Blogger Widgets

30 Haziran 2011 Perşembe

Nokia'dan Belle'li N5 ve Fazlası

Birkaç gün önce internete "Nokia N5" adında bir Nokia prototip telefonu çıktı. Telefon, Belle ile çalışıyor. Bu telefonun Nokia'nın yeni bir "Amiral gemisi" olmasını açıkçası da beklemiyorum. Her neyse, sizlere resimleri göstereyim:

Belle Menüsü

Yazılım Sürümü ve Diğer Bazı Bilgiler

Bu konuda birşey söylemek istiyorum. Yazılım sürümü "111.001.0906" Belle için ne kadar yazılım sürümü var acaba?


N5, arka kısmından böyle görünüyor. Aynı zamanda bu bize bir ipucu da veriyor: N5, N8 kadar renkli olabilir.


Belle ana ekranı böyle görünüyor. Biraz Samsung'un TouchWiz'ine benzemiş doğrusu. Biraz daha yakından bakalım:



Herneyse, N5 tasarımına gelelim. Nokia bize çok yakında üst düzey sayılabilecek 1 GHz işlemcilere sahip birçok Symbian^3 telefon çıkaracağını söylemişti. Bunlardan ilki herhalde N5. Daha sonra Zeta, Helen, Cindy gibi diğerleri gelecek... Açıkçası ben tasarımı beğenmedim. Özellikle de bombeli yapılmış "Aç / Menü / Kapa" tuşlarını. Ekran da kasaya göre çok ufak duruyor. Kısaca, bana göre tasarım olarak çöp bir telefon...

Gün geçtikçe haberler vereceğim :) İyi günler...

Ovi Chat güncelleniyor

Bugün oldukça fazla güncelleme ile karşılaştık. Bu Ovi Chat de bunlardan biri. Artık Ovi Chat, Nokia ve Yahoo! işbirliği ile Ovi Mail'inize entegre durumda olacak. Yani, arkadaşlarınızla bir yandan sohbet ederken; bir yandan da e-postanızı yazabileceksiniz. Bu özellik aynı şekilde sitelere erişim durumunda cep telefonlarınıza da entegre edilecek.

Kısaca, Nokia bunun "Arkadaşlarınızla, ailenizle ve dünya üzerindeki insanlarla telefonunuzda veya bilgisayarızda; işte veya evde iletişimde kalabilmenin en iyi yolu" diye tanımlıyor. Ne kadar doğru bilinmez; ancak geçen yazılarımda Ovi Mail'i test ettiğimden biliyorum; Ovi Mail gerçekten güzel bir e-posta hizmeti. Bu nedenle de bu özelliği denemek gerekir.

Peki bu özellik bizim gibi kullanıcılar için ne kadar büyük bir etki yaratacak? Kısacası, çok daha hızlı bir iletişim özelliği olacak bu hizmetin. Aynı zamanda "işi başından aşkın insanlara" da hitap edecek. 

mail.ovi.com adresinden hemen bir Ovi Mail sahibi olun; Yahoo! ve Ovi Chat'ten yararlanın. Eğer nasıl birşey olduğunu öğrenmek isterseniz, "Artık Benim de bir Ovi Mail'im Var!" adlı Ovi Mail test ve yazımı ziyaret edebilirsiniz. :)


Toplu Güncelleme



Nokia Conversations; yani orjinal Nokia blogu, birkaç gün önce bizlere Nokia telefonları için toplu bir güncelleme geleceğini duyurdu. Bu güncellemenin en önemli yanı ise, Nokia'nın eski Symbian telefonları unutmadığı ve tüm telefonları biraz daha yazılım açısından biraz daha yakınlaştırmak istemesi. Güncelleme Symbian 5(S60v5) ve de Symbian 3.2(S60v3) telefonlar için gelecek. 

Uzun zamandır görmediğimiz Major bir güncelleme olacak. Bu güncelleme kesinlikle beni heyecanlandıran birşey oldu. Güncelleme ile iki dev yazılım güncellenecek. 

Güncelleme ile beraber BrowserNG* sürümü yükselecek. Artık Nokia Browser adını alacak olan tarayıcımız 7.3 sürümünde bize hizmet edecek. Symbian-Freak'in açıklamalarına göre bu tarayıcı Anna tarayıcısı ile aynı. Aynı zamanda bu tarayıcının özellikleri arasında Uluslararası domain ismi destekleme gibi bir özellik de var. Tam emin olmasam da, artık "blogspot.com" gibi uzantılara da erişebileceğiz. Tarayıcı eskisinden 2.5 kat daha hızlı olarak karşımıza gelecek. Size müthiş bir web gezintisi deneyimi yaşatacak.


Bir diğer güncelleme de Ovi Maps için geliyor. Eğer bir S60v3 kullanıcısıysanız; lonely planet gibi eklentiler; eğer bir S60v5 kullanıcısıysanız check-in özelliğinde daha fazla sosyal paylaşım ağı geliyor.

Ayrıca, yalnızca C6-00 gibi bazı telefonlarda kullanabildiğimiz smiley özelliği tüm telefonlara geliyor.

Aşağıdaki telefonlara güncellemeler gelecek:

  • Nokia E72
  • Nokia E52
  • Nokia E5
  • Nokia C5-00
  • Nokia C5-03
  • Nokia C6-00
  • Nokia X6
  • Nokia N97 Mini
  • Nokia 5800
  • Nokia 5530
  • Nokia 5250
  • Nokia 5230
  • Nokia 5530
  • Nokia 5235
  • Nokia 6700 Slide
Birakç ay veya hafta içinde gelmesi beklenen bu güncellemelere şöyle hazırlanın: Kesinlikle saatte bir güncellemelerinizi kontrol edin!

İyi günler :) Sağol Nokia :)

29 Haziran 2011 Çarşamba

Kısa Bir Araya Yaklaşıyoruz...

Merhaba. Blogumu takip ediyorsanız, beni biliyorsunuzdur. Aynı zamanda da kısa bir mola vereceğimi de birkaç kere (aslında bir kaç kereden birkaç bin kere fazla) söylemişimdir. Bu tarihe çok az kaldı. Yaklaşık 1-2 hafta gibi. İşin aslı gitmeden önce, bir çok soruyu topluca yanıtlamak istiyorum.

Öncelikle Polarbit oyunları konusunda birçok e-posta geliyor. Birçoğu da "Ne zaman bu oyunu hazırlayacaksın?" veya "Bu oyunun sensörlüsünü de hazırlar mısın?" gibisinden. Bu tür e-postalardan bu hafta içinde yaklaşık 20 tane aldım. Hemen buradan cevap vereyim.

Hayır, şu moladan dönene kadar bir port işi ile uğraşmıyorum. Aynı zamanda Polarbit'e de sordum. Bugün, bir Polarbit geliştiricisinden de şu yanıtı aldım: "Şu an için bu cihaz ile ilgili bir planımız bulunmamaktadır" Bu nedenle de yazın sonuna kadar bekleticem. Kendime de ayıracak vaktim olmalı.

Yalnız, bu kadar az şekle de bırakmayı düşünmedim elbette. Şu an için Melon Samurai HD / Low HD üzerinde çalışmamız bitti ve de PC sürümünü yapıyoruz. Çok yakında gitmeden onu vericem. Ayrıca da Symbian Boot Tuner adlı uygulama da yakında çıkacak. Bunun yaz sonu gibi bir tarihte çıkabilme imkanı bulunuyor. Bildiğimiz 7Booter uygulamasının çok daha genişletilmiş bir versiyonu diyebilirim :)

Geliştirciler için de birşey yapmaya karar verdim. Şimdilik yalnızca bir fikir olsa da Linux ve Windows altında S60 UI'sini kullanabilmek için bir emülatör düşünüyorum. İlk görüntülerine bugün başladım, yapılabilir diye düşünüyorum. 

