Blogger Widgets

22 Nisan 2012 Pazar

PureView, ImageSense'e karşı


2005'te, Carl Zeiss lense sahip ilk Nokia'yı görmüştük, Nokia N90'ı. 2007'de 5 MP kamerası ve üstün lensi ile N95 karşımıza çıkmıştı. 2010'da karşımıza çıkan Nokia N8, 12 megapiksel kamerası ile diğer akıllı telefonlara kamera açısından yine çok büyük bir fark attı. 2012'de ise Nokia çıtayı oldukça yükseltti, üstelik üreticilerin çoğu 8 MP, çok azı da 12 MP kameraları duyururken: Hem Xenon hem de LED Flash'a sahip, Image Oversampling ve PureView Pro görüntüleme teknolojisini barındıran, 1080p video kaydedebilmenin yanında Nokia Rich Recording desteği sunan üstün performanslı, üstün multimedya akıllı cihazı -üstelik birçok üreticinin küçük görüğü Symbian işletim sisteminin sınırlarını zorlayan- Nokia 808 PureView.

Mobile World Congress 2012'de ödülleri toplayan Nokia 808 PureView tüm akıllı telefon üreticilerini şoka soktu. Bu cihaz için izdiham yaşandı ve birden tüm odak noktası Nokia ve onun muhteşem cihazı Nokia 808 PureView oldu. Hatta, Huawei'nin muhteşem görünen akıllı telefonlardan oluşan at heykeli de 808 PureView'in kamerasına maskara oldu. 

Çok geçmeden, HTC tarafından yanıt geldi. 41 megapiksel kameranın oldukça gereksiz olduğunu ve ImageSense adlı bir görüntüleme teknolojisini HTC One X ve HTC One S adlı iki akıllı telefonlarında kullandıklarını açıkladılar.

İkisi de muhteşem, özellikle de şimdiki akıllı telefonlara bakıldığında çok üstünler. Ancak hangisi daha üstün? Uydu görüntüleme sistemini akıllı telefonlara küçülten PureView mi, yoksa çok canlı ve net görüntüler elde edebilmenizi sağlayan ImageSense mi? 


PureView
PureView teknolojisi basitçe piksel birleştirme esasına dayanıyor. Nokia 808 PureView'de kullanılan üst düzey Carl Zeiss lens 41 MP sensör gerçekten çok kaliteli. Ancak, Nokia'nın da açıkladığı gibi tüm akıllı telefon kullanıcıları için 41 MP oldukça gereksiz. Ancak, PureView'in gücü 41 MP sensörden geliyor.

Nokia 808'in kamera yazılımında "PureView" modu bulunuyor. Bu modu seçerseniz size üç farklı çözünürlükte çekim yapabilmeniz için seçenekler sunuluyor: 2 MP, 5 MP ve 8 MP. Nokia, en kaliteli fotoğrafları 5 MP modunda elde edebileceğinizi belirtiyor.

Fotoğrafı çektiğiniz bir saniye içerisinde 41 MP, Nokia'nın özel akıllı algoritmaları ile birleştiriliyor. Bu sayede renklerin hem doğal, hem parlak; görüntünün hem gürültüsüz hem de keskin olması sağlanıyor. Nokia Belle FP1 ve kullanılan CPU ile GPU sağolsun, bütün bu işlem bir saniyeden de küçük bir zaman diliminde gerçekleştiriliyor. 


PureView aynı zamanda size muhteşem detayları da sunuyor. 1080p video kaydederken 4 kata kadar, 360p video kaydederken 12 kata kadar detay kaybetmeden yakınlaşma imkanı veriyor. Fotoğraf çekerken ise 5 MP modda 3 kata kadar detay kaybetmeden zoom yapabilme imkanınız var.



Yalnızca bu kadar değil, video çekimleri de düşünülmüş. PureView, 1080p Full HD çözünürlükte videoları anında kaydedebiliyor. Ancak bunun yanında size neti çok net ve çok gerçekçi veren bir özellik ve kullanılmış: Nokia Rich Recording. Bu özellikte de Nokia'nın özel akıllı algoritmaları kullanıldı ve insan kulağının algılayamadığı sesleri de toplayıp, en kaliteli sesi sunuyor. İşte bir video:


Nokia 808 PureView ile çekilmiş bir fotoğraf
ImageSense
ImageSense ise genellikle hız ve hoş görüntüden yana. ImageSense kullanan iki cihaz da çok hızlı fotoğraflar çekebiliyor. Telefonunuz ile fotoğraf çekerken, "Zero Shutter Lag" özelliği devreye giriyor. Bu sayede fotoğraflarınız çok hızlı ve anlık oluyor. Devamlı fotoğraf çekmek isterseniz saniyede 10 fotoğraf çekebiliyorsunuz!


ImageSense ile cihazınız daima odakta oluyor. Bir objeyi yakından veya uzaktan çekmek için bu özellik muhteşem iş görüyor! Çektiğiniz fotoğraflar daima çok net görünüyor.


Cihazda kullanılan f/2.0 diyafram açıklığı düşük ışık koşullarında bile daha net görüntüler elde edebilmenizi sağlıyor. ImageSense sayesinde Flash yerine diyafram açıklığına güveniliyor. Gece çekimlerinde, korkmanıza hiç gerek kalmıyor.


Flash'tan bahsetmişken HTC SmartFlash sayesinde Flash'ın yarattığı ışık ve parlama sorunları ortadan kalkıyor. Bu sayede kırmızı göz, cilt parlaması ve renk atması gibi sorunlar anında gideriliyor ve ortaya çok gerçekçi bir fotoğraf çıkıyor.


HDR kamera özelliği ise, arttırılmış gerçeklik sunuyor. Hoş görünmeyen bir fotoğraf HDR sayesinde daha parlak, daha hoş görünüyor.


HTC ImageSense ile çekilmiş bir fotoğraf
Sonuç
Eğer daha kaliteli fotoğraflar elde etmek istiyorsanız PureView'i tercih edin. Daha hızlı fotoğraflar çekmek isterseniz ImageSense'i öneririz. Ancak eğer her an yanınızda profesyonel fotoğraf makinelerinden pek eksiği olmayan bir cihaz isterseniz Nokia 808 PureView sizin olmalı.

0 yorum: