Blogger Widgets

27 Ağustos 2011 Cumartesi

Symbian'ın Bootloader'ında Açık Bulundu!

                  
Bağımsız bir geliştirici, birkaç gün önce Symbian OS S60v5'in kendi N97'si üzerinde Bootloader'ini kırdığını ve Android yükleyebilmek için bir yazılım geliştirmekte olduğunu açıkladı.
İsteyenlerin buraya tıklayarak erişebileceği sayfada, herşey İngilizce olarak açıklanmış. Ben sizler için İngilizce'den Türkçe'ye çevirdiğim yazıyı göstereyim:
Birkaç hafta önce parıldayan bir N97 aldım ve Symbian OS'ten nefret ettim. Bu şekilde Android'i onun içine koymaya karar verdim. Yaklaşık 150 saatten sonra, bootloader'ın bir açığını bulmayı başardım.

Eğer 0x0000000000000000 ve 0xFFFFFFFFFFFFFFFFF'i 0x47572C7E2C içine yerleştirirsek; Android'i yükleyebileceğimiz güzel bir kernel paniği (çekirdek paniği) elde ediyoruz. Bootloader aynı zamanda yeniden yazılmaya da ihtiyaç duyuyor.

Yani, sorum şu: N97'ye Android'i port etmeme yardım edecek birileri var mı? Bootloader üzerinde çalışmaya başladım ve yakında buraya çalışmamı yazarım. Büyük ihitmalle iki hafta içinde hazır olacaktır. 
Tamam. Fabrika Bootloader'ı tamamen kırıldı. Bir kopya ister misiniz? Yine de kullanılmaz ya.

gBoot (benim bootloader'ım) geliyor. Biraz önce bölümleme desteğini de yazdım. Yani aynı anda hem Symbian'a hem de Android'e sahip olabileceksiniz.

gBoot sonuçta yine de GUI'ye ihtiyaç duyacaktır. Eğer içine C-tabanlı bir bootloader arayüzü ekleyebilirseniz, bana Özel Mesaj atmaktan hiç çekinmeyin.

Android port edilmiş sürücülere de ihtiyaç duyacak. Bunun nasıl yapılacağına dair hiçbir fikrim yok. Eğer yapabilirseniz, bana da Özel Mesaj atın.

Eğer gBoot adlı yazılım, yakın bir zamanda çıkarsa telefonlarımızda düşük Android versiyonlarını yükleyebiliriz demek oluyor. Aynı zamanda N97 altında denenmiş bu olay, tüm S60v5 telefonlarda da olacaktır diye düşünüyorum.

Ancak, Nokia'nın da bunu gördüğünü varsayarsak, büyük ihtimlle yeni bir güncelleme ile bunu kapatmaya çalışacaktır. Bu nedenle de gelecek güncellemeler için öncelikle test elemanlarını bekleyin.

gBoot ile Android yükleyebilirsek birkaç sorun olacaktır:
  • Android sürücülerinin tanıtılması gerekir. Bunun için XDA developers gibi bir geliştirici grubu ile çalışılması gerekli. Aynı zamanda Android'de kullanılan 4 dokunmatik panelin de uyarlanması gerekir. %100 fonksiyonel çalışması için 3 butonlu Samsung Galaxy S II örneği uygulanabilir.
  • Android'in çalışması için 128 MB RAM'den daha fazlasına ihtiyacımız olacak. Bunun için sanal ram uygulanabilir. 
  • Android sistem dosyaları Symbian'ın neredeyse 3 katı! Bu nedenle 256 MB ROM'a yetmeyecektir. Sistem dosyalarının hafıza kartından yüklenmesi gerekir, ancak hafıza kartı çıkarılırsa sistem de çökebilir.
  • İşlemci hızı çok düşük. Android'in stabil çalışacağı tek S60v5 telefonun C5-03 olacağını düşünüyorum. O da belki.
  • Nokia C5-03 altında kapatma tuşu veya kamera tuşu diye tuşlar bulunmuyor. Sürücülerin farklı şekilde tanıtılması gerekir.
 Android'in S60v5 telefonlarınızda olması için yalnızca birkaç ay daha beklemeniz yeterli olacaktır. 

14 yorum:

Adsız dedi ki...

yav benimde nokia c5-03 üm var ve android yüklemek istiyom yardım edermisiniz vede hiç sen bana oyun linki verirmisin

Symbian Türkiye dedi ki...

gBoot'un yapımcısı artık haber vermiyor. Ulaşmaya çalışsam da yanıt alamadım. Yöntem bulunduysa bile yapabilecek birilerinin olduğunu sanmıyorum.

Popüler Yazılarım kısmından beğenilen 10 S60v5 oyununu indirip kurabilirsiniz.

Hüsnücan ŞAHİN dedi ki...

c6-01 için başka işletim sistemi olabir mi peki

Adsız dedi ki...

C6–01 için sanal ram yapmak için bir projeniz varmı

Adsız dedi ki...

kardeşim olmaz o makinaya android götü geçer telefonun

berke dedi ki...

ben c5 e android yüklicem link atarmısınız

berke dedi ki...

ben hala ümitliyim

Adsız dedi ki...

aynen abi bende c601 e android yüklemek istiyorum yardım edermisiniz

Unknown dedi ki...

telefonunuzu satın ve yenı bır androıd tel alın arkadaslar kendınızı bosu bosuna yormayın... bende c503 kullanıcısıyım ve degıstırdım androıde gectım HTC one MINI ANDROID DE 4.3 parası olan alsın .

Unknown dedi ki...

nokia 808 e yüklenebilecekmi andiroid

Unknown dedi ki...

lütfen cevap yazın

Unknown dedi ki...

veya yazılımı gelecekmi

Unknown dedi ki...

kimse yokmu

Unknown dedi ki...

ses yok nerede bu millet