Ah, bir de yeni bir sosyal paylaşım ağı kurulacak. Bu sosyal paylaşım ağı bir Türk yapımı. Bir teklif geldi ve kabul ettim. Çok yakında bu sosyal ağın  bir web uygulamasını S60v5 ve S^3 telefonlarınıza getireceğim...

Aklımda daha birçok proje ve fikir bulunmakta. örneğin bir mobil geliştirici forumu gibi. Tıpkı XDA-Developers gibi bir forumu kim istemez ki :) Böyle birşey yapmayı düşünüyorum, ve de ilerletilince çok daha büyüyeceğini umuyorum. Ama durun, daha fikir aşamasında...

Aynı zamnda Petri's Games ile Block Adventures gibi bir oyun için de anlaşıcam. Yine grafikler benden gelecek. Bu oyunun daha iyi olmasını umuyorum :)

Aklımda kendi yapacağım bir oyunum da bulunmakta aslında. Örneğin "The Rope Way" adlı oyunum gibi. Bu oyunda uzun ve dar bir şeklin içinde kenarlara çarpmadan ve az bir süreyi geçmeden ipi çizmeye çalışıyorsunuz. Güzel fikir olabilir aslında diye düşündüm :)

Kısacası, görüldüğü gibi birçok işim olacak moladan dönünce. Polarbitlerden tutun yeni sosyal ağa kadar... Şu anlık mola veriyorum. Bu nedenle de artık Polarbit oyunu gibi soruları e-posta olarak atmazsanız sevirim :)

N9 Fotoğrafçılığı!

Nokia'nın kamera odaklı olmayan ama yine de grlişmiş bir kamerası bulunan yeni MeeGo'lu akıllı telefonu ve amiral gemisi Nokia N9 ile çekilen fotoğrafları göstermek amacıyla bir galeri hazırladım. Umarım beğenirsiniz... Bana sorarsanız 8 MP kamera ile gayet iyi işler çıkartmış.









İşte bunlar :) Bence çok hoş görünüyorlar. Ayrıca lens de kalitesini belli ediyor. Nokia'nın uzun zamandır uğraştıı gürültü problemi hâlâ var, ama büyük ölçüde azaltılmış. Nokia N9 çok iyi bir kameraya sahip denemez, ama ortalama bir kullanıcı için ideal bir kamerası bulunuyor.

28 Haziran 2011 Salı

Nokia'dan Belle'li 1 GHz'li Telefonlar

Bugünlerde internette bir haber dolaşmakta. Nokia'nın yeni gizemli Symbian Belle telefonları. Ancak bu telefonların kaderleri N8 veya diğer S^3 telefonlar gibi olmayacağa benziyor...
Burada Nokia Helen, Nokia Zeta, Nokia Cindy ve de Nokia Fate adındaki dört Belle akıllı telefondan bahsediyoruz. Bunlar diğerlerinden çok daha akıllı Symbian telefonlar olarak dizayn edilmiş. Aynı zamanda da dördünün müthiş bir ortak özelliği de var: 1 GHz işlemci!

Nokia Helen kod adlı 701; 1 GHz işlemciye sahip, Belle kullanıyor. Aynı zamanda 8 MP Kamerası, NFC'si ve de 3.5" büyük bir ekranı da var. "Successor to C7" kısmı ise en heyecan verici kısmı. Helen, C7'nin varisi olarak gelecek ve de yerini alacak.

Zeta kod adlı 700 ise özellikle "ince" olması ile dikkat çekecek. "The thinnest smartphone..." kısmını ise "ever" ile tamamlarsak; dünyanın şimdiye kadar görülen en ince akıllı telefonu ünvanını alıyot. Ancak 3.2" amoled ekran pek de yakışmamış. NFC ve Belle'nin düzelteceğini umuyorum.

Cindy kod adlı 600; Nokia'nın C serilerine göre üretilmiş sanırım. Yani diğer telefonlara göre ortalama olarak iyi özelliklere ve de ortalama bir kullanıcının alabileceği bir ücrete sahip. 600 - 700 TL arası büyük ihtimalle. Aynı zamanda da eğlence telefonu olarak dizayn edilmiş. Stereo hoparlörler bekliyoruz. Gençlere odaklı bil telefon kısacası. 5 MP Kamera ve 3.2" ekran ise bize X6 varisi olduğunu belirtiyor. Aynı zamanda YouTube, Shazam ve Skype gibi uygulamalarda yüklü halde gelecek.

Fate yani 500 ise hızlı bir telefon. Diğerlerinden daha uzcuz bir fiyatta sunulması bekleniyor. NFC'siz bir telefon. Aynı zamanda da 5 MP kamera. Yalnız, birşey gözünüze çarptı mı? "5 MP Camera" yazılacağı yere "5 MB Camera" yazılmış... C5-03 varisi bir telefon büyük ihtimalle.


24 Haziran 2011 Cuma

Sea Ray


İşte beklediğimiz Windows Phone 7'li telefon artık geldi ve de resmi. Bu yazımda birçok konuya değineceğim. Aynı zamanda azıcık Nokia ile de dalga geçicem. Bu nedenle okumaya devam edin. :)

Stephen Elop, kürsüye çıktı ve herkese kameralarını ve de kayıt cihazlarını kapamaları istemişti. Çok önemli birşeyin dışarıdaki insanlara şimdilik ulaşmasını istemiyormuş. Ulaşmadı da zaten (!) 

Dhaa sonra da Nokia N9 gösterdi ve "Bunun ne olduğundan haberiniz var mı?" dercesine göründü. Aniden kürsüdeyken şunu dedi; "Bu telefonun farklılığı şu tarafındaki butondur." Tahminimce kamera butonu. Nokia bile o eski korkunç tasarımlarına rağmen iki kilit butonu koymazdı :) Herneyse, daha sonra konuşmaya devam etti ve "Sea Ray kod adlı bu telefon, aynı zamanda Nokia'nın ilk Windows Phone telefonu!" dedi ve teleofnu çalıştırdı!

Baktığımızda yalnızca bir Windows Phone olduğunu ve de daha önceki yazılarımdaki prototiplerin MeeGo olduğunu anladık. Herneyse, Stephen Elop bize şu resimleri gösterdi ve gitti:



Daha sonra da tıpkı en kötü kabuslarımdan çıkmış gibi bir İngilizcesi olan Nokia elemanı geldi ve bize özellikleri anlatmaya başladı. Öncelike Live Cubes özelliğinden bahsetti. Ben de bahsetmiştim. Ve ayrıca da yeni birşey öğrendik: Yeni Nokia Sea Ray ile beraber gelen bu sürüm (Mango) tam olarak 500 yeni özellik ve daha fazlasını içeriyor! Ve de bu özelliklerin hepsi Sea Ray ile bilikte tanıtıldı, afedersiniz; tanıtılacak.

Herneyse, sonra da tekrar Elop çıktı ve de şunları dedi: "İki adet Windows Phone 7 telefonu tanıtmayı planlıyoruz. Ayrıca da Windows Phone'un yalnızca bir iş telefonu olmadığını, herkes için bir telefon olduğunu bildirmek isterim. Bir istediğimiz şey de Geliştiriciler. Bu telefon ile geliştiricileri de kazanmak istiyoruz. Bunların hepsi, toplamı bize sonucu veriyor. Sonucu dört şey ile bağlayabilirim. Bu dörtlünün en önemlisi şu: Size gösterdiğim bu telefon. İşte başardığımız şey bu! İşte beni heyecanlandıran da tam bu! Bana ilham kaynağı olan şey budur.

Eğer bize ilham verirseniz, biz de size böyle ürünler veririz. Aynı zamanda da MeeGo ve Windows Phone ekiplerimiz çalışıyorlar. Aynı zamanda da yaptıkları şey ile gurur duyuyorlar. Kısaca anlatmak istediğim, kullanıcılar gördüklerinde zevk almalılar..."

İşte Stephen Elop bunu ve fazlasını söyledi... Herneyse, ben MeeGo'yu sevmiştim ama ortalıkta çok fazla MeeGo başlamadan bitti söylentisi vardı. Alın buradan size bir üzüntü kaynağı*: MeeGo yaşayacak millet!

Windows Phone 7'li telefonu pek merakla beklemiyorum açıkçası. Bunun nedeni de benim için yalnızca kamera tuşu eklenmiş N9 olması...

*Aslında orada diyeceğimi anlatamadım. "üzüntü kaynağı" yerine "kapak olsun" demeyi tercih ederim doğrusu...

MeeGo 1.3 Çok Yakında

Nokia N9'la beraber gelen MeeGo 1.2 sürümünün üzerine yeni sürümün de tarihi belli oldu. Yeni MeeGo 1.3, Ekim 2011'de aramızda olacak. Bu arada, sistemin minimum gereksnimleri; bu konunun lideri olan Android'i bile geçiyor...

Yeni MeeGo 1.3 en az şu donanıma sahip olmalı:
  • 512 MB RAM
  • 512 MB ROM
  • GSM ve HSPA  Modülleri
  • 600 MHz frekansında çalışan işlemci (ARM V7 veya X86)


Aynı zamanda, bu sürümde geliştiricler için de eklenmiş yeniliklerin olması bekleniyor.


Belle Geliyor

Bir ara çıkan Belle görüntülerini ve Twitter tweetlerini sizinle uzun bir yazı altında paylaşmıştım. Daha sonra da forum ve tartışmalarda Belle'nin aslında gerçek olmadığını yalnızca Nokia'nın MeeGo 1.2 Harmattan UI'si olduğunu söyleyenler vardı. Ancak son görüntüler ve haberlere göre pek de öyle değil.

Yani anlatmak istediğim şu: Symbian Belle gerçek ve de Anna'dan sonra da gelecek. Belle'nin Symbian^3 cihazlara 2011 Sonbaharında gelmesi bekleniyor.


 

Resimlerden de gördüğünüz üzere, Symbian Belle'nin gerçek olduğunu ve Anna'nın bile Belle yanında Minör Firmware sayılabileceğini anlıyoruz. Symbian'ın böyle bir UI'ye sahip olacağını kim tahmin edebilirdi ki? S60v1'den beri S^3 pek de bir UI değişimi yaşamadı. En azından menü görünümnde...

22 Haziran 2011 Çarşamba

Hoşgeldin MeeGo!

Hepinize tekrar merhaba. Bu hafta gerçekten yoğun ve yorucu geçti. Aslında daha haftanın yarısındayız ama Nokia'nın beklenen yeni telefonu N9, Melon Samurai ve diğerleri çok yorucu oldu.

Symbian Türkiye olarak yalnızca Symbian ile ilgili şeyleri paylaşmadığımı anlamışsınızdır. Nokia ile ilgili haberlerden de paylaşım yapıyordum. Şimdi de Nokia N9 üzerine yoğunlaşıp MeeGo üzerine de haber yapıcam. Aslında, çok yakında Windows Phone 7'li Nokia'lar da çıkacaklar ve artık logomun "Symbian, Nokia, MeeGo ve Windows Phone 7 blogu" sloganını kaldıracağını pek sanmıyorum. Bu nedenle büyük ihtimalle yeni bir bloga taşınabilirim.

Herneyse, öncelikle ilk yazımda MeeGo hakkında bazı şeylerden bahsetmek istiyorum. Öncelikle MeeGo'nun Symbian gibi olmadığını düşünüyorum. Şu anda piyasada bulunan diğer popüler işletim sistemleri gibi (iOS 5 ve Android) reklam ve destek uygulanırsa, MeeGo'nun çok popüler olacağı aşikar bence. Özellikle de Nokia desteğini ona tam olarak gönderirse. Nokia N9, eğer MeeGo'nun kullanımı Nokia için bitmemiş olsaydı çok güzel bir telefon olabilirdi. Çünkü zamanının ötesinde sayılabilecek birkaç özelliğe de birden sahip.

Herneyse, çok yakında MeeGo haberlerimle de görüşmek üzere...

Yeni Melon Samurai Serisi Geliyor

Yeni oyunumuz Melon Samurai HD'yi aranızda tanıyanlarınız vardır. Eski bir oyundur aslında. Karpuzları kesmeye çalışır ve puan kazanırsınız. İşte size yeni bir sürüm ve grafiklerle: Melon Samurai. 

Oyun basit, karpuzları kesin ama olgunlaşmamış soluk görünümlü karpuzlara dokunmayın! Bu şekilde puan kazanacaksınız...

Şu anda oyunun test aşamalarındayız. Melon Samurai HD sürümü Symbian^3, oyunun biraz kaliteden eksik görüntüleriyle çıkan Melon Samurai Low HD sürümü Symbian^1 ve Melon Samurai PC Edition da Windows PC'lerinizde çalıştırılabilecek.

Oyunun tüm programlaması Petri's Games'den, tüm grafikleri ise Symbian Türkiye tarafından hazırlandı. Çok yakında çıkacak oyun ile eğlenmenizi umarız... :)

Nokia N9 Ne Kadara Satılacak?

Nokia'nın en son akıllı telefonu Nokia N9, henüz tamamen çıkmamış ve fiyatı belirlenmemiş olsa da, ön sipariş listeleri için fiyatı az çok belirlendi.

Bildiğiniz gibi Nokia N9, Nokia'nın "üst düzey" kullanıcılar için üretmiş olduğu ve MeeGo 1.2 Harmattan işletim sistemini kullanan bir telefon. Ayrıca 64 MB depolama alanı, 1 GHz işlemcisi ve 1024 MB RAM'e sahip. 8 MP Carl Zeiss optik kamerası ile de dikkat çekiyor.

Nokia N9'un ön sipariş fiyatının yaklaşık 789 Dolar, yani 1.267 TL, olması tahmin ediliyor. 

20 Haziran 2011 Pazartesi

Yeni Nokia N9

Hepinize merhaba. Bu yazımda, orjinal Nokia N9 görüntülerini ve tüm özelliklerini size anlatıcam. Yerlerinize sıkı oturun çünkü bu telefon gerçekten harika. :) Yazımın devamında fark edeceksiniz ki, hepimize beklenenden fazlasını verecek.

Yeni Nokia N9, önceki N serisi telefondan farklı olarak tamamen sade, düz ve de tuşsuz bir yapı ile karşımıza geliyor. Açıkçası bu tasarım önce biraz görüzümü tırmalamıştı ancak sonrasında alıştım birden :)

Telefonda beklediğimiz gibi Symbian Anna ikonları kullanılmış. Arayüz de böyle olunca benziyor. 

Şu anda kilit ekranına bakıyoruz. Kilit ekranında dikkatinizi çeken birşey var mı? Benim şunlar dikkatimi çekti doğrusu: Artık kilit ekranında kendi duvar kağıdımızı kullanabiliyoruz. Yani güle güle N8 veya C5-03 tarzı tuş kilitleri... Ayrıca "Canlı Bildirimler" özelliği sayesinde de gerek chat gerek randevu gerek görüşme gerek e-postanız olsun hepsini kilit ekranından takip edebileceksiniz. Buradan yazılar küçük görünse de Nokia'nın yaptığı yalnızca ekran politikası sayesinde büyük ekranda güzelce okuyabilirsiniz diye düşünüyorum :) A, birde unutmadan, 3 renk gösteriliyor ama videolardan dinlediğime göre 9 renk olması düşünülüyormuş.


Dediğim gibi "Geçişler" yani "Swipe" özelliği da yazılıma eklenmiş. Bizim "sekmeler" olarak tabir ettiğimiz o görseller ise, yeni çoklu görev yazılımıymış :) Geçişlerde şunu da fark edeceksiniz: Eğer bir video izliyorsanız ve video izlerken durdurmadan geçiş yaparsanız, videonuz ekran geçişteyken bile oynuyor ve bu gerçekten "cool" bir görüntü veriyor :P


İşte size multitask. Kesinlikle görsel dedim çünkü öyle. Nokia N8'da kullanılan görsel çoklu görev yazılımı tutulmamıştı o kadar fazla belki, ama bana göre bu çok güzel ve animatik duruyor. Animatik kelimesini bilmiyorum demeyin, çünkü ben çıkardım. Yani müthiş animasyon ve geçiş efekleri ile donatılmış anlamına geliyor :)


Symbian^3'ün eski versiyonlarında "Social" ve "Communities" uygulaması bulunur. Bu uygulamadan kim sizin arkanızdan laf etmiş gibilerini aynı çatı altında bulurdunuz. Facebook, Twitter, E-Posta vb. Nokia N9'da bu özelliğe "events" adı verilmiş. Facebook, Twitter, E-Posta, Mesajlar, Kısa Mesajlar, Uzun Mesajlar, Buzzlar, Aramalar ve diğer birçok şeyin hepsi bu Events özelliği altında toplanmış.


Şükür, N9'da Ovi Maps yerini Drive özelliğine bırakmamış, aksine geliştirilmiş. Görebilirsiniz ki, bu yeni arayüz azıcık Android azıcık da iOS melezi gibi duruyor. Kimden doğduğu umrumda bile değil, bu yeni arayüz daha hızlı ve çok daha kaliteli. Görünümünün kalitesinden bahsetmiyorum bile...

Eğer Nokia N8 ve iPhone 4 karşılaştırması yapıyorsanız, bilirsiniz ki iPhone 4 tarayıcısı Safari ile N8'i yere gömer, hem de her fırsatta. Nokia'nın ağızları kapatan cevabı yeni tarayıcı ise çok daha hızlı ve Ovi Maps gibi görsel. Nokia N9 ile iPhone 4 karşılaştırması yapın lütfen. iPhone'um en iyisi diyenlerin duruş biçimlerini de görmek isterdim doğrusu :)


Hava durumu uygulaması da Ovi Maps'tebn bağımsız hale getirilip gerçek bir uygulama olmuş ve bu da görselleştirilmiş. O güneşin ve bulutların hareket ettiğini görebilirsiniz, elbetteki resimde değil. Uygulamanın tam adı ise şaşırtacak sizi: Bildiğimiz AccuWeather!

Oyun kalitesi en yüksek düzeyde diyebilirim çünkü bu telefon gerçek bir geniş ekrana ve kaliteli bir ekrana daha sahip. Sanırım ikisi bir ekran ediyor. Herneyse, Nokia ekranında hem kaliteyi hem de büyüklüğü sığdırmış.

Henüz ekranın kaç inç olduğu ile ilgili net bir bilgim yok. Ama büyük ihtimalle 4.3" ve de qHD bir ekrana sahip olacaktır. Ayrıca işlemcisi hakkında yorum yapmamı istiyorsanız 1 GHz civarlarında bekliyorum. Çift çekirdekli olabilir mesela :) Aynı zamanda emin olduğum hususları da var elbette :)
Telefonu elinize aldığınız andan itibaren müthiş kaliteli (HD) bir ses verecek. Aynı zamanda kamerası da kaliteli, ancak megapiksel düşürülmüş. Yeni telefon 8 megapiksellik bir kamera, Carl Zeiss optik lens ve de diğer o zımbırtıların hepsini içeriyor :)

Telefonun bir özelliği daha var, çok büyük ihtimalle ağızlarınız tavana varacak: Gizlenmemiş, askine aktifleştirilmiş bir NFC (Near Field Communication) özelliği de mevcut. Ayrıca telefonda özel bir "Documents" yani ofis uygulaması da mevcut ve bu sizi kendine haran bırakabilir büyük ihtimalle :)

Görüntüden tahmin edebileceğiniz kadarıyla bu bir Excel tablosu (veya öyle olduğunu varsayıyorum) Video'yu ve Hands-on'u gördükten sonra ben bu telefondan almaya karar verdim, ancak ben her telefonu almaya karar veriyorum ama bu ayrı, her neyse eğer dahili ve tamamen ücretsiz kullanabileceğimiz bir de documents özelliği varsa neden olmasın ki? 

