip.)


Sonuç
Nokia Lumia 900: Neredeyse hepsinden en yüksek notu alan Nokia Lumia 900 işte bu yüzden iyi. Cihazın ortalama özellikleri akıllı telefonlara göre oldukça yüksek. Tasarım, İnternet (Bağlantı), Arayüz ve Kamera açısından en yüksek ortalamaya sahip. Lumia 900 4 üzerinden 3.75 puanla birinci oluyor.


iPhone 4S: iPhone 4S kesinlikle kusursuz olmayan bir akıllı telefon. Hiçbir alanda en yüksek notu alamadı ancak aldığı puanların hepsi oldukça yüksek! Ortalama olarak üçüncü oluyor ve 4 üzerinden 3 alıyor.


HTC One X: HTC One X, bazı açılardan kusursuz, ancak bazı açılardan not kaybediyor. Yine de, üçün altında verdiğimiz notu yok ve kesinlikle alınabilir. Özellikle kamerası için. One X'e verdiğimiz puan 4 üzerinden 3.5.


Galaxy Nexus: Galaxy Nexus, ortalama olarak en düşük puanı alıyor. İki açıdan kusursuz olsa bile, kamera ve tasarım açısından en düşük notları aldı. Ortalamaya bakıldığında puanı 4 üzerinden 2.75 ile sonuncu.

15 yorum:

Adsız dedi ki...

bence eksileri daha çok 1080p desteklemiyor oyun yok koçaman bir ekrani yaninda taşimanin anlami ne o zaman bunu yayinlar misiniz bilmem ama nokıa biti artik

Adsız dedi ki...

bence eksileri daha çok 1080p desteklemiyor oyun yok koçaman bir ekrani yaninda taşimanin anlami ne o zaman bunu yayinlar misiniz bilmem ama nokıa biti artik

Symbian Türkiye dedi ki...

Nokia öncülüğünde Marketplace'e günde 100-300 yeni uygulama ekleniyor. Şubat ayında yaklaşık 70.000 uygulama varken, Mart ayında 83.000'den fazla uygulama bulunuyordu. Çok yakında daha gelişmiş oyunlar da eklenecek Marketplace'e. 1080p kayıt ve oynatma desteği de Windows Phone'a güncellemeler ile eklenecek.

Adsız dedi ki...

niye ovi mağazaya doğru düzgün uygulama yüklenmiyor?

Adsız dedi ki...

Çünkü nokia windows phone telefonlarıyla ilgileniyor ve Symbian telefonları ve kullanıcılarını önemsemiyor enayi yerine koyuyor.Bu arada ben 5800 kullanıcısıyım

Adsız dedi ki...

symbian carla
Çıksın symbianın değeri ozaman anlaşılacak

Adsız dedi ki...

symbian widgetler ve arayüzler bakımından çok geride

Adsız dedi ki...

Bu arada 5800 v70 güncellemesi gelir mi gelirse ne zaman gelir ?

Symbian Türkiye dedi ki...

Hayır, v70 gelmeyecek.

Adsız dedi ki...

En önemlisi akıllı telefonlarının uygulama desteğinin olmasıdır. Bu alanda AppStore diğerlerinden daha iyi durumda(Android'de cihaz çeşitliliği kaliteyi düşürüyor).Windows Phone'un bu alanda alacağı çok yol var.

Adsız dedi ki...

Flash desteği yoksa yanından bile geçmem. Android şuan işletim sistemlerinin en üstünü.

Adsız dedi ki...

nokia symbian ile biraz ilgilense ya da meego ile cok guzel seyler yapacak.elbette androide gecmek zorunda degil.samsung hem androidle hem wp8 ile hem gelisme asamasindaki tizen ile hem de ölü sistem bada ile ilgileniyor.senin neyin eksik nokia.bu gidisle bu dususun sonu belli.wp8e guvenmek bence nokiaya yetmez.bi tizen gibi onlarin da symbiani var ve bence gelistirilmeye cok musait.ornegin bu belle benim gibi android hastasi birini bile etkiledi ki bu demek oluyor ki symbiani goklere cikarmak mumkun.ya da meegoyu sadece n9da kullanip cope atmamak da mumkun.

Adsız dedi ki...

ama ayrica sunu da soylemek isterim ki bu yazi biraz zorlama olmus kusura bakmayin.evet lumia sahane bir telefon ama karsilastirma alanlariniz ve yorumlariniz biraz havada kalmis.reklam tarzindan cok biraz daha teknik detay daha guzel olacaktir.sakin kotulemek icin soyledigimi sanmayin ama sadece yapici bi yorum yapmak istedim

Adsız dedi ki...

Reklam kokan hareketler bunlar Mike :D

Adsız dedi ki...

nokıa lan bu ezer geçer diğer akıllı telefonlar süs ve gereksiz ayrıca tippsiz