Blogger Widgets

18 Ocak 2012 Çarşamba

Fazla Mesai #2



Pekala, bunu siz istediniz
Bir yanda sabrı tükenmiş Nokia kullanıcıları, diğer yanda harıl harıl çalışan Nokia çalışanları. Yıllardır Nokia Türkiye'de ve dünyada en tanınan ve en çok kullanılan cep telefonu üreticisi. Bu ünü ciddi bir şekilde sarılsılmış olsa bile hâlâ öyle. Ancak iki tarafında sabır sınırının zorlandığını kanaatindeyim.

Fazla Mesai bölümlerinde kişisel görüşlerimi fazlaca belirtirim. Kişisel görüşüm şu: Her iki tarafında kendileri göre haklı ve haksız yönleri var. Bu fazla mesaimde, kullanıcıların 3 şikayetine değinmek istiyorum.

Nokia diğer üreticilerin gerisinde kalıyor, zamanın ve modanın bir sene gerisinden takip ediyor. 

680 MHz tek çekirdekli işlemcili Nokia X7,
1.2 Ghz Çift-çekirdekli işlemcili Samsung Galaxy S2'Ye karşı
Ne diyebilirim ki? Bunu diyenler haklılar aslında. Nokia işlemci ve genel donanım bakımından zamanın oldukça gerisinden geliyor. ARM tabanlı işlemciler kendini aştı ve 4 çekirdekli mobil işlemciler geliyor. Bütün üreticiler bu tür işlemcileri kullanmak için hazırlıklara başladı. Nokia hariç. Bunun nedenini ise Nokia'nın cimriliğinden değil de kullandığı sistemlerin buna ihtiyaç duymamasına bağlıyorum. Cihazların arayüzleri kullanışlı ve akıcı olsa da Benchmark testleri ve tarayıcı sonuçları çoğu zaman vasat veya vasattan biraz iyi oluyor. 

Eğer Nokia gerçekten bu sene milyonlarca insanı internete kavuşturmayı planlıyorsa, internete kavuşmuş insanları da daha iyi internete kavuşturmalı. Aslında ilk adım Lumia 900 ile atıldı fakat eksik olduğunun kabul edilmesi gerekir. Bu kadar güçlü donanımı olan bir akıllı telefonun 4G LTE ağını en verimli halde kullanıcıya yansıtabilmesi için bir de en az çift çekirdekli 1.4 GHz işlemciye ihtiyacı vardı. Ben 4 çekirdekli 2.0 GHz'lik bir Lumia 900 gelsin isterdim, beklerdik fakat buna değerdi diye düşünüyorum. 

Öte yandan işlemci nedeniyle X7 gibi 8 MP cihazların 5 MP  kalitesinde fotoğraflar çektiğini de söylememiz şart.

Nokia Symbian'dan neden vazgeçti ve Windows Phone 7 birden geldi? Nokia neden Intel ile MeeGo'nun geliştirilmesini durdurdu?

Bazı koyu Android taraftarlarının gülerek oynayarak karşıladığı bir haber ise Nokia'nın 2016'dan sonra desteğini kesecek olması. Neden mi? Açıkçası nedeninden ben de pek emin değilim. Bana göre Symbian'ın düşüşte olan bir platform olması yalnızca işin üst kısmı.

Nokia CEO'su Stephen Elop, Microsoft CEO'su Steve
Ballmer ile Symbian'ı katlederken...
Şu an Nokia CEO'su olan Stephen Elop ile bir ilgisinin olduğunu düşünüyorum. Şöyle, Microsoft, Windows Mobile ile yaşadığı başarısızlığın ardından çıkaracağı yeni ürünün üstün başarı madalyası ile karşılanmasını bekliyordu. Sonuç ise yeniden başarısızlık oldu. Windows Phone pazarın yalnızca çok küçük bir kısmına hakim olabildi. Microsoft'un bu pazarda iyi bir yer kazanması için hedefi tam on ikiden vurması gerekiyordu. Yani Dünya'nın en büyük telefon üreticisi olan Nokia'yı.