Biliyorsunuz, Nokia C5-03'te QuickOffice koydu. Fakat ücret istiyordu. Bedava ofis nerede? Herneyse, ben kafamı biraz daha fazla kızdırmadan diğer özelliğe geçeyim en iyisi :)



İşte size yenilenen Nokia Ovi Mağaza. Guitar Tuner, Metromonome ve Egg Timer uygulamalarına bakıldığında geliştiricilerin hepsi uygulamalarını yeni sisteme entegre etmişe benziyor. Ayrıca bu uygulamaların Symbian'da olduğunu düşünürsek, telefonumuz Symbian bir telefon. MeeGo değil. Fakat şu da var, QWERTY klavye bulunmuyor.

Video kaydına gelelim. Elimde yine pek net bir bilgi bulunmuyor fakat 8 Megapiksellik kamera ile HD kalitesinde ve geniş ekran televizyon yani 16:9 boyutunda ekran oranlarına sahip televizyonlarda çektiğiniz videolar ile sinema keyfi yapabilirsiniz :) Saniyede 35 veya 30 kare FPS çekmesini bekliyorum. Dediğim gibi hiçbirşey tam net değil... Aynı zamanda kamera UI'si de daha sade ve güzel olmuş. İkonların yarı saydam olması da artı bir özellik.


Saat. Nokia'nın en eski telefonlarında bile olan bir özellik. Bence bu saat bana modern görünüyor. Yani aşırı modern. Modernizmi severim ama bu 3020 yılından fırlamışa benziyor. Çağının ilerisinde bir tasarım. Ama kullanımı çok rahat onu söyleyeyim :)


O drive özelliğini çok merak ediyordum. Ovi Maps'in gittiğini ve Drive'ın geldiğini düşünmüştüm. Ama öyle olmadı. Ovi Maps yalnızca harita gösteriyor, navigasyonu ise Drive yapılıyor gibi görünüyor. Bana göre Ovi Maps bu işi kendi yapabilirdi. Drive'a hiç gerek yoktu. Ama ben Nokia'mıyım ki... Değil mi? :)


Artık telefonumuz Vimeo'daki videoları da oynatabilecek. Kısacası artık internette video seyretmek için YouTube veya RealPlayer'a bağlı değiliz. Müthiş. Hızıyle da beni hayran bıraktı doğrusu. Bilmem her telefon bende hayranlık bırakır. Zamanına göre.


Ovi Maps'i mi arıyordunuz? İşte burada. Size söylemiştim demekten hoşlanmıyorum ama size söylemiştim. Ovi Maps artık bize harita gösterecek. Şu altındaki navigasyon işareti dikkatimi çekti. Herhalde onunla da Drive uygulamasını açıyordur.


İşte size benden N9'larınızla girebileceğiniz bir site önerisi: www.n9wallpapers.com Bu siteye yalnızca telefonlarınızla girebilirsiniz. Site bir wallpaper mağazası türünden. Aslında tamamen öyle. :)

Birkaç da video:



Yeni Düzenleme: Telefonun tüm donanımsal özelliklerini Nokia ve Nokia Care (twitter) dan öğrendim


Ekran 3.9" inç güneş ışığına karşı dayanıklı 16 M Renkli kapasitif AMOLED ekran
Multi-Touch desteği
MeeGo 1.2 İşletim Sistemi
1 GB 24 MB (1024 MB) RAM, 2048 MB ROM
1 GHZ ARM Cortex A8 İşlemci, ayrıca son Nokia'larda bile göremediğimiz Grafik işlemci
64 GB'a kadar yükseltilebilen harici hafıza girişi
8 Magepixel kamera Carl Zeiss optik Flash ve diğerlerinden...
30 FPS HD (720p) video çekimi ve 16:9 ekranlarda gösterilebilme
1450 MaH Batarya


Bağlantı:
GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 ve HSDPA 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 desteği
3g, Wi-Fi, Bluetooth 2.1, NFC


Diğer Özellikler:
Java MIDP 2.1 Desteği