Blogger Widgets

9 Ağustos 2011 Salı

Karşınızda Nokia 500

Nokia, birkaç gün önce Symbian Anna'lı yeni akıllı telefonu Nokia 500'ü tanıttı. Nokia'nın söylediklerine göre yeni 500, internet deneyimini üst düzeye taşıyacak ve de renkli arka kapaklarıyla eğlenceli bir görünüme sahip olacak. Ayrıca, Nokia 500, Nokia'nın çıkardığı en hızlı Symbian Anna akıllı telefonu.

Bu yazımda, yeni 500'ü sizlere enine boyuna tanıtacağım. Umarım, yeni akıllı telefon alacaklara güzel bir rehber olur :)
Aslında telefonun en önemli özelliği hızı. Daha önce hiçbir Nokia Symbian cihazında bu kadar hızlı bir işlemci kullanılmadı. Bu da cihazınızda oynattığınız vieolardan tutun da Ovi Maps'e kadar her türlü uygulamayı ve işlemi çok daha hızlı gerçekleştirebilmenizi sağlıyor.

Nokia'nın yeni telefonlarında yaptığı gibi, 500'de de Ovi Maps ücretsiz olarak kurulu geliyor. Bu da, birçok platformda yaşanan ücretsiz kaliteli navigasyon sorununa Symbian'da kolay bir çözüm sağlıyor. Aynı zamanda normal bir Symbian telefonda yaşanan kasma sorunu ise 1 GHz'lik işlemcili 500'de sıfıra indirgeniyor.

Ayrıca, 310 MB boyutundaki çevrimdışı Türkiye haritasını ve de Kaliteli Türkçe navigasyon yönlendirme sesini indirerek Nokia Ovi Maps deneyiminizi yükseltebilirsiniz. 

 Nokia 500'ün kuşkusuz en öne çıkan özelliği 1 GHz hızındaki ARM 11 işlemcisi. Bu sayede, 500 ile Symbian akıllı telefonlardaki en iyi internet deneyimine sahip olabilirsiniz. Özellikle de Nokia'nın yeni internet tarayıcısı ile, internette gezinmek çok daha keyifli olacaktır. HTML 5 ve FlashLite 4 desteği ise web sayfalarındaki zengin içeriği görmenize yardım edecek ve de herhangi bir web sayfasını, bir bilgisayar tarayıcısına çok daha benzer gösterecektir. 

Aynı zamanda hızlı işlemci ile herhangi bir oyunu, örneğin Angry Birds, tıpkı gelişmiş çift çekirdekli Android akıllı telefonlar, veya donanıma aşırı denebilecek düzeydeki iPhone'lardaki gibi oynatabilirsiniz. Bunun nedeni ise Symbian'ın sisteme çok az yüklenmesi ve de işlemcinin sistem üzerinde en az Samsung Galaxy S II'deki kadar rahat çalışabilmesi. Yalnızca, oyun kalitesi üzerindeki tek kötü etki, 3.2"lik küçük ekran olacaktır.

  Nokia 500; siyah, turuncu, mavi, mor, kırmızı ve kaki olmak üzere 6 farklı renk seçeneği ile birlikte geliyor. Aynı zamanda paket içeriğinde telefonun üzerinde bulunan kapak da dahil olmak üzere 3 farklı renkte arka kapak bulunuyor. (Bir zamanlar Smasung da Corby adlı telefonunda böyle bir uygulma yapmştı) Bu sayede Nokia 500'ün ikinci büyük özelliği olarak değerlendirebileceğimiz "renklilik", ön tarafa çıkarılıyor.

Önce 5230 daha sonra da N8 ve C5-03 ile gördüğümüz renkli telefon politikası Nokia 500'e de vurmuş gibi :) Açıkçası, Nokia 500'e bu açıdan C5-03'ün geliştirilmişi veya Nuron (5230'un takma adı) 3 denebilir.

    Yeni Nokia 500, bağlantı özellikleri bakımından tek kelimeyle mükemmel! 3.5G ve Kablosuz İnternet Sürücüsü (Wi-Fi) sayesinde internette kolay ve hızlıca sörf yapabilirsiniz. Aynı zamanda arkadaşınızda gördüğünüz bir komik videoyu 2.1 Bluetooth sürümü ile çok daha hızlı bir şekilde 500'ünüze aktarabilirsiniz. Yüksek kaliteli anteni sayesinde "4 Çeker" reklamlarına bile 4 çekeceğinize emin olabilirsiniz. Bu da tünelde, dağda, bayırda, kısaca her yerde telefonunuzun çekeceği anlamına geliyor. Desteklediği bağlantı özellikleri ise tam olarak şu şekilde:

    • GSM/EDGE 850/900/1800/1900
    • WCDMA 850/900/1700/1900/2100 
    • Bluetooth 2.1 +EDR
    • Yüksek Hızlı USB 2.0 Girişi
    • WLAN IEEE802.11 b/g 

    Hafıza
    Nokia 500, 2 GB dahili hafıza ile birlikte geliyor. Bu da demek oluyor ki, ufak bir müzik arşivi ve kaliteli uygulamalara yetecek kadar yer bulunuyor. Fakat, MicroSD'ler ile 32 GB boyutuna kadar hafıza yükseltilebiliyor. Bu ise büyük bir müzik arşivi ve yüksek kaliteli uygulamalara yeter de artar demek oluyor.

    Dış Kasa / Dizayn
    Nokia 500, 3.2"lik geniş sayılamayacak bir ekranla geliyor. Ekran yalnızca parmak darbelerine duyarlı kapasitif bir ekran. Kapasitif ekran, yeni telefonlarda bir standart haline gelmiştir. Parmak dokunuşlarınıza çok duyarlıdır.
    Ekran çözünürlüğü 360x640 piksel boyutunda nHD çözünürlükte. Aynı zamanda ekran kombinasyonu 16:9, yani geniş ekran.
     
    Bilgisayarımın, ve de "Cepnet" tarifesindeki 100 MB kotası sonucu internet hızım olan 9Kbit sayesinde size ancak bu kadarını yazabiliyorum bitmeyen tatilimden :) Umarım az da olsa yardımcı olabilmişimdir tercihlerinizde. 
      


    1 yorum:

    sarpkan çaltıcıoğlu dedi ki...

    teşekkürler çok güzel yazmışsınız eline sağlık