Ne mi oldu? Nokia vuruldu. Stephen Elop CEO koltuğuna geçtikten sonra her şey çok ani gelişti. MeeGo'nun geliştirilmesi durdu. Symbian'a desteğin kesileceği duyuruldu ve Windows Phone 7 gibi pazarın çok küçük bir kısmına hakim olan bir sistem, Dünya'nın en büyük telefon üreticisinin bir numaralı işletim sistemi oldu.

Bundan sonra ardarda sorular geldi: Windows Phone 7'nin nedir bu kadar iyi olan özelliği? Windows Phone 7'nin özel yetenekleri neler? Bu platform kullanıcıya farklı neler sunuyor? Cevabı mı istiyorsunuz? Açıkçası koca bir hiç, sunduğu şeyin ta kendisi. Arayüz efektler ile süslenmiş, X-Box Live yeni birşey gibi yutturulmaya çalışılıyor o kadar. iOS arayüzünde gördüğümüz şeyin aynısı, arayüz efektler ile basitlikten etkileyiciliğe kaymaya çalışıyor. Ancak hâlâ basit. X-Box Live ise N-Gage'den veya Game Center'dan farksız. Yalnızca geliştirilmiş, yeni özellikler eklenmiş ve süslenmiş. 

Açıkça söylemek gerekirse, Symbian'ın kat ettiği yola bakarsak, birkaç seneye kadar eski günlerine dönme olasılığı vardı. Fakat (durmadan birbirlerine laf atan ve dava açan) firmaların açıkta kalma korkusu yüzünden MeeGo ve Symbian arada kaynadı. Yazık oldu demekten başka çaremiz yok.


Symbian ile uğraşmak can sıkıcı!

Symbian Ailesinin çok küçük bir kısmı
Değil. Symbian'ı takip etmek, son zamanlarda bir hayli eğlenceli. Her yeni güncelleme ile çağ atlıyor. Aynı zamanda her yeri gelişme insanların dudaklarını uçurtuyor veya buna yakın. Ancak başlık, bunlardan daha fazlasını anlatıyor. 

Şöyle ki, Symbian çoğu zaman format gerektiren veya CFW ile kişiselleştirilen bir sistem ve bu giriş seviyesi kullanıcılar ile bazı orta seviye kullanıcıların şikayetçi olduğu bir şey. Haksız sayılmazlar. Symbian gerçekten de oynandığı zaman kullanıcıya birden tüm hatalarını gösterebilen bir sistem. Yalnızca bir kodun veya bir dosyanın eksik olduğunu düşünün, telefonunuz açılırken donuyor, yeniden başlıyor veya kararıyor!

Bu nedenle de telefonunuza yalnızca format atın diyoruz. Telefonun yazılımını kişiselleştirmek, özellikle de kendiniz hazırlıyorsanız ve bir profesyonel değilseniz, çok karmaşık ve oldukça tehlikeli. Ancak, Symbian'da bir profesyonele dönüşürseniz, sistem tüm kapılarını size açıyor ve tüm kaynaklarını size sunuyor.
Kısacası şöyle söyleyebilirim; Symbian'da ustalaşmadığınız sürece sistem size donan, takılan, kendine durduk yere reset atan, bazen açılmayan, kötü yüzünü gösterecektir. Sistemi kendinize göre ustaca şekillendirirseniz, arkadaşlarınıza hava atmaya başlayabilir ve diğer akıllı telefonlarla kapıştırabilirsiniz.

Not: Telefonunuzu diğer akıllı telefonlarla kapıştırmadan önce, elinize aldığınız telefon lütfen en az Symbian^3 işletim sistemine sahip olsun; aksi halde sonuçlar pek iç açıcı olmayacaktır.


Bir diğer Fazla Mesai'de görüşmek üzere.

3 yorum:

Recep Salih ÖZ dedi ki...

beğeni seçeneği olsaydı kesin beğenirdim. Resmen bütün düşündüklerimi dillendirmişsiniz :)

Symbian Türkiye dedi ki...

Teşekkürler :)

Adsız dedi ki...

symbiani bitirmeyin geliştirin o kadarda kötü yazılım değil