Blogger Widgets

17 Haziran 2011 Cuma

Nokia Ovi Maps 3D: Gerçekçi!


Nokia, geçenlerde bir yarışma ile Nokia Ovi Maps 3D'yi duyurdu. Bu yazımda, size Ovi Maps 3D incelemesini ve de yarışmayı göstericem. Yarışmanın ödülünü ise tahmin etmek güç değil :)

Nokia Ovi Maps, daha önceden Ovi servisleri arasındaki harita servisiydi ve bilgisayarda 2 boyutluydu ve Google Maps ile bile başa çıkamazdı fikrimce. Arada Nokia'dakilerin düşüncelerimi okuduklarını düşünür dururum. Açıklayayım, bazen tasarım yaparım ve onları elimden geldiğince gerçekleştirmeye çalışırım. Nokia C7 ve internette gezinen X9 tasarımları benim elimdekilerle neredeyse aynı :) Nokia Ovi Maps de böyle; ne zamandır Ovi Maps'in gelişmiş 3D özellikleriyle ve er taımlayabilme özelliği ile geldiğini tasarlıyordum. Elimden gelince de Nokia'ya gönderirim bunları :)  

Herneyse, Nokia Ovi Maps 3D hayallerimi (tasarımlarımı) büyük lçüde gerçekleştirdi diyebilirim. Yer tanımlayabilme gibi özellikleri henüz bulunmasa da güzel :) Benim özellikle üzerinde durduğum noktası Google Earth'den farkı olan "Photorealistic" 3D modeller sunabilmesi.

Adından da anlayabileceğiniz gibi "Photorealistic" kelimesi az çok "Tıpkı fotoğraf gibi" veya "Tıpkı gerçek gibi" anlamına geliyor. Nokia Ovi Maps, Google Chrome eklentisi olarak bilgisayarınıza kuruluyor ve tarayıcınızdan Nokia Ovi Maps 3D'ye giriyorsunuz. Modeller için biraz beklemeniz gerekebiliyor; kalitenin bir sonucu diyelim ona da artık :)

Nokia Ovi Maps 3D, başlangıçta size bir "Şehirler Rehberi" sunuyor. Bu rehbere bakarak yapılmış 3D modelleri gezebiliyorsunuz. Örneğin hızlıca Times Meydanına veya Finlandiya'daki Nokia Evi'ne gidebiliyorsunuz. Nokia Evi gerçek bir ev değil elbette :)


Güzel görünüyor değil mi? Aslında bu sabırsızlığım yüzünden tam yüklenemeden çektiğim bir ekran görüntüsü. Tam yüklendiğinde hayal bile edemezsiniz... Nokia'ya buradan tebriklerimi yolluyorum. Bunun sayesinde Google Earth'e hoşçakal bile denebilir; tabi biraz daha geliştirilir ve de sokak görünümü gibi bazı özellikler de eklenirse...



Yarışmadan Bahsetmiştim...
Yazımı bitirmeden önce kısaca yarışmadan da bahsedeyim. Twitter'da haberi aldım, bu nedenle de hemen size ulaştırıyorum. Yarışma şöyle:
  • Nokia Ovi Maps 3D'de bulunan 20 şehirde göz gezidirin.
  • 20 şehir içinden gözünüze en güzel gelen bir yapıyı seçin.
  • Nokia Ovi Maps 3D olduğunu anlamamız için en kaliteli ekran görüntüsünü seçin, fakat ekranda Nokia Ovi logosu olmalı. Bu nedenle de Windows kullanıcıları Başlat, Mac kullanıcıları da Dock veya Apple Menü, Ubuntu kullanıcıları da barlarını kesseler yeter. Ayrıca ekran görüntünüz kaliteli olmalı. Benim gibi sabırsızlık etmeyin :P
  • Buradaki yazıya yorum yazın veya twitter'da # OviMaps3D hashtag'ını kullanarak Tweet'leyin.
  • İşleri biraz daha kızıştırmak amaçlı, her 24 saatte iki kez önderme hakkınız bulunuyor :)
Yarışma 23 Haziran 2011 saat 12:00'da yeni gönderimlere kapanacak :)

Hediyeniz ise 12 MP kameraya sahip bir telefon: Elbetteki Nokia N8!

Herkese başarılar :)

0 yorum: