Blogger Widgets

22 Mayıs 2011 Pazar

Elveda Ovi Hizmetleri: Geronimo!



Nokia, Ovi servislerinin isimlerindeki "Ovi"nin "Nokia"ya dönüştürüleceğini duyurdu. Yani artık Ovi servislerinin Nokia servislerine dönüşmesini izleyeceğiz. Örneğin; Ovi Haritalar, artık Nokia Haritalar olacak, tıpkı 2008'de Ovi'nin duyurulmasından önceki halleri gibi! Nokia, bu dönüşüm işleminin bu yılın temmuz ayında başlayacağını ve de 2012 yılının sonlarında bitireceklerini beklediklerini açıkladı.

Herşey Windows Phone için!
Bu ani değişimin neden olduğunu düşünmenize hiç gerek yok, çünkü nedeni çok açık. En başından anlatayım:

Nokia, Microsoft ile anlaştığnı duyurduktan sonra Ovi Mağazasının, Zune Marketplace ile birleşeceğini söylemişti. Zaten Ovi Mağaza'nın sonu görünmüştü. (Ovi Symbian ve Maemo'ya özel bir servisler grubuydu zaten) Şimdi de Symbian ve Maemo'ytu terk ettiği için Ovi'leri kapatıyor ve geçici bir süre için Nokia adını getiriyor olabilir. Ancak bu benim ilk teorim. Hadi teorilerimi görelim:

Teori 1 Bütün Ovi isimleri kalkacak, sonra da Nokia isimleri getirilecek. Bu uzun sürmeyip, yerlerini Windows servislerine bırakacak. Örneğin Ovi Maps > Nokia Maps > Bing Maps gibi.

Teori 2 Nokia da Google gibi yapacak ve Windows altında kendi ismini gösterebilmek için "Nokia Maps" isimli servisini "Bing Maps"e göre önde tutacak. Örneğin, Google'ın Android telefonlarında Gmail uygulamasını gömmesi gibi.

Teori 3 Nokia, Ovi servislerinin adını değiştirdikten sonra da kullanımı yavaş yavaş düşürecek, ta ki Nokia servislerini bitirene kadar. Bu sayede hem Symbian'ı bitirecek, hemde Windows Phone'un yolunu açacak.

Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz?

2 yorum:

Adsız dedi ki...

ha nokıa ha ovi farkeden bişey olacakmı

Symbian Türkiye dedi ki...

Hayır, büyük ihtimalle logolarının ve isimlerinin değişmesinden başka bir farklılık olmayacaktır. Nokia, yalnızca Windows Phone telefon ğretmek istemiyor gibi. Telefonların içinde kendilerinden bir iz bırakacaklar, ama Ovi ismi de Symbian'a ait. Nokia bu, anlamak zor :)